И ваксината за COVID-19 няма да спаси икономиката в кризата

Връщането към растежа преди коронавируса може да отнеме повече от година
74
И ваксината за COVID-19 няма да спаси икономиката в кризата
Снимка: Pixabay

Инвеститорите, които разчитат на коронавирусната ваксина, за да бъде спасена икономиката през 2021 г., трябва да смекчат амбициите си, тъй като учените все повече предупреждават за дълъг и труден път в тази посока, пише в свой анализ Bloomberg.

Докато фармацевтичните компании постигат напредък в търсенето на лек за заболяване, предизвикало най-лошата рецесия след Голямата депресия, остават въпроси за това колко ефективна би била първата вълна от ваксини, колко лесно ще бъдат разпространени до повече от 7 милиарда души и след това колко от тях ще се съгласят да ги вземат.

Бъдещето на глобалния растеж разчита на отговорите на тези въпроси, тъй като нова вълна от пандемията означава, че страховете за здравето и правителствените ограничения ще продължават да възпрепятстват ежедневието и търговията.

“Дори когато се появи успешна ваксина, това няма да бъде мигновена икономическа панацея“, казва Крис Чапман, портфолио мениджър в Manulife Investment – компания, която управлява над 660 милиарда долара.
Според Чапман действителното връщане към растежа преди Covid може да отнеме повече от година.

„Възстановяването може и да бъде отложено във времето, но все още има очаквания за ваксина в даден момент догодина“, обяснява портфолио мениджърът.

В продължение на десетилетия световната икономика разчиташе на централните банкери и финансовите министри да я извадят от кризата, благодарение на вярата, че ако бъде вкарана правилната сума пари в икономика, в крайна сметка ще последва възстановяване.

Този път е по-различно, тъй като инвеститорите разчитат на учени и данни от изпитвания за ваксини и лечения за признаци на надежда точно толкова, колкото и следят внимателно плановете за стимулиране, идващи от Вашингтон, Пекин или европейските столици. Колкото по-дълго продължава търсенето на ефективна ваксина, толкова по-слаб ще бъде икономическият растеж.

Разбира се, науката все още може да направи големи пробиви в близко бъдеще. Ако дори само малка част от населението като здравни работници и най-уязвимите са имунизирани, това може да има голямо значение за възобновяването на нормалното ежедневие. Спестяванията, натрупани от домакинствата и бизнесът през 2020 г., могат да бъдат освободени през 2021 г.

Pfizer заяви този месец, че може да поиска разрешение за употреба в САЩ до края на ноември за ваксината си с германския партньор BioNTech SE. Moderna - друг лидер в напреварата за откриване на ваксина, също разглежда възможността за спешно одобрение тази година, ако има положителни междинни резултати през следващия месец.

В търсене на баланс

„Изглежда възможно до края на пролетта ваксините да се предлагат в количества, достатъчни за защита на най-уязвимите групи“, каза Нийл Фъргюсън, епидемиолог от Imperial College в Лондон и бивш съветник на правителството на Обединеното кралство по темата Covid-19. Според него до пролетта животът ще трябва да се балансира между възобновяване на нормалното функциониране на обществата и поддържането на вируса под контрол.

Прекъсванията в изследователския процес също биха могли да забавят нещата. Johnson & Johnson направиха пауза в клиничните изпитвания на своята ваксина против Covid-19 този месец, след като участник се разболя, седмици след като AstraZeneca и Университетът в Оксфорд спряха проучванията по същата причина. В петък и двете компании обявиха планове за възобновяване на изпитанията си в САЩ.

Картината е смесена и при търсена на ефективно лечение, което също би спомогнало за икономическото възстановяване. Разочароващите резултати от опитите този месец за лекарството ремдезивир от Gilead Sciences показаха, че антивирусното лечение не спасява живота на пациентите с Covid-19, въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп възхвалява предимствата му. И все пак американските регулатори разрешиха употребата на лекарството тази седмица и от Gilead оспориха последните констатации, позовавайки се на други положителни резултати.


74
Още от Здраве
Тестват българската ваксина срещу COVID-19 през април-май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не разбирам как се намират глупаци да плащат пари на жмурналя за да пишат такива глупави и без съдържание статии?!?!?!
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Икономически кризи, ваксини, всичко това е лирика. Основния момент е, че сме прекалено много на крайни пространства. Достига е критична точка на гъстота, където освен вируси, действат и социални фактори, и невъзможност населението да е обединено в общи принципи на съществуване. Резултата ще е само един. Ако не намерим формула за разсейване, ще ни разсее и/или вируса, или социалното разединение на различни групи, вярващи всеки в своя филм. Центроустремителните процеси винаги водят до фракции.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тя, реалната икономика е в Китай, а той третото тримесечие излезе 0.7% растеж мерено от началото на годината. За цялата 2020 вероятно ще е 2-2.5% плюс, което би го изравнило със САЩ най-късно след 2 години.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А колко по-просто направиха в Източна Азия - подходявщимерки за спиране ан епидемията за няколко месеца и приключиха, вместо с години да осигуряват достатъчен брой легла в болниците, както е в България.
65
2
 
