Фармацевт: Безплатните рецепти за COVID още не са осигурени

От бранша обясняват, че не получават финанси за работа на първа линия
27 окт 2021 16:22, Петя Славова
8
Фармацевт: Безплатните рецепти за COVID още не са осигурени
Снимка: БГНЕС

Вече втора година фармацевтите работят на първа линия. Също така преди месец НЗОК обяви, че ще бъдат осигурени безплатни лекарства за болните от COVID-19 в страната, но до този момент това не е станало.

"Още нямаме рецепти за безплатни лекарства, надяваме се да се разреши скоро проблемът с личните лекари, за да можем и ние да изписваме", заяви пред БНТ Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Според него, фармацевтите са изложени директно на опасност от зараза, защото всеки ден в аптеките влизат много хора, включително болни от COVID-19. Много от тях нямат близки, които да им купят лекарствата и принудително трябва да нарушат карантината си.

"Другите медицински специалисти така или иначе получават заплащане на първа линия, но фармацевтите - не. Разбира се, то може да бъде направено под различна форма, защото ние не извършваме дейности, а изписваме лекарства. Затова вчера колегите от Българския фармацевтичен съюз апелираха за увеличаване на таксата, която е смешна и не е променяна от 2012 година", каза още Костов.

По думите му в момента аптеките инвестират в лекарства, за които получават много малко надценка. Неведнъж се е налагало да бракуват лекарства с изтекъл срок на годност, които са стрували много скъпо. "Имате лекарства за над 30 хиляди лв и ви дават 1.60 ДДС. Тази такса е малка и винаги е била малка. Говорим за напълно безплатните лекарства, при които няма надценка. Неведнъж са изтичали срока на лекарства и не се компенсира загубата. В останалата част на Европа таксите са значително по-големи".

В бранша не е голям процента на неваксинирани и има доста голям процент преболедували хора, които имат имунитет и това е причината, която ги задържа да се имунизират.

Очертават се и липса на антикуаголантите.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тоя ковид, бе. Питах един ваксиниран болен в момента какви са мусимтомите. Ми имал температура, повръщал....аз така се чувствах след консумация на гъби. Мяза на хранително отравяне.
4
1
 
5
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Пари нема, действате! Май пак така стана...
3
0
 
5
 
! Отговори
РиСт0 преди 2 години
Насам народеее ТОПЛИ безплатни тестове САМО по 10лв. за пробоизлагация!!! Очаквайте и безплатни залагалки за малките ученици само за 13 милиона НА МЕСЕЦ ОТ ВАШИТЕ ДАНЪЦИ!!!!!!!!!!!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече втора година касиерките в супермаркета, автобусните шофьори, продавачите на гевреци по спирките работят на първа линия... И нито лев за техния самоотвержен труд!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че правителството се похвали, че има безплатни лекарства. А пък дали се плаща, ще видим.