Ресторантьори искат обезщетение, ако сами затворят

Мерките за принудително затворените бизнеси не били достатъчни
32
Ресторантьори искат обезщетение, ако сами затворят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложените мерки за подпомагане на служителите на бизнеси, които са принудително затворени не са достатъчни, смятат от Българската хотелиерска и реторантьорска асоциация (БХРА).

Още по темата

Според мерките се предвижда работниците, на които се налага да излязат в неплатен отпуск зарази коронавируса да получават до 24 лева на ден като финансова помощ. Това обаче при 20 работни дни е 480 лева. В същото време минималният осигурителен праг в сектора вече е 810 лева, а същите тези работници при мярка 80/20 ще получават 648 лева. Още повече, че при помощта до 24 лева на ден не става ясно кой ще плаща осигуровките на служителите.

Още в предложения от БХРА призив за спасяване на туризма, публикуван на 29 октомври, от организацията настояха в случаите, когато икономическата дейност на туристическите предприятия се замразява временно с държавен акт като заповед на здравния, туристическия или други министри, държавата да поеме разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100 % от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. А поради невъзможност и забрана да бъде извършвана стопанска дейност за съответния период работодателят да се освобождава от задължението да заплаща съответните данъци и такси.

Според действието на сега предложените социални мерки е предвидено помощ до 24 лева да се получава от служитеите единствено за преиода от 29 октомври до 31 декември. Ако този срок на мярката е, за да се предвиди финансовата помощ в рамките на настоящия бюджет и ще бъде продължена и догодина това трябва да е ясно.

Защото обстановката към момента е такава, че вероятността да се затварят принудително бизнеси и през 2021 година остава висока, обосновават се от БХРА. Организацията е категорично против и обявеният максимален срок от периода на мярката – 2 месеца, тъй като голяма част от бизнесите вече бяха затворени за по-дълъг период или работиха при сериозни ограничения.

От БХРА предлагат при заразен персонал, който има доказани положителни тестове за коронавирус заведенията да могат да се самокарантинират и сами да затворят обекта, като в този случай бъдат подпомогнати от държавата като принудително затворените бизнеси. В момента голяма част от заведенията работят при намален персонал и затова служителите се застъпват всеки ден. При един заболял реално всички останали служители трябва да бъдат поставени
под карантина, а заведението да затвори, за да гарантира сигурността и безопасността на своите клиенти.

Затова и БХРА настояват и за разширяване на предвидената социална мярка и в тази посока, тъй като в тези случаи бизнесът няма да е затворен със заповед, но няма да има възможност да извършва търговска дейност. Затова и за тези обекти от БХРА предлагат да бъде отпускана помощта за период от 14 до 28 дни, според продължителността на задължителните карантини. Като искането е да се подпомагат само тези служители, които не са в болничен и нямат доказан коронавирус, но не могат да изпълняват работните си задължения заради задължителна карантина.

От БХРА предлагат още мярката да се разшири и за служителите на половин работен ден, като за тях максималната помощ да бъде 50 на сто от тази, предвидена за работещите на 8-часов работен ден. По този начин ще се подпомогнати нощните заведения, барове и дискотеки, чиито служители работят на 4-часов работен ден, обясняват от БХРА.
 


32
Още от Общество
Безработицата намалява през октомври, но расте за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички искат,никой не дава на държавата
А уж маските били, да си мълчат
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако искат ,да не затварят.
То вече и хора не останаха.
Всички са по аптеките и в карантина.
И защо не разнасят храна по домовете??
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Следете ги да не се самозапалват и да прибират застраховката.

Много са изобретателни и инициативни за всяка далавера.
27
0
 
6
 
! Отговори
Специалист преди 1 седмица
В магазина една бутилка вино струва 8 лв. А в ресторанта 40 лв. Това е 400% надценка!?
26
0
 
10
 
! Отговори
Ванина преди 1 седмица
Всеки бизнес си поема риска. Не ги затвориха, за да им угодят и студентите и учениците се изпозаразиха помежду си по дискотеките и разнесоха заразата, а сега искат сами да се затворят, но да получават обезщетение. А когато скубаха народа с цени като в Гърция, си мълчаха. За скромна вечеря за трима платихме 100 лв преди месец.
25
0
 
6
 
! Отговори
вирус преди 1 седмица
Намалиха им ДДСто с 11 процента, увеличиха цените с 20.
Приятно едиене и оиение българи!
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И що стана то - клиентите се разбягаха и сега ресторантиорите искат сами да затварят, та и пари да получат. Късно е либе за китка, и аз искам да не работя и да получавам заплата ама нема. Стоите си отворени бре господа ресторантиори, никой не иска да ви затваря вече.
23
0
 
14
 
! Отговори
До123 преди 1 седмица
Еми,то в момента това се е получило.Видяха, че няма клиенти и искат да затварят,но да вземат пари от държавата.Ама някой ако си мисли, че парите ще стигнат до сервитьори и бармани и готвачи..
22
0
 
8
 
! Отговори
Бачкатор преди 1 седмица
Ма и аз не искам да работим!
Защо да рискувам всеки ден се заразя!
Предлагам държавата да обяви цял локдаун и да ми плаща и на мен по 480 лева!
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега се търсят много санитари. Дават добри пари. Там са помощите от държавата.

Ресторантьорите да пращат семействата си да изкарват пари като санитари.

Бъдете гъвкави, реформатори, пазарно ориентирани.
20
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Можеше да стане много по-лесно, ако всички хора имаха съзнание. Държавата да не затваря заведения, а хората да спрат изобщо да ги посещават. Да видим тогава на какво основание ще искат обезщетения???
19
0
 
8
 
! Отговори
Рргггг преди 1 седмица
Да сготвят по една супа и да я дуват!Иначе всичките готвачи и пишман готвачи носят гръмката титла шеф!Муйайа
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
полицаите плачат....тези плачат....безочие и наглост....бойко ще клекне и ще им даде пари... ще вземе парите от всички които работят в частния сектор...гадно и нечестно е..ако на тези рев..льовци не им стигат парите да напускат и да ходят да чистят болниците...
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези, начело с Алибега, който изсече дърветата по Витошка, заради масите си са умрели от глад. И вече го знаят...
16
0
 
18
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 седмица
Акона тези им мине номерът, и аз САМ няма да ходя на раота и ще искам пари от държавата !!!
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отворете си всичките нагли кръчмари.

Никакви помощи за богатите мутри кръчмари.

Нека да си намерят честна работа най-накрая.
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимъс Максимус преди 1 седмица
Нека бъдем честни - дори да фалират, след няколко месеца други ще заемат мястото им, тъй като ще се отвори ниша. Целият проблем не е за служителите, които и сега се издържат от държавата (60% от заплатата, 11% допълнителна печалба след пониженото ДДС), а за собствениците, които не искат да се разделят с парите си. Това е рисков бизнес и без кризата, затова всеки от тях трябва да е готов за фалит и да отиде да работи на надница... Уви, г*з седнал веднъж на бюро, не иска после да копае.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кръчмите са икономически тумор, който трябва да бъде изрязан и третиран химически.

Не помощи, а кастрация на порочния бизнес с алкохол и развалена храна.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До бартер
Добро решение,поне ще си заслужат парите! Само че какво ще правим с "нашите" фирми?
11
0
 
29
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
Тия пак ревнаха...
Аз не моа разбера, що ги търпят. ЗАТВОРЕТЕ ги и толкова. Който не може - да не работи. Аман от тия.