От 2021 г. пътуваме със самолет, но само след ваксинация срещу COVID?

Много държави възнамеряват да въведат подобно правило
25 ное 2020 15:37, Нели Христова
262
От 2021 г. пътуваме със самолет, но само след ваксинация срещу COVID?
Снимка: БГНЕС

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят.

Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни, че скоро ще могат да възобновят спрените самолетни дестинации и да изтупат прахта от доходоносните си туристически планове. Но страните в Азия и тихоокеанския регион в частност са решени да не допускат трудно извоюваните им постижения в борбата с коронавируса да се изпарят.

В Австралия шефът на "Куонтас", най-голямата авиокомпания в страната, заяви, че щом се появи противовирусна ваксина за масова употреба, представляваният от него авиопревозвач вероятно ще изисква от пътниците да я използват, преди да пътуват в чужбина или да кацнат в Австралия.

Изпълнителният директор на авиокомпанията Алън Джойс каза, че е разговарял с колегите си от другите въздушни превозвачи по света за възможността за "ваксинационен паспорт" за пътниците на международните полети.

"Обмисляме възможността да променим условията, да кажем, за пътниците на международните полети; да искаме от пътниците да се ваксинират, преди да могат да се качат на самолета", заяви Джойс пред австралийския телевизионен канал "Нетуърк Найн", цитиран от БТА.

По думите му се търси начин за електронно удостоверяване, че човек си е направил нужната за своята дестинация ваксина, което е трудна задача.

"Но със сигурност смятаме, че това е необходимост за международните туристи и хората, напускащи страната, каза той.

Най-голямата авиокомпания в Южна Корея има сходно послание. Джил Чун, говорител на Корейските авиолинии, заяви вчера, че съществува реална възможност авиокомпаниите да искат от пътниците да бъдат ваксинирани. По думите й причината е, че правителствата вероятно ще изискват имунизацията като условие да отменят карантината за новопристигащите от чужбина.

Макар Корейските авиолинии да обмислят няколко възможности за проверка, всякакви промени от страна на компанията и на други въздушни превозвачи ще бъдат правени само след съгласуване с правителствата, каза Чун.

"Това не е нещо, което авиокомпаниите могат сами да решат", добави тя.

Подобно е и мнението на Новозеландските авиолинии.

"В крайна сметка зависи единствено и само от правителствата кога и как е безопасно да бъдат отворени отново границите и ние продължаваме да работим в тясно сътрудничество с властите по този въпрос", заявиха от компанията.

Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия успяха да минимизират разпространението на вируса. В международен план те са смятани за успешни страни в тази насока, а доста съществена част от усилията им се състоеше в това да не допускат на своя земя хора с коронавирус.

След началото на пандемията Австралия наложи един от най-строгите в света гранични режими. Тя затвори границите си за повечето категории пристигащи от чужбина лица и позволяваше на гражданите си да пътуват зад граница само в извънреден случай. Нова Зеландия също затвори границите си, а Южна Корея наложи двуседмична карантина за всички пристигащи пътници.

Австралия, с 26 милиона души население, е регистрирала около 900 смъртни случая, откакто пандемията започна, по-малко от много страни с нейните размери. Южна Корея с 51 милиона души население съобщава за малко над 500 починали. А Нова Зеландия с 5-милионно население е регистрирала едва 25 смъртни случая.

Чун заяви, че в отрасъла вече се водят най-разнообразни обсъждания за осигуряването на по-безопасно пътуване в условията на пандемия. Те включват изпробването на "Common Pass" ("Общ пропуск"), мобилно приложение, което е одобрено от Международния икономически форум и има за цел да осигури на авиокомпаниите стандартизиран формат, чрез който те да проверяват резултатите от тестовете за коронавирус на пътниците, за да решават кой може да пътува.

"Сега, когато светът е по-близо до разработването на ваксини срещу коронавируса, а в страни по целия свят отрицателните тестове също стават изискване за отмяна на задължителното самокарантиниране на пътуващите, авикомпаниите изпитват нужда от ефикасна система за проверка на пътниците за ваксинации и тестове", каза Чун.

