Адв. Мария Петрова: Ваксинирането в молове и градинки е рисково

Преди ваксиниране подлежим на пълен преглед, което там е невъзможно
75
Адв. Мария Петрова: Ваксинирането в молове и градинки е рисково
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Имунопрофилактиката, част от която е и ваксинацията, трябва да се провежда на съответни места в лечебните заведения, без значение извънболнична или болнична помощ. Разкриването на такива пунктове в молове, в градинки, в паркове и къде ли още не е изключително рисковано," казва Мария Петрова, адвокат по медицинско право за предаването "Брюксел 1" което ще бъде излечно днес от 17.30 по Bulgaria ON AIR.

"Първо, защото не е ясно дали там хората могат да практикуват този тип дейност спрямо всички правила на медицинската наука и практика, това от една страна. От друга страна наредбата, която отговаря за ваксините казва, че трябва да подлежим на пълен медицински преглед преди да се подложим на съответната имунопрофилактика. Сами си даваме сметка, че един лекар, който или една медицинска сестра, която няма нашето здравно досие, не ни познава във времето като пациенти, на една опашка, на която чакат още десетки хора, нямайки нито ресурса, нито времето, а вероятно и не познавайки закона, нарушават тази наредба и от това могат да произтекат много негативни последици за здравето на хората, защото в краткия период, в който се развива тази комуникация нито можем да гарантираме процеса по информиран избор и съгласие на хората, нито може да гарантираме, че сме съблюдавали достатъчно добре и сме обезпечили процеса, и сме направили нещата по верния начин. Така че, да не рискуваме повече тяхното здраве, тоест да спазим и основния принцип на медицината – преди всичко да не вредим," коментира адв. Мария Петрова.

Целия разговор на Милена Милотинова с нея - в събота от 17.30 в предаването "Брюксел 1" по  Bulgaria ON AIR.


 


75
Още по темата: ваксиниМария Петрова
Още от Коронавирус
Ваксините пазят от усложнения и при "Делта" варианта на COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
5
 
! Отговори
Боже опази преди 4 седмици
Не се заблуждавайте, че по градинките ви ваксинира медицинско лице. Повечето са хванати от гората. Никаква стерилност, без течаща вода, спринцовките се търкалят навсякъде. А дали се дозира правилно, кой знае.
68
4
 
1
 
! Отговори
Питанчо преди 4 седмици
Искам тая адвокатица да каже за риска от заразяване не само от Ковид, а и от полово предавани болести по нощните клубове и заведения.
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
да не мислите че във ВМА ми правиха преглед? 30с и айде...
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Консумирането на кренвирши е по-опасно за здравето!
65
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Права е адвокат Петрова ,че такова ваксиниране е рисково ! Но трябваше да допълни ,че по принцип такова ваксиниране с експериментални субстанции , си е тотално рисково , независимо къде се извършва !
64
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стоп на ваксините! Да, на дистанцията.
63
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 седмици
До Българин в чужбина...много трогателно!..СВЕТЪТ сай впрегнал да " спасява " СВЕТА със сички средства...Направо са просълзих...Какви щастливци сме само!!..."НЕМАМЕ НИКАКВИ ДРУГИ ПРОБЛЕМИ",единствено коковида ни остана като заплаха,сичко друго ний "на шест"...Лъки,лъки ас!
62
10
 
7
 
! Отговори
Българин в чужбина преди 4 седмици
Как точно се ваксинират 7 милиарда максимално бързо? Ами така! Навсякъде отварят огромни халета, концертни зали, мобилни автобуси, всичко възможно е впрегнато да спасява света. Извънреден персонал, всякакви помещения, опашки се вият на улицата. ..така е в цял свят. Извънредна ситуация! Само при вас никакъв интерес за ваксината и само подозрения, параноя, мрънкане..
61
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е да, ама разните там лекари, доктори, професори, академици, член кореспонденти, че даже и математици (а защо не и водопроводчици) ни зомбират повсеместно да се ваксинираме! Жена ми реши да се ваксинира наскоро и о, чудо! Ваксинаторът (Не го знам какъв е но би трябвало да е лекар нали?) в медицинския център си седи спокойно без маска, без ръкавици, и боцка наред! Против всякакви предписания и мерки, именно медицинските работници които би трябвало да носят маски са без маски, ами ние?
60
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Шамар да е, аванта да е. Или да е вакса. И подплашени с какви ли не бодливи лъжи, някои семпли душици се нареждат стадно за по игла на аванта. са Обещали са им че с вакса по-не се умира. А поради/от вакса?
59
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 седмици
най-безопасно е да са боцкат в градскитекенефи,защото ромките,прибиращи левчето,най-редовно фъргат хлор и така там са оказва най-обеззаразеното место..
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До д-р Ох Боли "Дали си мият ръцете и дали си сменят ръкавиците след всеки набоден?" Всъщност просто си омазват ръкавиците с дезинфектант. Не ги сменят.
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 56 "Предполага се, че преди да иде на опашката за ваксина, пациентът е говорил с личния си лекар и е прегледан." Значи предполагаш, че някой първо ще отиде при личния си лекар за преглед и след това, вместо да се ваксинира при него, ще отиде в парка или в мола да се ваксинира? Кажи честно, виждаш ли логика в това?!?
56
8
 
8
 
! Отговори
Българин в чужбина преди 4 седмици
Предполага се, че преди да иде на опашката за ваксина, пациентът е говорил с личния си лекар и е прегледан. Никъде никога не се преглеждат пациентите във ваксинационните пунктове -, а Попълваш формуляр и разговаряш със сестрата и ако няма противопоказания - в момента - например да си болен от ковидподобни симптоми, те ваксинират. Ако вземаш специални лекарства, които пречат да се изгради имунитет, се обсъжда с лекуващия лекар предварително. Пак празни приказки и излишно плашене в България.
55
3
 
22
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 седмици
Аз като отварях кабинет ме скъсваха от разни безумни изисквания и разрешителни, а тия ваксинират в палатки.Най-малкото е нехигиенично без вода.Дали си мият ръцете и дали си сменят ръкавиците след всеки набоден?
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен48 Аман, то сценаристи на скечове тип "Истинсни истории".
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не видях до днес един да е в релсите и да се е набол. Парадните и панаирджийски преигравки с игли са башка.
52
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Навсякъде е рисковано, само завършените иди.о.ти не са разбрали още.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В сопите (за Перник винкелите) е истината.
50
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ваксинирането по молове и градинки е хиляди пъти по-малко рисково, отколкото "ваксинирането" при лични лекари, само и само да се получи сертификат. Скоро България ще е на първо място по умрели след такова "ваксиниране".