Толкова много смърт, а румънците не искат да се ваксинират

Болниците в Румъния са пред колапс заради пандемията
19 окт 2021 07:03, Елка Василева
145
Толкова много смърт, а румънците не искат да се ваксинират
Снимка: архив, БГНЕС

Румъния показва нагледно какви могат да са последиците от нежеланието на хората да се ваксинират срещу Ковид. Малко други страни в света в момента регистрират повече жертви на пандемията. Здравеопазването е пред колапс, пише Дойче веле.

Линейките с Ковид пациенти почти непрекъснато се стичат към рампата на Университетската клиника в Букурещ. Вече почти няма къде да паркират колите на „Бърза помощ“. Санитарите тичат, поемат пациентите на носилки и ги вкарват в спешното отделение.

Още по темата

Един санитар разказва, че пристигат с линейката от град на близо два часа път от столицата. Някои от пациентите били ваксинирани, но повечето – не. При ваксинираните случаите на тежко протичане били значително по-малко.

Но хората непрекъснато си измисляли някакво обяснение за нежеланието да се ваксинират. „Един вика, че имал тежко хронично заболяване, заради което не бивало да се ваксинира, други пък не вярват на ваксините. Разни хора, разни възгледи…“

"Толкова много смърт"

В Спешното отделение по коридорите вече се инсталират допълнителни легла за пациенти с Ковид. Интензивните легла са изцяло заети.

Интернистката Петруца Филип разказва, че отдавна не е виждала толкова много смърт в Университетската клиника в Букурещ. И всъщност никога не е виждала толкова много смърт…

Само 30% от румънците са изцяло ваксинирани. Много повече няма и да станат, защото шест от всеки десет души отхвърлят ваксините. Румъния е една от страните в световен мащаб, където от Ковид-19 мрат най-много хора. В петък миналата седмица бяха регистрирани 365 смъртни случая във връзка с коронавируса.

Доктор Филип обяснява, че процентът ваксинирани е прекалено нисък. А при неваксинирани хора вирусът мутира по-бързо и в момента бил вече много по-заразен. На всичкото отгоре в страната вече нямало никакви пандемични ограничения, което допълнително допринасяло за широкото разпространяване на вируса. „Мнозинството заразени пациенти не са ваксинирани. От началото на четвъртата вълна на пандемията аз съм имала само един ваксиниран пациент, всички останали бяха без ваксини,“ казва Петруца Филип.

Настаняват пациенти вече и на столове

Лекарската камара в Букурещ се обърна към населението с отворено писмо, в което се казва, че лекарите са отчаяни от стотиците всекидневно умиращи пациенти, а медицинският персонал е изтощен и тежко претоварен.

„Вече с очите си виждате какво се случва у нас – има ли нужда да го казваме и с думи? Но абсолютно нищо не се променя, тези хора просто не искат да се ваксинират,“ гневи се един тежко претоварен дежурен лекар.

Негова колежка добавя: „Имаме дори 20 заразени пациенти, които са принудени да седят на столове.“ Клетите хора вече дни наред прекарвали в седнало положение, та и до момента, обяснява лекарката. „Вече не знаем какво да правим с тях, защото никой не ни вярва. Само ни повтарят, че навсякъде е така,“ оплаква се още тя.

„Госпожо, Вие ваксинирана ли сте?“ – пита лекарят, но пациентката поклаща глава. Възрастната жена вече е с кислородна маска и изглежда изключително слаба. В петък било кошмар, обяснява тя. Обадила се на „Бърза помощ“, а оттам веднага ѝ казали, че явно има Ковид-19. През нощта ѝ станало ужасно зле, та се наложило да постъпи в болницата. „Тук се чувствам доста по-добре, вече получавам достатъчно кислород,“ разказва тя.

"Нямаме респиратори, нямаме свободни легла, нищо нямаме"

Положението вече е толкова критично, че правителството търси възможности за настаняване на интензивни пациенти в чужбина. Унгария вече прие първите десет пациенти в критично състояние, а Полша, Италия и Нидерландия изпращат уреди за обдишване и препарати за антитела. Лекарките и лекарите в Университетската болница в Букурещ казват, че всичко това им е спешно необходимо.