Няколко компании изпробват ваксини с обнадеждаващи първоначални резултати. Много хора се надяват от догодина те да станат достъпни за масова употреба, което ще подготви почвата за по-осезаемо възстановяване на международните самолетни пътувания.

Австралийският здравен министър Грег Хънт заяви пред репортери вчера, че все още не е взето решение за правила за влизане и излизане от страната във връзка с потенциалните ваксини.

"Задачата ни е да осигурим ваксина за всички австралийци", каза той.


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много пст народец има тука. Никога не си е бил ваксини срещу хепатит А, хепатит B или тетанус, но се разпорежда, кой-къде да ходи, защото не иска да си бие ваксина, която е извън всякакви изпитателни срокове. Ако тестват целокупното население, ще се окаже че около 0,05 процента боледуват тежко от Ковид, а само 0,02 умират, а и откъде-накъде трябва е задължителна ваксина, която дори и за 5 години не осигурява имунитет? Грипът изчезна ли с такива краткотрайни ваксини?
Фармацевтичната мафия не спи.
239
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой изобщо ще следи имаш ли ваксина или не? Ами ако си я купя от аптеката и просто не си я бия, какво?
238
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да е нещо ново. А за Австралия е 100% разбираемо. Като затворена екосистема имат куп други ограничения и се пазят
237
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отбележете-компаниите се договарят ,а правителствата ще ги послушат....Странно ,нали?!
236
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като гледам коментарите не е случайно, че в Австралия има 900 смъртни случая, а в България (4 пъти по-малка като население) има по 900 на седмица. Аз живея в Австралия, в град, където от 6 месеца не е регистриран ковид случай и никога не сме носили маски. Къса ми се сърцето, че вие сами се вкарахте в сегашното си положение и даже не осъзнавате, че дотам ви доведоха любимите конспирации
235
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не смея да питам каква ще е следващата антихуманна стъпка на скритите свръх богати страхливци...
234
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До шаман

Доста ще е кекав тоя вирус ако целта му е да редуцира световната популация, при положение че в Африка, където там се множат най-бързо, на практика не съществува.
233
0
 
12
 
! Отговори
Никога преди 2 месеца
Спирам да използвам самолети веднага.
232
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като вече се знае, че имунитета след изкарания вирус за няколко седмици се губи, ЗАЩО СЕ ПРАВИ ВАКСИНА?

На всеки няколко седмици да си я бием отново или пари и пак пари?
231
2
 
10
 
! Отговори
Шаман преди 2 месеца
Броят на хората върху тази планета наближава 8 милиарда, повечето от тях проста, необразована и алчна ***-консумираща ресурсите и на без това бавно умиращата природа.Вирусите са само началото, истинският геноцид тепърва предстои.
230
3
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Корумпираните правителства тря0ва да оправдаят парите дадени на приятелските фирми.
229
2
 
13
 
! Отговори
Пътниците преди 2 месеца
Ще имат тежка задача как да не умрат от ваксината преди да се качат на борда и да им изгорят паричките:(
228
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да има никакво възстановяване, не е това целта на играта.
227
10
 
4
 
! Отговори
Men преди 2 месеца
Каква дискриминация е това? В много страни и в момента има изискване за задължителни ваксини при влизане на тяхна територия. Например - ваксина против Жълта треска. И в момента има паспорт с направените ваксинации.
226
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До.82 Не се хаби пич не се опитвай да образоваш чалга поколение,там положението е неспасяемо
225
1
 
18
 
! Отговори
истината преди 2 месеца
Заедно с ваксината ще ви татуират и номерче на предмишницата.
224
15
 
8
 
! Отговори
Баровец преди 2 месеца
Аз заминавам на Малдивите за Нова година, а вие мишкувайте в панела, и събирайте стотинки за бунгало в Ахтопол
223
0
 
4
 
! Отговори
Гледачката преди 2 месеца
Златке, купи си босилек да имаш. Ке ти требе рожбе
222
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пич, мечтая си Йелоустоун да изригне... Светът ще стане по-добро място за живеене и със сигурност повече вируси няма да има
221
6
 
7
 
! Отговори
americano преди 2 месеца
много разбирачи тука, бе.
и пак спасението ще дойде от от Америка! аре у лево!