След имунизацията: Как се чувстват първите ваксинирани?

Във Великобритания стартираха с най-възрастните
2 яну 2021 09:35, Петя Славова
195
След имунизацията: Как се чувстват първите ваксинирани?
Снимка: БГНЕС

Новата 2021-ва година започна под знака на ваксината срещу COVID-19. Докато у нас имунизацията тече паралелно с дебата "за" и "против", други страни вече натрупаха известен опит. Великобритания първа в света използва ваксината на Pfizer  и BioNTech. А британското контраразузнаване МИ-5 посъветва да не се огласяват предварително местата за ваксиниране, за да се избегне саботаж от противници на процеса.

В Обединеното кралство ваксинацията започна от най-възрастните. 91-годишната Джийн Лей е сред първите ваксинирани. До 84-годишна възраст е работила като консултант в магазин. Сега живее сама, но дъщеря й Сандра често идва да я вижда по време на пандемията. Идва с нея и до центъра за ваксинация. А самата Сандра пази топъл спомен за България от времето, в което пътуванията не бяха опасност.

Още по темата

"Прекарах две много щастливи седмици в Банско през 2012 г. Беше фантастично", спомня си Сандра, цитирана от Нова тв.  Тя обаче вече не пътува, за да пази майка си. Досега за защита двете са разчитали на изолацията.

"Плета много. Решавам своята кръстословица всеки ден и като цяло гледам да съм заета. Когато дъщеря ми ме посещава, ме извежда на разходка. Липсва ми това, че не мога да се кача на автобуса и да отида до центъра на града, но трябва да се спазват правилата и точно това правя, защото не искам да бъда в тежест на никого", споделя Джийн.

От тук насетне ще разчитат вместо на изолация, на ваксинация, през която възрастната жена е минала току-що.

"Усещаш само, когато иглата влиза и след това лек натиск, когато вкарват самата течност в тялото. Това е единственото нещо. Аз се ваксинирам всяка година, за да се предпазя от грип през зимата заради възрастта си и винаги съм била добре", разказва Джийн за процеса на ваксинацията.

За да няма хаос, във Великобритания са разработени много строги графици за работа. Хората получават съобщения къде и в колко часа да се появяват за инжекция.

"Обадиха ми се по телефона миналата седмица, за да кажат, че имам запазен час за ваксинация днес и попитаха дали бих дошла. Казах, да, моля и това беше. Ще получа втората доза след три седмици, за да се засили ефектът от ваксината", заяви Джийн.

Голяма част от познатите на Джийн също имат намерение да се ваксинират. Според нея конспиративните теории, че ваксинирането е опит за контрол на гражданите са далеч от истината: "Всичко е открито. Щеше да има сериозни проблеми, ако нямахме ваксината. Иначе нямаше да останат много хора. Да се надяваме, че ще се отървем от вирус по някое време следващата година, ако всички правят това, което трябва и се ваксинират. Просто да са внимателни и да се опитват да не предават болестта, ако са заразени", съветва възрастната дама.

Според Британското правителство повече от половин милион граждани са ваксинирани след началото на кампанията на 8 декември. А до януари за доставка са планирани общо 5 млн. дози, които ще стигнат за предпазване на два милиона и половина души. Това са най-уязвимите възрастни хора над 80 г. и медици на първа линия. Сред тях е и Любомир Кунторов, който е клиничен фармацевт в COVID отделение.

"В Англия приоритетно се ваксинират старите хора. Започнаха със старчески домове и хора с високорисков статус. Те получиха писмо да си стоят вкъщи, подписано от Борис Джоунсън. Миналия петък бяха направени към 500 000 такива ваксинации. От тази седмица започват ваксинациите във всички болници", заяви Любомир Кунторов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз нямам никакви симптоми след ваксинацията. На мястото имах слаба болка на втория ден. Много по- леко го понасям от ваксината срещу грип или тетотокс( срещу тетанус). Колегите споделят абсолютно същото.
158
1
 
0
 
! Отговори
Елена преди 3 години
До АнонименАз се ваксинирах преди 12 дена. Първият ден след ваксината беше леко неразположение - главоболие, болка на мястото на убождане, запушен нос, леки болки в гърлото, леки стомашни болки. Част от колегите ми, които бяха имунизирани същият ден казаха, че нищо не чувстват. Но някои симптомите ги държаха почти седмица. Много е индивидуално.
157
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Василв bild имаше и друга "в мюнхен лекари от една болница отказват ваксинация"
156
2
 
6
 
! Отговори
потърпевш преди 3 години
Има три заинтересовани страни: медиците в едно с фармацефтите журналистите интирнет доставчицитеОстаналите сме потърпевши ...
155
6
 
5
 
! Отговори
!!!!!!! преди 3 години
Само СПУТНИК V
154
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова хора се ваксинираха, дайте данни как се чувствате, как беше първите дни? И моля, без тролски коментари, достатъчно сериозен проблем е да пълним форума с глупости. Ясно и по същество
153
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кастрацията мина нормално.
152
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на цялата кампания беше да се осъществи контрол над цялото население мод лозунга "Ама нас ни е грижа за вашето задраве!" Грижа ги е точно тези, които отровиха въздуха, водата и почвата.
151
0
 
6
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Пълни глупости
150
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре сме бе-е-е-е-е...
149
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вие какво очаквате-до три дни се клонират или да им поникнат зъби?
148
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорят си с кораба майка.
147
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
I edin den kato razberete che ste sterelizirane da ne se uchudite
146
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе нарах аз ефин грип и беше почти ужас и затова взех, че си бих ваксина за един и следващ грип. Леле, майко, ад! - разправят хора тук-там - никога повече. Ко мъ фане, фане.
145
8
 
9
 
! Отговори
до Бибо преди 3 години
Ти ако мислиш, че селската ти наденица не е канцерогенна...
144
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не се чувстват
143
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С всеки по-проявен грип се появява и някаква си противогрипна ваксина и всеки път се намират нови проагитирани, плащат си с вяра за боцкането и после до един са пишман. Не повтарят грешката, но все се намират има нови боцнати. Меракът намалява, де. А пък като гледаш как душмански забиват иглата като във все едно ветеринарница, и съвсем си проагитиран да си спестиш това удоволствие. Аре баста вече с тия ваксини по първите страници, че зазвуча ептен презорено. Чухме, видяхме, разбрахме. Точка.
142
2
 
14
 
! Отговори
овцевод преди 3 години
Те затова казват - Да изградите стаден имунитет.Стадото си е стадо..
141
4
 
9
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
МдАТИЯ ГИ ГОВОРИ НА ДЕЦАТА СИ. ВСЕКИ ПАЗИ СЕБЕ СИ. А ЛУКАНКАСИ ПРАВЯ САМ. ЩОМ ТОЛКОВА СЕ ПЛАШЕШ ОДИ НА СЕЛО. ТАМ ВСИЧКО Е ОК. ИЛИ КУПУВАЙ ОТ СЕЛО. А ЗА ВАКСИНИТЕ....ВСЕКИСАМ СИ ИЗБИРА. ТИ КОЙ СИ ДА МИ КАЖЕШ ДА ИЛИ НЕ.?????! НИКОГАНЕ ДАВАМ СЪВЕТИ НА ДРУГИТЕ. ПОКАЖИ ИМ ИСТИНАТА. И ПЪТЯДО НЕЯ.
140
2
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Изглеждат като живи.