Антибиотик, но при тежка инфекция с коронавируса

Специалист: Неправилната употреба може да усложни състоянието
10

Антибиотици са необходими при средно тежки и тежки форми на инфекция с коронавируса и съмнения за засягане на белите дробове за развитие на вторична бактериална пневмония или бронхит.

Това каза проф. д-р Марияна Мурджева, ректор на Пловдивския медицински университет и началник на микробиологичната лаборатория към болницата "Св. Георги" в Пловдив.

Тя подчерта пред БНР,  че при латентна инфекция и лека симптоматика не трябва да се започва с антибиотик и то веднага.

"Ако неразумно се препоръча антибиотик, неправилната му употреба може да усложни състоянието на пациента. Терапията, приложена неадекватно, при вирусна инфекция може да доведе до появата на полирезистентни бактерии и оставайки в организма, те могат да предизвикат тежки, труднолечими или животозастрашаващи инфекции“, обясни специалистът.

Проф. Мурджева допълни, че Живеем в свят на полирезистентни бактерии, които дори обезсмислят някои антибиотици и правят трудно лечението на някои инфекции с тях.

"Антибиотичната цистерна е полупразна. Много малко са новите антибиотици, които излизат на пазара. Затова трябва да се съобразяваме с този факт", обясни тя.


10
Още от Коронавирус
Как ще се съхранява ваксината срещу COVID-19, която има нужда от минус 80°C?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
11
 
! Отговори
69 преди 1 седмица
Българските лекари имат два лафа - защо идвате и защо идвате чак сега. При тежка инфекция трябва да сте в болница, а не тепърва да почвате антибиотик.
8
0
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 1 седмица
И то дозирани до последната таблетка, която вземаш от аптеката. Доколкото съм чувал, в Германия е същото. Но предполагам, не само в България е застъпена практиката като те заболи гърло "чичо лекар" веднага да ти даде антибиотик. В случая обаче, особено при бг ситуацията на недостъпна помощ и домашно лечение, не виждам абсолютно нищо странно хората да се запасяват с антибиотици. Много ясно, че помагат. Не случайно ги дават и в болниците при covid!
7
1
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 1 седмица
Принципно съм съгласен за прекомерната употреба на антибиотици и изчерпването им. В един момент, появата на резистентни щамове ще стане голям проблем! Но тая работа не е от днес! Разбира се, че антибиотиците лекуват съпътстващата бактериална бронхопневмония и не е точно сега момента да се разисква тая работа! Това трябваше да се разисква по рано,когато джипитата за щяло и нещяло изписват антибиотици. В Япония антибиотици се изписват само от лекар в краен случай.
6
4
 
3
 
! Отговори
Handel преди 1 седмица
До Анонимен 1
"Антибиотик, но при тежка инфекция с коронавируса"
Типично за сайта - поредния неграмотник е писал глупости. Нито тежка, нито лека инфекция ковид инфекция може да се лекува с антибиотик. Антибиотиците лекуват САМО бактериални инфекции. Т.е. с антибиотик може да лекуваш ако примерно си развил бактериална пневмония, но не и ковид инфекция.
5
1
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 1 седмица
Щото изкупиха от аптеките антибиотиците без причина и сега почнаха да успокояват хората!!! А на бас,че днес ще е по-нисък и броя на заболелите и умрелите!!!
4
3
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 седмица
Наплашиха ли ве? Глупаци!Сега ще *** яко!Ама от страх!
3
0
 
9
 
! Отговори
До анонимен (2) преди 1 седмица
Лека форма значи без усложнения. Ако се влошиш, ще разбереш.
Вие какво си мислите, че антибиотика е феята на зъбките ли..? Масово покрай тоя ковид-страх се твърди, че антибиотиците се пиели превантивно..не знам каква е тая глупост. Ако приемате антибиотик, безразборно, компроментирате имунната си система и буквално "сваляте щита", който иначе ви пази, докато вирусите си изживеят живота в организма ви.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При леки форми, ако не си с тест,как ще знаеш,че не си пипнал бактериална инфекция.
В къщи се лекуваш.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Той, човекът умира, те ще пълнят някакви цистерни.
Досега хората се чувстваха виновни,че ,, източвали ,, касата, сега пък цистерни.
Но лекарите са прави.
И ето един уважаван лекар- специалист ни обяснява,че тежките инфекции се лекуват и с антибиотици.