Проф. Ива Угринова: До 1 г. ще използваме български PCR тест

Той се основава на същите принципи като класическия
23 мар 2021 16:08, Ния Христова
20
Проф. Ива Угринова: До 1 г. ще използваме български PCR тест
Снимка: БГНЕС
"Нашият български PCR тест няма да бъде по-различен от познатия в света, той почива на същите принципи като класическия PCR тест", каза пред БНР проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН във връзка с новата разработка на български PCR тест.
 
"Разработваме го все още, но тест срещу Covid- 19 не сме правили или срещу друг патоген. Той би започнал да се използва в нашите лаборатории, чак след като минат фазите на цялостното проучване и изследвания, получават се след това и сертификати, пътят не е нито кратък, нито е лесен, нито е евтин. До една година ще го имаме готов новия тест. Финансиране също в момента ни трябва", поясни проф. Угринова.
 
Тя изтъкна, че са необходими повече средства за разработки на учените. "През последните години МОН е направило доста добри стъпки по отношение на финансиране на нашите проекти, но държавата все още не е осъзнала тази необходимост", каза проф. Угринова.

20
Още от Коронавирус
Български модел няма, но кои са ефикасните стъпки срещу пандемията?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Добрев преди 3 седмици
Ще ни изтезават докато им позволяваме. Една шепа бюрократчета срещу милиони.Нямат шанс. Ако всички (или поне по-голямата част от нас ) излезем на улиците и свалим маските, какво? Ще ни арестуват и глобят всичките ли? Трябва веднъж за винаги да се проумее една истина - правителствата и политиците не са наши господари.Те са наши СЛУЖИТЕЛИ.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз знам как ще стане това, като свърши търсенето на тестове и всичко вече е минало, ще се поръчат едни тестове от Китай, тука ще се опаковат и ще пише произведено в България.
15
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 седмици
Хахахаха.Колко деликатно ни намекват,че минимум още една година ще е такова положението!
14
0
 
0
 
! Отговори
Сат Н преди 3 седмици
А къде мога да си купя маска с активен въглен от кайсиеви костилки, извинете?
13
1
 
2
 
! Отговори
Умен българин преди 3 седмици
А след две години щели да изобретят велосипеда и да открият топлата вода. Браво!
А някъде , освен в Русия и в БГ има ли такъв архисинод Академия на науките с рой учени, които нищо не изобретяват, но цицат пари от държавата? За един приятел питам, че не знаел.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е абсурдно.БАН все реват за финансиране ама при такъв абсурд май са им много и парите,които сега получават.Голяма част в БАН са дърти номенклатури,намерили топло местенце и се правят на учени.
11
1
 
9
 
! Отговори
... преди 3 седмици
Сега става ли ви ясно. Края на това нещо няма да е скоро. Сега сме само в началото.
10
2
 
1
 
! Отговори
Мистър Фрийков преди 3 седмици
Абе г-жа проф. Угринова, братовчед ми Бойко Фрийков каза вчера че скоро (значи безкрайно скоро ..) ще имаме наша ваксина! А Вие ни обещавате тестове за след една година. Ами ние до тогава или ще сме всички здрави, благодарение на ваксината, производството на която се подготвя под личното и компетентно ръководство на братовчеда, или всички ще сме измрели ако ваксината излезе менте. Той обаче ще скочи пръв в спасителната лодка, както капитана на потъващия Коста Конкордия, Франческо Щетино.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
3 години след началото голямо постижение
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи изобщо не мислят скоро да приключва този терор. Явно ще ни изтезават с години....
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е нали СЗО казаха, че без ваксина приключваме с пландемията средата на 2022, а с ваксина края на 2021? За чий ще ни е ПСР догодина?
6
1
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 3 седмици
Маргелоните по ПСР "наши" ли ще са, или сертифицирани от "ГолЕмите Шефове"??
youtu.be/wQyfjPfXR2A

Юруш на масл/ваксините... :))
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе булка вие докато го направите тоя тест света ще е забравил че е имало Ковид.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След 1 г. ще имаме тестове, а догодина Бочкобщя да строи и завод за ваксини. То ние още нямаме българска ваксина, но нищо, нека да направим завода, той отначало само опаковки щял да произвежда... И така, в резултат на мъдрото Тиквено управление, след 5-10 г. ще сме напълно готови да борим епидемията
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи нашия тест щял да бъде същия като досега използвания ама тия щели да го разработват още една година. Г аньо изобретател.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не е ли време до 1 година да се спре тестването.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още една БАНяджийка изпълзя от дупката си. С какво вашия тест е по-различен от досегашния ма другарко? Държавата вместо харчи пари за глупостите ви в БАН може да купи още тестове.