Великобритания първа одобри за употреба ваксината на Pfizer

Първо ще бъдат ваксинирани хората от домовете за стари хора
Обновена: 2 дек 2020 10:35 | 2 дек 2020 10:35, Елка Василева
18
Великобритания първа одобри за употреба ваксината на Pfizer
Снимка: архив, БГНЕС

Великобритания стана първата западна държава, която официално разреши употребата на ваксина срещу COVID-19, прокарвайки пътя за масова имунизация с тази на Pfizer и BioNTech. Програмата ще бъде насочена първо към най-застрашените и уязвими групи от населението, съобщава „Гардиън“.

Ваксината е разрешена за спешна употреба от Регулаторния орган по лекарствата и здравните продукти (MHRA), преди подобни ходове на бъдат направени от съответните органи в САЩ и Европа. Британското правителство упълномощи MHRA да одобри ваксината съгласно специални разпоредби преди 1 януари. След изтичането на преходния период на Brexit регулаторния здравен орган ще получи цялата отговорност за лицензирането на лекарства в Обединеното кралство.

Първите дози от ваксината ще пристигнат през следващите дни, съобщиха от PfIzer. Обединеното кралство е закупило 40 милиона дози от ваксината, за която е доказано, че има 95% ефективност на база последните проучвания на компанията, отбелязва Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Днешното разрешение за спешна употреба във Великобритания бележи исторически момент в борбата срещу COVID-19. Това упълномощаване е цел, за която работим, откакто за първи път обявихме, че науката ще спечели, и приветстваме MHRA за способността им да извършат внимателна оценка и да предприемат навременни действия, за да помогнат за защитата здравето на хората в Обединеното кралство,” заяви Алберт Бурла, председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer.

„Тъй като очакваме по-нататъшни разрешения и одобрения, ние сме фокусирани да се движим със същото ниво на спешност, за да доставим безопасна и висококачествена ваксина по целия свят. С хиляди хора, които се заразяват, всеки ден е от значение в колективната надпревара за прекратяване на тази опустошителна пандемия," каза Бурла.

Въпреки че ваксината трябва да се съхранява при  минус 70-градусова температура по Целзий, разработчиците уточняват, че тя може да се съхранява до пет дни в хладилник при температура 2-8°C. Първите приоритетни групи за ваксинация са жителите на домовете за възрастни хора,  които вероятно нямат физическата способност да отидат до център за ваксинация, както и персоналът, който се грижи за тях. Съхранението при хладилни температури ще позволи ваксината да им бъде предоставена. Следващите по ред ще бъдат хората на преклонна възраст и медиците от Националната здравна служба (NHS).

Данните от проучването показват, че ваксината има еднаква ефективност сред по-младите доброволци и тези над 65 години, които са най-изложени на голям риск от усложняване на болестта, причинена от COVID-19. Пол, раса и етническа принадлежност не са фактори, които правят разлика в проучванията.

Pfizer и BioNTech твърдят, че тяхната комбинирана производствена мрежа има потенциал да достави в световен мащаб до 50 милиона дози ваксини през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози до края на 2021 година.

Доставката на 40-милионните дози във Великобритания ще започне незабавно. Здравният секретар Мат Ханкок заяви, че очаква тази година да пристигнат 10 милиона дози. Доставката ще продължи през 2020 г. и 2021 г. на етапи, „за да се осигури справедливо разпределение на ваксините в географските райони, които имат изпълнени договори“, уточняват двете компаниите.

Очаква се САЩ, които са поръчали 100 милиона дози, и Европа, която е закупила 200 милиона, да одобрят ваксината в рамките на седмици.

MHRA предприе безпрецедентна скорост в решението си за оторизиране на ваксината само за една седмица, след като получи окончателните данни от компаниите на 23 ноември.

„Разрешението за спешна употреба в Обединеното кралство ще позволи за първи път на гражданите извън изпитанията да имат възможност да бъдат имунизирани срещу COVID-19“, каза Угур Шахин, главен изпълнителен директор и съосновател на BioNTech.
 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До Засега още

И като няма одобрение, защо се фърлят пари за фризери в складове и самолети?
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При минус 70 щом се сахранява ще е добре да я пробват на населението на аляска , там има естественни условия за сьхранение
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ваксиниране на експеримент прилича - ще пробваме първо старите хора от домовете, ако всичко е наред - продължаваме натам!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че то за тях важи вица от близкото минало: когато в щатите, пръднат "велика" британия се насира. Къде ще идат, че няма да я одобрят!
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя тази ваксина и тя като нероден Петко.
Всички са чували за нея, но никой не я е виждал.
11
0
 
1
 
! Отговори
“95 % работи” преди 2 месеца
И ако се паднат другите 5 %, к’во...
10
1
 
8
 
! Отговори
Засега още преди 2 месеца
...няма одобрение на Европейската комисия по лекарствата. Просто Великобритатия избърза , но не се знае още дали ще е за добро. Ще видим.
9
2
 
1
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Да се започва с ваксинирането, за да може отново да си живеем живота нормално. Хич не ме интересува дали ще ме следят къде ходя или каква храна ям или какви сайтове посещавам.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Даде надяваме и тук ,първи да се на дупчат ,депутати министри и милионери) ,не както препоръчват ,полицаи ,лекари или учители
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На едната компания шефа е грък,на другата-турчин.Това балканците сме голяма работа брей!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първи да се ваксинират тези които са одобрили ваксината а не да ползват старите хора за опитни зайчета
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Златена
ужасена
Владо
д-р Иванов
Бау

Открийте разликите.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бау
Брей.
Виждаш бъдещето ли?
А числата за тотото в следващия тираж знаеш ли ги?
3
6
 
5
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
ще ги наричат овце и прочие, ама ще си оправят 1ви икономиката.
2
1
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
И ти ли, трoле...
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Епа нали е от очилатия *** Гейтс как нема да я одобрят.