Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина

Риск да получим съсирек има и при продължително пътуване с кола
21 апр 2021 20:05, Нели Христова
80
Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина
Снимка: БГНЕС

Само преди около година лекарите започнаха да забелязват, че някои от пациентите с COVID-19 пристигат в спешните кабинети с инсулти и се оплакваха, че кръвните съсиреци запушват диализните машини и друго оборудване, използвано за поддържане на живота им.

Специалистите по интензивни грижи съобщават за "драматични" кръвни съсиреци в сърцето, черния дроб и други органи. Аутопсиите на жертви на коронавирус в Ню Орлиънс показаха, че дробовете им са задръстени със съсиреци. Някои млади, на пръв поглед здрави пациенти са претърпели масивни инсулти заради COVID-19.

"Като експерт по кръвни съсиреци мога да ви кажа, че това е най-кръвосъсирващото заболяване, което някога сме виждали през живота си", казва д-р Алекс Спиропулос, професор в Института за медицински изследвания на Фейнщайн в Ню Йорк. "Правя това от четвърт век. Никога не съм виждал тези нива на кръвни съсиреци."

Спиропулос и колегите му са направили поредица от проучвания, които показват, че лечението на пациенти с COVID-19 с разредители на кръвта може драстично да намали или дори да предотврати тези съсиреци. А ваксинирането срещу COVID-19 може да ги предотврати като цяло, като предотврати инфекцията.

Те смятат, че е иронично, че страховете от много, много по-рядък тип кръвен съсирек сега могат да изплашат хората да се ваксинират.

Миналата седмица Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и Американската администрация по храните и лекарствата препоръчаха пауза при издаването на коронавирусната ваксина на "Джонсън и Джонсън", докато експертите разследват дали тя може да причини кръвни съсиреци и ако да, какво да се направи по въпроса.

Европейската агенция по лекарствата заяви във вторник, че е открила възможна връзка, но заяви, че общите ползи от ваксината надвишават рисковете. За да се използва в ЕС, агенцията заяви, че ваксината трябва да включва предупреждение за "необичайни кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити" като "много редки странични ефекти".

Консултативният комитет по имунизационни практики на CDC се събра миналата седмица, за да обсъди въпроса, и реши да изчака повече информация, след като обсъди случаите на шест жени, които развиха много необичаен тип кръвен съсирек след получаване на ваксината "Янсен", както и други възможни случаи. Те ще се срещнат отново в петък, за да излязат с препоръки, които могат да включват допълнително предупреждение, което да помогне на пациетгиге и лекарите да търсят симптомите или ограничения относно това кой трябва да получи ваксината на "Джонсън и Джонсън".

Какъвто и да е рискът от ваксините, експертите се единодушни - той е изключително нисък.

"Имате по-голям риск да ви удари мълния, отколкото да получите един от тези редки кръвни съсиреци", казва Спиропулос пред CNN.

Множество рискови фактори

Кръвните съсиреци като цяло са изключително често срещани - засягат 900 000 американци годишно, според CDC. Те убиват около 100 000 души всяка година. Особено чести са съсиреците в мозъка. Около 795 000 души страдат от инсулти всяка година в САЩ, според Американската сърдечна асоциация. Групата изчислява, че 10-15% от тях са при хора на възраст под 45 години.

"Рисковите фактори за обикновените кръвни съсиреци включват операция, злополуки, лечение на рак и дори прекалено дълго седене, отбелязва" д-р Марк Кроутер, хематолог и експерт по тромбоза към Американското общество по хематология. "Има някои слаби рискови фактори - например пътуване с авиокомпания, ако летите от Хавай до Лос Анджелис. Продължителните пътувания с кола са рискови фактори", добавя  Кроутер, който е председател на катедрата по медицина в канадския университет "Макмастър".

А заразяването с коронавирус значително повишава този и без това често срещан риск.

"Ваксината, без съмнение, намалява драстично риска от който и да е от свързаните с COVID кръвни съсиреци", казва Кроутер.

Основният механизъм, който може да участва в кръвните съсиреци, свързани с ваксината на "Джонсън и Джонсън" и тази на "АстраЗенека"  е изключително рядък и изглежда включва слабо проучен имунен отговор.

"Шансовете да получим това, което наричаме индуцирана от ваксина имунна тромботична тромбоцитопения или VITT, са един на милион", казва Спиропулос. "Шансовете да бъдете хоспитализирани с COVID е приблизително един на всеки 100 за възрастното население. Шансовете да имате кръвен съсирек, след като сте хоспитализирани, вероятно е всеки пети или всеки шести. Този риск нараства до 1 на 3 за хората в интензивното отделение", обяснява той.

"Ползите от всяка ваксина далеч надхвърлят рисковете - точка", категоричен е Спиропулос .

"Това усложнение от ваксината е мъчително рядко. Със сигурност повече хора ще бъдат убити с пистолет в САЩ, отколкото от тези усложнения", съгласи се Кроутър.

Много обикновени кръвни съсиреци никога не се забелязват - нещо, което CDC иска да промени. Затова е създадена кампания за информираност за кръвните съсиреци, които, ако не бъдат лекувани, могат да причинят мини инсулти или белодробни увреждащи белодробни емболии.

Редките кръвни съсиреци, свързани с ваксини, са вид, който става очевиден. Те блокират вените, водещи към мозъка, и причиняват интензивно главоболие или силна коремна болка. Но те се развиват бавно, като дават шанс на хората да получат правилното лечение - ако го потърсят навреме.

