Учени: По-голям риск от миокардит при тийнейджъри след ваксинация с Pfizer

Във Великобритания продължават имунизацията на тази група
11 авг 2021 12:10,
147
Учени: По-голям риск от миокардит при тийнейджъри след ваксинация с Pfizer
Снимка: Pixabay

Ваксината срещу коронавирус на Pfizer крие риск от развиване на миокардит сред тийнейджърите, сочи проучване на медици от САЩ, публикувано в JAMA Cardiology.

По данни на лекарите вероятността момчетата на 16 и 17-годишна възраст да развият заболяването е 14 пъти по-голяма след имунизация с препарата. На този фон Великобритания реши да продължи да ваксинира тази възрастова група.

Изследването сочи, че 15 деца са засегнати от миокардит след ваксинация с препарата на Pfizer, с която ще бъдат имунизирани и децата във Великобритания. Констатациите отразяват данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, което предполага, че рискът е до девет пъти по-висок сред тийнейджърите, предава БГНЕС.

Всички младежи са се оплакали от болки в гърдите, които са започнали няколко дни след ваксинацията и са продължили около седмица след това.

Нито едно дете не е било настанено в интензивно отделение и всички са били изписани след седмица лечение.
Лекарите в детската болница в Бостън обаче предупреждават, че дългосрочните рискове от миокардит след ваксинацията "остават неизвестни".

Още по темата
Миокардит е възпаление на сърдечния мускул. В повечето случаи болестта изчезва без усложнения, но в редки случаи се развива увреждане на сърцето, което може да попречи на органа да изпомпва кръв правилно. Някои пациенти дори може да се нуждаят от сърдечна трансплантация при неблагоприятно развитие на болестта.

Решението на Обединеното кралство миналата седмица да подложи 16 и 17-годишните младежи на ваксина взриви общественото мнение, като водещи експерти го определиха като неетично.

Професор Хелън Бедфорд, експерт по здравето на децата в Университетския колеж в Лондон и Института по детско здраве на Great Ormond Street, предупреди, че ваксинацията ще е вредна за децата.

"Истинският проблем тук е дали изобщо трябва да ваксинираме деца. Те са с много малък риск от Covid, така че въпросът е кой би имал полза, ако бъдат ваксинирани? Вече имаме много висок прием на ваксини сред възрастните, много по-висок от САЩ и Канада, затова не е нужно да тормозим децата", допълни професорът.

В същото време Израелското здравно министерство разследва случаи на миокардит във връзка с ваксинациите срещу COVID-19 с препарата на BioNTech/Pfizer. Според предварителни данни от изследване, в страната има "десетки случаи" на миокардит при общо над 5 милиона ваксинирани.

Реакцията е настъпила след поставянето на втората доза от ваксината, съобщи израелският координатор на борбата срещу пандемията Нахман Аш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
14
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТАМАААН СЕ БЕХ НАВИЛ-АМА НЕНЕ.-НЕ ИСКАМ МИОКАРДИТ.-АБЕ С ТОВА ДЕТО СЕ ПОДПИСВАШ ЧЕ СИ ИНФОРМИРАН НА ЛИСТА Е ТЯХНАТА ЗАСТРАХОВКА-А ЗА МЕН НЕ.
49
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е първият случай, на който на хора, ваксинирани срещу коронавирус, е отказана услуга някъде. Например миналата седмица стана известно, че собственикът на таксиметрова компания в американския щат Мисури изрази възражение срещу ваксинацията срещу коронавирус, като заяви, че няма да вози маскирани клиенти или такива, които са били ваксинирани.
48
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
данните показват, че в САЩ са починали около 2000 деца след прекаран Ковид, 15 получили миокардит след милиони ваксинирани :O
47
1
 
33
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Понеже виждам че тука има полу-адекватни - да ви светна - НЯМА избор между тромби и миокардит - ВСИЧКИТЕ ваксини са в кюпа- причината е че ваксаните стават инкубатори за спайка, и то само S1 , S2 си щъка спокойно из организма и прави микро/нано съсиреци и прочее бели. Атаката по Астра Зевзека беше целенасочена понеже е в ПЪТИ по евтина от Шмайзер или Мизерна, ефекта и от трите е един и същи.
46
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кафене в Австрия отказва да обслужва ваксинирани срещу COVID-19 клиенти" - започна се, скоро всеки ваксиниран ще има забрана навсякъде
45
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типична кликбайт статия. А народа кълве ли кълве на гола кука.
44
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 деца с миокардит след няколко милиона ваксинации, добре, а колко хиляди са починалите деца след преларан ковид?
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както вече казах, с платени *** не споря. Напразно си губиш времето.
42
0
 
21
 
! Отговори
ахХАХхахХАХ преди 2 години
Честито на ваксаджиите.
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"До 43С *** не споря.За съжаление фактите, които излагам са истината"-----------------------------------------------Ти самият си тpoл бе момче. В тази статия си кардиолог, а в другата ще си програмист, не на мен тези номера.
40
0
 
20
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
До АнонименЕга ти кардиолога в западна държава. Седи и пише коментари в български сайтове. Някой платен драскач си.
39
28
 
2
 
! Отговори
ог преди 2 години
Дет се вика, да оставим тъпите европейци, източно-европейци, американци и тн да се морят с ваксините, а ние най-умните след това ще контролираме света... смях в залата :)А иначе данните показват - в Бг хората живеят с около 10 години по-малко от останалите нации ;)
38
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А помните ли, че "учените" препоръчваха точно Пфайзер за всички деца? Нещата започнаха лека-полека да си идват на мястото.
37
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43С *** не споря.За съжаление фактите, които излагам са истината. А доказателства за това има вече достатъчно. Още преди няколко месеца от Израел. При нас бяха за сега само два случая, единият протече леко, другият беше приведен в университетска клиника и не зная какъв е изходът.
36
15
 
4
 
! Отговори
pp преди 2 години
Не знам, но аз имам роднина с увреждане на сърцето след прекаран Ковид, в Стара загора. А иначе изследванията показват, че увреждането на органи след прекарана инфекция е не много рядко явление, май 1 на 5 според някои статии...
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31,Бау без бустерната доза няма да може да живее пълноценен живот. А ще има и рестрикций за полуваксинирани със само 2 дози.
34
1
 
37
 
! Отговори
ужас преди 2 години
За всички е ясно, че тези ваксини още са в тестов период и реална оценка ще има след няколко години. Не е ясно само защо ги правят задължителни.
33
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аз съм кардиолог. Работя в болница в западноевропейска държава. От началото на пандемията до сега не сме имали нито един случай на миокардит след заболяване от Ковид."-----------------------------Разбира се, и по случайност се появи в днеса точно на време за статията. Я кажи мармота в какво завиваше шоколада през това време?
32
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм кардиолог. Работя в болница в западноевропейска държава. От началото на пандемията до сега не сме имали нито един случай на миокардит след заболяване от Ковид. След грип и гастроентеритни вируси се случва, предимно при млади хора.От началото на ваксинационнана кампания имахме 2 случая на перимиокардит след ваксината Pfizer.Единият беше на жена на възраст 59 години след втората доза, другият на млад мъж 24 г. След първата доза. Това са фактите.
31
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето затова обяснявахме по-рано, че ваксърите са предимно от нискоинтелигентната част от обществото.