Експерти: Леките форми на COVID-19 невинаги водят до имунитет

Резултатите са след проучване на футболисти от Бундеслигата
12 юли 2021 19:43, Красимир Ангелов
38
Експерти: Леките форми на COVID-19 невинаги водят до имунитет
Снимка: БГНЕС

Германски медици са проследили разпространението на SARS-CoV-2 сред футболисти от Бундеслигата и са установили, че в много случаи леките форми на коронавирусна инфекция не води до развитието на пълноценна имунна реакция и образуване на антитела. Изводите са публикувани в статия в електронната библиотека medRxiv, съобщава БГНЕС.

"Проведохме уникално наблюдение на голям брой футболисти, които редовно даваха проба за следи от SARS-CoV-2 в организма. Те показаха, че вирусът може временно да колонизира тялото на безсимптомния носител, като при това доста често не предизвиква системна имунна реакция", пишат учените.

Миналата пролет всички европейски национални първенства по футбол бяха прекратени заради началото на пандемията от коронавирус. През май 2020 г. някои футболни лиги, сред които първо германската Бундеслига, подновиха работата си след въвеждането на мерки за намаляване на вероятността от заразяване сред футболистите. Освен отсъствието на зрители на трибуните те включваха редовни тестове за РНК на коронавирус за играчи, треньори и помощен персонал.

Тези данни бяха използвани от група германски учени, ръководени от Барбара Гертнер - професор в Саарския университета в Хомбург (Германия), за да получат отговор на един от най-противоречивите въпроси, възникнали миналата пролет след откритието, че коронавирусът може да се разпространява безсимптомно .

В статията се обръща внимание на факта, че германските лекари продължили да провеждат тестове за следи от РНК на коронавируса дори след като са били открити в организмите на заразени футболисти. Това даде възможност на учените да преценят как се е развила инфекцията при играчите на Бундеслигата, които са я преживели безсимптомно.

За втората половина на миналата година лекарите регистрирали 98 случая на заразяване с коронавирус сред 1 700 футболисти, треньори и помощен персонал. От тях 11 проявили необичайна безсимптомна форма на COVID-19, при която само първият PCR тест е бил положителен, а останалите – отрицателни.

След изследване на кръвните проби от тези пациенти професор Гертнер и нейните колеги установили с изненада, че само един на единадесет играчи е развил имунитет срещу коронавируса. При останалите липсвали както антитела срещу SARS-CoV-2, така и клетки на имунната система, способни да реагират на частици от патогена COVID-19. Това предполага, че около 10% от заразените футболисти все още не са развили имунитет срещу коронавирус, въпреки прекараната инфекция.

Учените засега не могат да кажат как се е случило това. Още повече, че те смятат, че подобна особеност за развитие на безсимптомни форми на коронавирусна инфекция следва да се вземе предвид както при оценка на ролята на нейните носители за разпространението на болестта, така и при разработването на мерки за изолиране на потенциални носители на SARS-CoV-2.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е пропагандна лъжа. Всеки, който се е срещал с грипа, наречен ковид, изгражда траен имунитет с т клетки, независимо колко тежко или леко е преболедувал.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините пък дават имунитет не повече от 6 месеца. И ? Така ли ще се спре пандемията с медиуми промиване на мозъци? Има ваксини, който се чувства застрашен да се имунизира.
29
0
 
13
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Защо медиите преписват пълни глупости. Образовайте се и няма да пишете глупости. Хората вече не ви вярват за нищо! Леките форми на болест означава силен имунитет с Т-клетки. Децата имат най-много тях. После младите здрави хора. Т-клетките образуват защитата с допустимите за организна анти-тела. Не е необходимо тъпчат излишно с антитела и да ги имат непрекъснато. Това създава автоимунни заболявания. Не случайно само млади хора и деца имат проблеми с ваксините, особено ако са прекарали вируса.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗлатенаИнтересно теб как не те блокират? Ами ваксините уж помагат за по лесно преболедуване ама друга полза май няма. Затова е редно, да не се натрапват ваксини. Всеки си решава как ще се среща с ковид!
27
18
 
2
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Точно затова, защото прекарването на болестта не гарантира имунитет, ваксината трябва да е абсолютно задължителна, както за преболедувалите, така и за всички останали и държавата трябва да приложи всички допустими от закона мерки и усилия да ваксинира 100% от хората. Само така ще се върнем към нормалността!
26
1
 
2
 
! Отговори
Маските ВЪН 1 преди 2 години
Каква Германия бе ??? Нека да МАХНАТ маските за българи в България, да НАКАРАТ всички чужденци да ходят АБСОЛЮТНО навсякъде по улиците, с маски или с торба на главата, за да НЕ ни заразяват... И да видиш как в цяла Европа СЪЩО ще МАХНАТ маските !!
25
1
 
9
 
! Отговори
Напротив преди 2 години
Аз го изкарах средно, мъжът ми само с хрема и загуба на обоняние. Вече 9 месеца по-късно от любопитство си пусна тест за антитела и има над 300. Така, че поредна пропаганда!
24
0
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Докато не се оттървем от шоу-експертите няма да се оттървем и от Ковида. Да вървят да лекуват болни вместо да плямпат по телевизионните студия.
23
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксъри, ако не умрете ще станете импотентни от вируса.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Учените засега не могат да кажат как се е случило това."-----------------------------------------Тоест дори не им е трябвал имунитет за да се справят с инфекцията, учените още не знаят защо, но смело зоват да участваш в експеримента с боцкането.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Преболедувалите нямат доживотен имунитет."..............................................Така е, а ваксинираните имат доживотен имунитет между първа и втора доза, а скоро ще имат доживотен имунитет и между втора и трета доза. Към средата на следващата година ще се наложи още един доживотен имунитет да придобият между трета и четвърта доза. И така доживот.
20
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
обаче на мен ми аресва ИСТЕРИЯТА по "маските"..Например:-Дори и манекените по модните подиуми носат "маски"..И зрителите вече не гледат дрешките..Секой гледа "маската"..А специалиста каже:-"Маската на манекен номер три е невероятна"..Друг обаче вика:..-"Не,маската на номер пет отразява напълно .."ДУХЪТНА ВРЕМЕТО"....Та "Цайтгейст",какво да правиш?!
19
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедувалите нямат доживотен имунитет. Тия с леките форми нямат дори 6 месечен. Затова!
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно ги дразни мисълта, че имунната система може да се справи безсимптомно с вируса БЕЗПЛАТНО.
17
1
 
13
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Щом липсата на симптоми е проблем, по-добре ли е със симптоми???
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно според немските "учени", явно някакво заклинание против уруки е унищожило коронавируса в тялото на безсимптомния пациент. Забравяме за съществуването на имунната система и го пишем "божествена намеса"...Е направо се нас ра ха вече.
15
1
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
така е,оплели са се в бръщолевенията си като петли в кълчища..И ДА,чудят се какво да измислят,за да ПРИНУДЯТ хората да се "ваксинират"....Но,ДАЛАВЕРАТА е за стотици МИЛИАРДИ,така че трудно ще пуснат тоя кокал..
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжат ви. Искат да ви набият ваксини.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доло Мотафчиски!
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре са се оплели вече - значи прекарваш безсимптомно вируса, което по принцип означава, че имунната ти система се е справила бързо и адекватно, но неее, я па ти, много искаш! Къде дават така? Според тях щом нямаш много антитела, значи е било "необичайна безсимптомна форма на ковид" и е много страшно и пак трябва да се ваксинираш!