„Нямаме вече апарати за обдишване, нямаме свободни легла, нищо нямаме!“ - гневят се те и единодушно уверяват, че всички ресурси са изчерпани. „Третираме всички пациенти с помощта само на две кислородни бутилки, това е. Правим всичко, което е по силите ни…“
 


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
4
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Да, няма да искат да се ваксинират румънците, защото са умни и мислещи. Не са като европейците и американците, коне с капаци, неразсъждаващи. Напълно ги подкрепям в избора им да не се въксинират!
131
2
 
8
 
! Отговори
Дядо Иван преди 1 месец
Проблема в Румъния, Русия и у нас е големия процент простотия на глава от населението.
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук много хора се изказват срещу себе си и народа си, вие сте по-жалки и от тези дето спамят всеки ден с вируса си и ваксината, клоуни
129
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Падат по улиците направо, много смърт.
128
1
 
3
 
! Отговори
В. преди 1 месец
Ами сигурно и там лекуват като тук.
127
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Балканска простотия, *** народ.Като вземе някой да ми казва еди кой си неизвестен професор или капацитет казал или пък направил изледвания че ваксините не помагали а били еди кви си... Мале цър вулане на две магарета сламата неможеш даразделиш но ти си специалист знаеш всичко. Глупа ко сляп престани да си мислиш че точно срещу теб който си основният фактор в света е насочена тази ваксина, да те убие и да те контролира Бил Гейтс и т. н
126
2
 
7
 
! Отговори
синдромът преди 1 месец
на Лъжливото овчарче излезна извън националната идентичност и почна да става повсеместен
125
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Max - И още нещо. 2400 ваксинирани починали само за седмица, само в Англия и то при 730 починали неваксинирани за същия период. А колко са починалите ваксинирани в световен мащаб за същия период? Колко са досега? Колко ваксинирани са починали не само от Ковид, а от тромби, миокардити и т.н. в световен мащаб? Няма да ти кажат по телевизията и понеже ти няма да си направиш труда сам да провериш, затова ще си ходиш неинформиран по улиците и ще обясняваш колко хубаво било да си ваксиниран. хаха
124
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Max - От какво да се срамувам, че именно най-бедните и най-изостаналите в Европа ценят свободата и правото си на избор? Аз съм горд с това. Дори и да мислех, че ваксините помагат, то пак никога не бих твърдял, че трябва да са задължителни, защото Бог ни е дал свободна воля. Кой си ти или пък аз, че да я отнемаме и то заради вакса, която доказа, че не е ефективна и дори води до смърт. Според Public Health England само за седмица и само от Ковид са починали над 2400 ваксинирани. Да се боцнеш!!
123
20
 
15
 
! Отговори
Max преди 1 месец
Най-бедните,най-изостаналите,най-големите клошари в Европа,България и Румъния!Срам!
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 120 ЕМОАейсектир беГендарВаксарски, радвай са ако доживееш до коледата
121
1
 
10
 
! Отговори
Б. Г. преди 1 месец
Който се е ваксинирал, значи непременно, че е много умен! А статистиката не е манипулирана и е съвсем точна да най-дребната подробност!На всеки ваксиниран трябва да се даде някаква научна степен!
120
17
 
14
 
! Отговори
ЕМО преди 1 месец
Тез дето отричат Ковида и Ваксините, като се разболеят..... ОЛЕЛЕ МАЙКО ОЛЕЛЕ МАЙЧИЦЕ... И Почват да обещават на ГОСПОДА. ---- Само да оживея ГОЛЯМА СВЕЩ ЩЕ ТИ ЗАПАЛЯ.... МОЛЯ ТЕ ГОСПОДИ.... ЩЕ СЛУШКАМ И ЩЕ ПАПКАМ РЕДОВНО.
119
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може да очакват цял живот да ни лъжат и тъпчат отгоре и после да им вярваме.
118
10
 
17
 
! Отговори
Добър вечер преди 1 месец
Мнооого тролове са се активирали от вчера на всякъде!!! На времето ако Гьобелс е разполагал с толкова ресурс за пропаганда, ся всички теа "умньовци" псевдодемократи дето реват за ваксинация, нямаше да са се родили ;) Но вече наближава момента да им лъснат лъжливите голи г&зове и тогава и по 80 ваксини да си набият пак няма да станат "безсмъртни" :)) л
117
22
 
11
 
! Отговори
дедо преди 1 месец
Нивото на интелект и на двете нации е еднакво. Затова стваме само за беачи на зелки а Англия ,и чистачи на ве-цета на Пакита и чернокожи!
116
2
 
0
 
! Отговори
Безпартиен преди 1 месец
Да моя грешка, сега погледнах Словения отиват 60%, близо. Благодаря за поправката!
115
1
 
4
 
! Отговори
и преди 1 месец
До доктортолкова си доктор....
114
0
 
4
 
! Отговори
до доктор преди 1 месец
Вече има две подобни ваксини, без да броим китайските, но, незнайно защо, Европа не ще да преговаря за тях.
113
0
 
5
 
! Отговори
m преди 1 месец
До БезпартиенСловакия са 41.8 % ваксинирани...от къде го извади 70% не знам. Но е факт, чи за вчера има само 10 починали