Д-р Томов: Ваксините правят COVID-19 да е като грипа, намаляват риска 10 пъти

40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания
18 сеп 2021 09:36, Елка Василева
270
Д-р Томов: Ваксините правят COVID-19 да е като грипа, намаляват риска 10 пъти
Кадър: БНТ

Положителната новина, свързана с COVID пандемията, е за ваксинираните с две дози преди две седмици поне - те могат да бъдат в голяма степен спокойни. В момента в интензивните отделения почти няма позитивни пациенти, които са били ваксинирани. Това съобщи пред БНТ математикът д-р Лъчезар Томов - преподавател в Департамент “Информатика” на НБУ, в коментара си за хода на четвъртата вълна.

Той отбеляза, че ваксинираните в България са малко на брой, а средната възраст на имунизираните не е висока.

Още по темата

“Ваксините намаляват риска 10 пъти, правят тази болест да е като грипа, с който сме свикнали. Така че с времето и ваксинацията, ако се цивилизоваме и стигнем до нормалното ниво на 80-90% ваксинирани, тогава ще имаме много малко хора в болница”, подчерта математикът.

По думите му 40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания - сериозен спад на бъбречната функция и на когнитивните функции, проблеми със сърдечната дейност.

"Ситуацията  е много комплексна. Има отговорност и миналото, и сегашното правителство, и цялата политическа класа. Единствено Борисов се ваксинира публично, никой друг, всички си мълчат", добави математикът.

"В БЛС защо има хора, които говорят лъжи. И разправят, че влизат в инфекциозно отделение без маска. Това е за затвора", смята Томов.

"Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи, защото болниците ще се запълнят, хората ще почнат да умират по стълбите. Няма как да знаем, ние не изпълняваме нищо. И просто без значение кой е на власт - накрая ще се наложи (локдаун, бел. ред.). И дори и ваксинираните ще трябва да си останат. Ние нямаме авторитети. Ние не сме божества и когато си отиде някой наш близък - тогава отиваме да се ваксинираме", каза още математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бързите кредити какви хубави реклами има, пък за това важно нещо само антиреклами! Пфф
222
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези специалисти четат ли световните новини и научни изследвания за ваксинирани, които стигат до болница, та дори и до фатален изход, защото са с отстлабена имунна система и ваксината не е проработила за тях?
221
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми на салама кой какви мерки налага! Един път се живее, един път се мре! Аз нямам девет живота като котките, но нямам намерение да умирам девет пъти! Няма да се набода, нямам планове и да умирам! Ще живея ако ще утре да е последния ден от живота ми!Така поне ще умра САМО ЕДИН ПЪТ! ЗАБЕЛЕЖКА: Вече има много ваксинирани около мен с тежки странични ефекти. Умрели не познавам, макар че подозирам една жена починала внезапно (естествено не обявиха че е вапцинирана)!
220
1
 
0
 
! Отговори
до 240 преди 2 години
имаш един от мен, промит мозък, гледай абонамента да върви, че ако не си сложиш следващата доза ще ти отнемат СеРтИфиКаТа
219
5
 
8
 
! Отговори
До къде преди 2 години
Го докарахме ....мишки като тоя да им Дават трибуна да ни плашат и управляват путтеннца с малки и меки пиш.ки ! Бах та у зубрьо, всички сте за йебн ама споко,има време ,ще назрее момента и такива като този изпръхнал льольо ще се скрият в панелката и ще сложи памперса
218
8
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Много антиваксъри вече се гърчат в мъки,много антиваксъри вече не се гърчат в мъки,много антиваксъри ще се гърчат в мъки!Антиваксъри ,айде сега много ви моля дайте много минусчета!
217
4
 
4
 
! Отговори
На такива преди 2 години
Меки китки като тоя само пой, епън и сръбска музика! Бяс ловя че не знае кво е казарма,като ония военнолюбец с трабантя ,който ни вкара у ония със самауетите пръскачки! Шшшшшшшт.
216
1
 
5
 
! Отговори
Скрийте им преди 2 години
Поне снимките ни им слагайте ,че децата на сатаната не само че са пропадняци с мръсни дребни душици,ами и нелицеприятни ! А пък и да ни си набиват много на очи че не се знае утре на улицата дали някой нама го разпознае като боксова круша! Само съветвам ,нищо повече!
215
2
 
12
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Това са новите глашатаи на Новият Фашистки Световен Ред...! Игла вместо Лагери... Нали? Мили,, Демократи"?!?
214
2
 
15
 
! Отговори
Замина си преди 2 години
близък на 41 години с две ваксини. Имаше високо кръвно и диабет: станали тромби, тромби, тромби. Да бе, обаче сега причината са съпътстващите заболявания, нали?!?
213
0
 
17
 
! Отговори
Чакай сега! преди 2 години
До преди година и нещо, при обявена грипна епидемия се спираха всички имунизации на деца и на възрастни, на които се налага.За противогрипна ваксина след ноември докторите казваха, че не е препоръчитлно, дори се повишава рискът от заболяване.К*во стана сега? Вилнее епидемия по цял свят и с рестрикции и репресии задължават хората да се ваксинират?!Вирус,вирус, ама не е паднал от космоса. Вариантите му до 18 се разхождат отдавна между нас.Решиха и преобърнаха биология и медицина с хастара нагоре
212
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей че математици имало в България. Че този е цял гений - не само борави с числа, но и молекулярната биология разбира в детайли. Ваксината правела тъй, че ковидя да е като грипа... Ваксинираните трябвало да са спокойни... Успокоява ни човекът (но тези, които са навили ръкава). Томов, ще кажеш ли на простолюдието колко пари си спечелил от умения по математика и колко от политически пропаганди ?
211
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай ся, тоя Лъчезар Томов не беше ли само математик, щото нещо вече започнихте да ни пускате по пързалката, или за по-голяма достоверност що да не цитирате и някой ветеринар, кайто със сигурност разбира повече медицина от математик.
210
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пръв път чувам да ти се скапят всички чаркалъци в тялото и да не разбереш за това. Ей, големи небивалици, голямо нещо, ей. Аа впрочем ако си го изкарал безсимптомно, за да се довършиш си слажи и една ваксина, страхотна логика, "лекарска".
209
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти ваксинирали се гад
208
1
 
13
 
! Отговори
Га-га-га преди 2 години
Грозно гарвана грачи,Куче влачи рейс, а диря няма, значи,Аман от посредствени играчи...
207
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа забрави за локдауните и животът се завръща, икономиките вървят нагоре. Тука още се дискутират ваксините. Всеки с проблемите си!
206
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЩЕ ЕДИН ПРОДАЖНИК!
205
1
 
4
 
! Отговори
АС преди 2 години
До ивоВМЕСТО ЗВЕЗДИЧКИ , РАЗБИРАЙ - ХОРА - ПЪЛНИ С И Д Е И !!!
204
12
 
3
 
! Отговори
иво преди 2 години
БЪЛГАРО - УБИЙЦИТЕ АНТИ- ВАКСЪРИ НЕ МИСЛЯТ ТАКА ! ЕЙ , ***.И. ЩО НЕ СИ НАПРАВИТЕ ПАРТИЙКА ? СЕГА Е МОДЕРНО !!!