Проф. Корсун: При ниско ваксиниране, "Делта" бързо ще доминира

81% от ваксинираните са защитени, смята специалистът
18 юни 2021 10:15, Петя Славова
40

Първи случай на индийския вариант на коронавируса в България. Колко по-заразен е той и как можем да ограничим разпространението му?

Този вариант е признат от СЗО като вариант на безпокойство, тъй като съдържа значителен брой мутации в генома на вируса. Около 8- 10% мутации има в белтъка. Ако сме преболедували, защитата е от значителна степен, но има едно проучване което показва, че 4,5 % от преболедувалите развиват ново заболяване причинено от Делта варианта. Това заяви в "България сутрин" проф. Нели Корсун, завеждащ Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни и паразитни болести.

И обясни защо ваксинираните са по-защитени.

Още по темата

"Показват своята ефективност, но е малко по-ниска спрямо индийския вариант. 81% от ваксинираните са защитени спрямо Делта, варианта,  87% - спрямо британския. Непълноваксинираните са защитени само 34% от Делта варианта и 51% от британския вариант. Човек трябва да се ваксинира" категорична е проф. Корсун.

Гостът на Мария Константинова и Мирослав Димитров посочи приликите и разликите между двата щама.

"И двата са много заразни. Делта е още по-заразен спрямо британския. Той е около 50-60% по-заразен. Преобладаващите симптоми при индийския щам са главоболие, силно възпалено гърло и силна хрема,  характерни за една сериозна настинка. При британския - висока температура, кашлица, задух. Хората трябва да спазват мерките, но най- доброто средство е ваксинацията", каза тя.

Медикът увери, че няма място за безпокойство.

"Действително на този етап няма място за безпокойство. Вероятно това не е единственият случай, вероятно друго лице е внесло този вариант в България. В страни с ниско имунизационно покритие, този силно заразен вариант може да се разпространи бързо и да стане доминиращ. Единственият инструмент е ускорена ваксинация", каза проф. Корсун в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че е твърде нисък процентът на имунизирани в България.

"Имунизираните в България са твърде малко за постигането на колективен имунитет - малко над 12% и с две дози, а приелите една дози - 15 на сто. Този процент е доста нисък, средният в Европа е около 46%. България трябва ускорено да предприеме ваксиниране", смята професорът.

Есента може  и да има четвърта вълна, но заради сезонността на коронавирусите.

"През есента може да се очаква по-висока заболеваемост, защото коронавирусите  имат сезонност, обичат по -студените месеци на годината.  Ако не се постигне колективен имунитет, до есента е възможно да се наблюдава повишаване на заболеваемостта, обясни проф. Корсун.

И изрази надежда, че в скоро време ще има лекарствени препарати, които атакуват размножаването на вируса и препоръча имунизация и на децата, тъй като те са основен разпространител на вируса.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
9
 
! Отговори
индус мутант преди 1 месец
Българите са малък, злобен и хитър народец, което преведено означава - неизтребим. Обеднения запад усилено се опитва да го унищожи , ма не му се получава и затова се чува оттам квичене по този повод. Наздраве !
34
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потрива ръчички вируса Ковид. Чака го много работа в България. Има 4 милиона гостоприемника да обиколи от есента. Все Бай Ганювци безсмъртни по форумите и на масите с ракия хахахаха
33
3
 
1
 
! Отговори
Колио преди 1 месец
От една година ви говоря тоя вирус как мутира с тази скорост след 4-5 месеца карти ще играе,бах тая еволюция.За какво сме се мотали толкова години от нищо да станем хора.Не разбирам аз
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щото във Великобритания при високо ваксиниране не доминира.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от два/три месеца е в бг, и драстично намаля всичко, а тук пишете противоположното, как да ви вярва някой?
30
2
 
2
 
! Отговори
Да преди 1 месец
До до 23 Да Позволи ми да те предваря. "А и тея 2 факта, че ние най-много от всички европейци сме разгадали конспирациите за новия световен ред и че ваксините са тук да ни убиват, не ни ли правят в същност най-умни?" Първо, не е ясно дали ваксините са тук, за да ни убиват. Така че второто ти изказване го оставям настрана. Първото твърдение е истина. И какво? Това значи ли, че българите са най-умният народ в света? Не, разбира се. Лек и ползотворен ден ти пожелавам.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Около 4.5 процента от преболедувалите пак се разболели от Делтата.Професоре, ефективни ли са антителата на преболедувалите срещу Делтата. Това е тук въпросът. Следва: кръвна плазма от преболедували, разредени образци на 10, 100 и прочее, напоени клетъчни култури с образците, посеви с щама на вируса и фиксиране на образеца с появили се плаки. Винсент Раканиело така оцени ефективността на антитела пред студентите се. Професоре, пропаганда ли правите?
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами другарю професорш ши мриете ЯКО ши мриете. Така каза един Коремен Хирург по една телевизия. Живота отдавна не струва 5 стотинки. Живота имаше цена когато имаше държава. Сега сме Колония на Краваристан и Евро.гея. Според плана Ран-ът на едноокоият кравар който бе приет с бурни аплодисменти в така нареченото народно съРбание Българите са ненужно племе и трябва да се унищожат. Затова никой неще да се ваксинира.
27
2
 