6
 
! Отговори
sdfgb преди 4 седмици
ама то и икономика ли имало?
64
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Всъкност кризата с вируса не е заради здравето на хората, а за да могат тулупите в брюксел и вашингтон да си измият ръцете и обвинят другиго за рецесията....
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
“най-уязвимите са имунизирани” - гениално!!! Ето затова финанси и здравеопазване не могат да работят заедно.
62
7
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 4 седмици
Ние европейците от България и всички останали като Германия, Франция, Белгия, Холандия, Австрия заедно с нас Българите, ние предпочитаме тази зима да плащаме 2-5 пъти по високи сметки за газ и отопление отколкото да купуваме газ от Русия, така предпочитаме ние европейците.
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Една муха кацнала на гърба на слона и казала "Ние ....".
60
1
 
16
 
! Отговори
Нов Софианец преди 4 седмици
Чакайте малко сега, нима искате да кажете, че 54 годишната двустайна панелка в Борово, която купих за 85.000 евро тази пролет, догодина няма да струва минимум 150.000 евро ли?! На мен брокерката от агенцията за имоти така ми беше казала.. аз затуй взех тоз заем от 70,000 евро от Париба ***. Да не би да трябва да се връщам пак в Павликени, откъдето идвам?
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако ЕС спре да купува газ от Газпром, Газпром ще понесе тежки загуби, а ЕС ще се върне в каменната ера.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 52

Виждам, че реалноста не ти е интересна и намираш утеха в някакъв свой измислен свят :) хайде лека :)
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кризата е следната цял един народ чака на Държавната хранилка това пенсии 2.0 млн., телк и роми 1.5 млн., деца 1 млн.,държавни служители 1 млн., затворници, бежанци ,безработни и други 1 млн и останаха 600 хиляди в частния секто които работят на 610 лева и взимат допълнително под масата, е няма как да се оправят нещата останаха свежите пари от фондовете и българите в чужбина , пари се изкарват тогава като произведеш една острилка и и платиш данъка.
56
2
 
3
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ... преди 4 седмици
НИЕ ОТ ГЕРБ ШЕ ВЗИМАМЕ ЗАЕМИ ---А ЩЕ ГИ ПЛАЩАМЕ С ПАРИТЕ ОТ "ТЕХНОИМПЕКС" И
И СЪС ЗАПЛАТАИТЕ НА Др.НИНОВА ...ЩОТО ТЯ МИЛЕЕ ЗА НАРОДА И Е ГОТОВА ДОРИ , ДА НАЦИОНАЛИЗИРАТ И ПАРТИЙНАТА Й ТЕЛЕВИЗИЯ....НА ПОЛЗУ РОДУ...!

ШЕ ВИДИТЕ ВИЕ ....КАК ЗАЕДНО С УЧИНДОЛСКИЯ ЧАЛГАР , ШЕ ПОЧНАТ И ТЕ ДА ПЕЯТ ОТ БЕЛГРАД ИЛИ МОСКВА НА 3-РАКИИ ..."НАЗАД , НАЗАД, МОМЕ КАЛИНО" КАТО ИСКРОВ И ЦВ.ВАСИЛЕВ!

ВЕРВАЙТЕ МИ..!
ЗНАЕМЕ ГО ОТ ОПИТ...ХА,ХА,ХААААААААА...
55
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 51,

коминизино с мек мозък, като казвам "ние" визирам цял ЕС. Блатните меки мозъци немате равни! А по-доле един рече, че Китай ламтял за ресурсите не Рушия, пич и ти нищо не си разбрал. На Китай им е по-изгодно да ги купува, Китай успешно манипулира цената на петрола и газа и го набива на Блатная с двеста, но ония си мислят, че са приятели. Те немат избор, де, Китай още в края на 70-те години издуха Блатная и ги остави да им дишат прахта.
54
0
 
4
 
! Отговори
Ле ,лееее...ужасТ преди 4 седмици
Нема , кой ..
да ми даде да ям.... ,
да ми даде пари ...,
да ме *** .....
да ми бърше задника...
да ме "Освобождава".....

Така ше си умрем , гладен , безпаричен , незадоволен и.... "НЕОСВОБОДЕН"---щото много е тежко да си прасе и да нема кой да ти забърка ,бе....

УжасТ....!
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
С други думи: Бедните ще станат още по-лесно, а богатите ще стават още по-богати!
52
4
 
9
 
! Отговори
6 милиарда за F-16 преди 4 седмици
6 милиарда за остарели американски самолети които съществуват само на хартия, а правителството взиам 5 милиарда заем да плаща заплати на държавната администрация и пенсии. Кой ще го връща този заем. ГЕРБ взеха вече над 50 милиарда заеми за управлението си (не че ако бяха други нямаше да взимат, България и е фалирала отдавна и може само със заеми да си плаща задълженията).
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 50

Медиите ли ти казаха, че е противогрипна? Какво друго да ти кажат? Миналата година защо не измряха от противогрипната?
От какво измряха хората в Южна Корея? От извънземна атака?
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
България е толкова малка на пазара на Газпром, че счетоводителите там едва ли ще забележат разликата в оборота ако България спре да купува руска газ. Но българите ще видят какво е глад като почнат да купуват американска скъпа шистова газ.