Сега обаче медийните съобщения започват да карат хора, страдащи от по-обикновени кръвни съсиреци, след като са били ваксинирани, да търсят лекарска помощ. Малко вероятно е те да са причинени от ваксината, но хората, които не са обучени по медицина, трудно могат да разберат разликата, казва Кроутер

Ваксинирането, особено срещу COVID, е запомнящо се събитие и е естествено, ако хората страдат от здравословен проблем скоро след като са били ваксинирани, за да го свържат с тази ваксина. "Колебанието към ваксините е реален проблем. Няма начин обикновеният човек да разбере мащаба на рисковете", обяснява Кроутър. Резултатите могат да бъдат по-смъртоносни от кръвните съсиреци.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравейте съсиреци!Как сте с КОВИДа?Живи ли сте още антиваксъри?Да не сте се ваксинирали, че....Ще ме слушате МЕНЕ какво ви казвам!Не търпя своеволия!
41
2
 
11
 
! Отговори
Сериозно преди 1 месец
А Бил Гейтс, жена му и децата с коя "полезна" ваксина са боцнати? Създателят на Файзер - Бионтех престраши ли се да се боцне със собственото си произведение?
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се плашете!Не се ваксинирайте - не е насила и не е задължително!Да се ваксинира който си иска!А що си губите времето да плямпате глупости, като нищо не разбирате?Колегата веднага ще ви диагностицира!...Една кака от едно ямболско село и тя разбираше много, ама... се омъжи за шашав англичанин :)))))Та и вие :)))))
39
3
 
6
 
! Отговори
до анонимните преди 1 месец
Ваксините бяха "скалъпени" твърде набързо!Страничните им ефекти са факт.Ефективноста им се оказа твърде кратка!Дори и ваксинирани се заразяват!Новите Щамове - Индийския и Южно африканскя - "пробиват" защитата им!Проучването показва че...(следващия пост)
38
3
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 1 месец
Друг път, т.е. друо заразяване - я ми се случи, я не /Божа работа/, пък и не е доказано, че всички боледували са 100 процента застрашени от ново по-тежко заразяване! Но със сигурност при ваксиниране, а както предлагат да се боцкаме през 6 месеца, рискуваме повече да ни се случи нещото! Хайде, да не "викаме" дявола!
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросният доктор, дето правил аутопсии на починали от ковид... на такива хора не правят аутопсии, нали още в начаото забраниха да се правят аутопсии на починали от ковид? Та те дори и погребението е при затворен ковчег и херметизиран.Не ми се връзват нещата и приказките на тоя доктор.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 32А неваксинираните предпочитат да умират...
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до анонимен 30И к'во? Да мра от КОВИД или да се ваксинирам и да избегна мрекето?Комшията умре. Лека му пръст. Но умре достойно!Не вярваше на ваксината... и ни остави да го оплакваме!МЪКА!
34
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен"Тоест тъй като няма как да не се заразиш, с поставянето на ваксина си увеличаваш още повече шансовете за съсирек."Да ти кажа - не ги разбираш нещата. Със здраве.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сериозно"Разминах се без съсиреци, докато изкарах Ковид"Еми супер - имаш някакъв имунитет. Колко е траен - ще се види.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до анонимен"Ти по-добре внимавай, оказва се, че дори и васинираните се заразяват!":D :D :D :D
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ако не хванеш COVID,от къде съсиреци?
30
3
 
7
 
! Отговори
до анонимен преди 1 месец
Ми аз се ваксинирах и нищо друго не ми се случи, освен че не се разболях от КОВИД-------------Ти по-добре внимавай, оказва се, че дори и васинираните се заразяват!А, и между другото , според последното проучване на Файзер и Модерна (при 93% процента ефективност) имунитета на ваксините им трае Шест месеца, след което ще се наложи Трето "боцкане"!За Астрата с нейните мижави 64% ефективност да не говорим!
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До СериозноХич не ходи! Другия път може и да не се разминеш, а и никой не ти е търсил съсиреци в мозъка!(симптома ще го видиш, ако анализираш разсъжденията си освен, ако съсиреците в мозъка ти не са твърде многи и/или твърде големи)
28
4
 
5
 
! Отговори
Сериозно преди 1 месец
Разминах се без съсиреци, докато изкарах Ковид /слама Богу/! От къде накъде сега да се боцкам, че да рискувам макар уж "минимално" съсиреци от ваксина?! Убедете ме, ако можете проваксъри!
27
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми аз се ваксинирах и нищо друго не ми се случи, освен че не се разболях от КОВИД, а всички неваксинирани около мен или преболедуваха (с последствия) или сега са болни (с неясен изход).Но вие, които не искате да се ваксинирате, какъв ви е проблема? Никой не ви кара насила, а няма и да ви търси за ваксиниране?Що плачкате?
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 24 (двадесет и четири)дето каза:"Пропаганда! Глупости и измислени твърдения, защото са купили отрова с нашите пари и искат да ни я сложат."На теб, другарю, ще ти сложат нещо друго. Дето го слагат и на Станишев!Не се коси - няма да те ваксинират, ако ти сам не поискаш!
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не го интересува вече! И злато да сеpеш като се ваксинираш, пак никой не иска!
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пропаганда! Глупости и измислени твърдения, защото са купили отрова с нашите пари и искат да ни я сложат.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави Трифонов от Учиндол ще победи КОВИДа!УРА за СЛАВИ!УРААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААТой майна Бойко, Той ще махне и КОВИДа!