13
 
! Отговори
Каквооооо? преди 1 месец
Защо децата? Те дори не разбраха за цялата схема защото не четат и гледат новини. Когато някой дори не е разбрал, че хремата му е много опасен вирус и му вият ваксина, божествена сила ли придобива?
26
1
 
3
 
! Отговори
do 25 Да преди 1 месец
....А и тея 2 факта, че ние най-много от всички европейци сме разгадали конспирациите за новия световен ред и че ваксините са тук да ни убиват, не ни ли правят в същност най-умни? Това поне е официално иследване от тея дни..... Това отново не го твърдя аз, а е масово мнение тук и официално изследване в рамките на ЕС
25
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 1 месец
До до 23 Да Кажи коя е втората част и да ти отговоря за последно, за да не спорим излишно?
24
0
 
0
 
! Отговори
до 23 Да преди 1 месец
А 2та част от постовете ми? Упорито ги избягваш вече няколко пъти
23
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Казах, че споменатата "теза за евреите наистина е разпространявана официално от десетилетия, но медиите са далеч от мъдростта." Смисълът е следният. Евреите може и да са най-умният народ в света, а може и да не са. Същото важи и за българите и т.н. Няма как човешкият разум да достигне до такова знание. Това превишава силите му.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Делта щамът бил с 50 процента по заразени...Професоре, как го установихте? В лабораторни условия или не? Направихте ли посявка с този щам в подходящи клетъчни култури, наблюдавахте ли скоростта, с която черното колелце на плаката от поразени клетки нараства? Сравнихте ли тази скорост със скоростта на нарастване при останалите щамове при същите условия? Или просто ми подхвърляте поредното оценъчно съждение, което аз трябва да приемам като научно доказателство. Професоре, пропаганда ли правите?
21
5
 
0
 
! Отговори
do 20 Да преди 1 месец
Ами аз нямам капацитета да установя подобни неща, затова чета медиите. А и тея 2 факта, че ние най-много от всички европейци сме разгадали конспирациите за новия световен ред и че ваксините са тук да ни убиват, не ни ли правят в същност най-умни? Това поне е официално иследване от тея дни.
20
0
 
6
 
! Отговори
Да преди 1 месец
До do 16 Да "Ама аз нищо не твърдя. Това е всеизвестен факт, разпространяван официално в медиите." Едно си знаеш. Само бърбориш. Как установи, че е факт, че евреите са най-умни?... Тази теза наистина е разпространявана официално от десетилетия, но медиите са далеч от мъдростта. Хубаво е да обърнеш внимание на последното.
19
0
 
9
 
! Отговори
охохох преди 1 месец
още една мумифицирана калинка
18
7
 
1
 
! Отговори
do 16 Да преди 1 месец
Ама аз нищо не твърдя. Това е всеизвестен факт, разпространяван официално в медиите. Пък и ние успяхме да разгадаем конспирацията за новия световен ред (виж по-долу); и от всички най-добре знаем, че ваксините са средството да ни унщожат. Как може да не сме най-умните?
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коронавирусите обичали по студените месеци.Коронавирусите не обичат нищо. Аз мога да обичам, да харесвам или да не харесвам. Зимните месеци тук нямат нищо общо. При аерозоли инфекции най-важното и да не стоиш в затворени пространства дълго време с много хора. Дори и лятото да се затворим, инфекцията пак ще плъзне нагоре. Професоре, а Вие как се противопоставихте на абсурдните глоби за сядане на пейка на открито през март месец миналата година?
16
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 1 месец
До до 12 Да "Търдиш. че евреите не са чак толкова умни? Уау, значи гордея се, че съм жител на най-умната държава в света!" "Умнико", нищо не твърдя нито за българите, нито за евреите. Ти разсъждаваш твърде общо, т.е. обявяваш един народ за най-умен, друг за не толкова и т.н. Невъзможно е да се разбере кой народ е най-богат по разум. Сред българите има много умни хора, такива има и сред евреите, французите и т.н. Това обаче са много сложни разсъждения за повечето хора.