КНСБ иска безплатни тестове, когато са нужни за работа

Според синдиката заповедта на здравния министър трябва да се допълни
33
КНСБ иска безплатни тестове, когато са нужни за работа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да се осигурят антигенни тестове, които да са безплатни както за работниците, така и за работодателите, настоява КНСБ.

Според синдиката в спешен порядък е наложително заповедта на министъра на здравеопазването да бъде допълнена с клаузи, уреждащи това, както и да се уреди безплатното пробовземане на антигените тестове от лабораториите във всеки един случай, когато такова изискване е свързано с необходимостта за упражняване на съответната професия.

В свое становище КНСБ настоява държавните органи да гарантират, че самите безплатни тестове ще стигнат своевременно до нуждаещите се работници/служители и работодатели.

Според синдиката в настоящата обстановка е допустимо да се въвеждат ограничения с цифровите COVID сертификати на ЕС (зелени сертификати), за да се запази здравето и живота на населението, както това е потвърдено с решения на Европейския съд за правата на човека и на българския Върховен административен съд.

В становището се посочва, че зелените сертификати се явяват една по-благоприятна алтернатива на по-тежките мерки, прилагани по-рано - ограничаване правото на придвижване, затваряне на обекти с обществено предназначение, затваряне на отделни бизнеси и пр., които се отразиха изключително негативно на икономиката, заетостта и доходите в България.

 


33
Още по темата: КНСБантигенни тестове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Какво пише в Конституцията за "правото" на труд? Пише: {Чл. 16. Трудът се гарантира и защитава от закона.} и {Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.}. Аз не се сещам, как може да се гарантира правото на труд. Някой знае ли как?
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това трябва да е за всички когото те задължават ще ги осигурят никой не е длъжен да се ваксинира.
29
1
 
4
 
! Отговори
До Програмист преди 1 месец
Има Наредба за имунизациите в РБ. Дотолкова, доколкото ваксината срещу Ковид не фигурира там, няма правилник за вътрешния трудов ред, който може да я изисква. Промените в Закона за здравето са от м.г. и касаят общи положения, не и ваксини засега. За тестовете, може би е по-законосъобразно да изискват като се опират на ограничаване на епидемия, но вероятно и там някой читав юрист може да ги сгъне. За момента нещата са чиста принуда.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз искам всички да спрат с паниката, че от паника, локдауни, сертификати и харчове инфлацията ще докара хляба до 5лв, а заплатата не са я вдигали от 2г. Всички обратно на работа, да се отваря всичко, че от КОВИД не знам дали се мре много ама от глад яко се мре.
27
2
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Мислеща 27 : гарантирано - да, но не и безусловно. Ако не отговаряш на изискванията за квалификация за дадена работа не става. А ....... ако случайно не отговаряш на санитарно-хигиенните изисиквания? Или на вътрешният правилник за безопасност, според който трябва да си с ваксина или тест? Не е безусловно гарантирано.
26
2
 
7
 
! Отговори
Мислеща преди 1 месец
Правото на труд е гарантирано от конституцията на РБ.
25
6
 
5
 
! Отговори
Joro преди 1 месец
Колко трябва да си *** (или невръстен), за да мислиш че има нещо безплатно. Някой го плаща! Е, не искам да съм аз! Тези, които не вярват на медиците и медицината, да се освободят от здравни осигуровки (да не ги внасят) и съответно да не посещават лечебни заведения. Честно е така. Не е честно да казваш, че не вярваш на медиците и затова няма да се ваксинираш, а когато те барне болестта да тичаш при докторите и да задръстваш клиниките.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дилемата е проста - ваксинираните, понеже не са ограничени и работят, да плащат тестовете като по този начин ще изпълняват гражданския си дълг.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупавата заповед на Кацаров няма да има никакъв реален ефект върху епидемията и смъртността...
22
1
 
6
 
! Отговори
Правото на труд преди 1 месец
Не е безусловно. Трябва да имаш трудови умения и да подпишеш трудов договор. След което правото на труд става условно.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който е заинтересован работниците да работят, да плаща тестовете или да провежда разяснителна работа сред неваксинираните. Дилемата е проста - ваксинираш се и изпълняваш гражданския си дълг или плащаш.
20
5
 
4
 
! Отговори
Нъц преди 1 месец
Чипове със спринцовка и сега се поставят на котки и кучета и се засичат с малък уред, който прилича на електронен термометър. Веднага излиза номерът. Няма нужда от татуировки.Ако решат да ни чипират с цел превенция на престъпността, първо аз ще се подложа, защото нямам какво да крия и нямам никакво намерение да върша престъпления, но вече медицината е толкова напреднала, че всеки престъпник може да си промени физиономията до неузнаваемост с пластична операция, може дори да си смени ирисите.
19
6
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Мислеща : Можете да се трудите и на нивата, или по строежите. Нямате безусловно право на труд в мол или заведение. Аргумента ти отпада.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз така си мислех, че синдикатите трябва да защитават правото ни на труд, а пък те видиш ли за тестове се загрижили. ПРОДАЖНИЦИ!
17
4
 
7
 
! Отговори
Мислеща преди 1 месец
Аз пък си мислех, че синдикатите трябва да защитават БЕЗУСЛОВНОТО ни право на труд!
16
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Анонимен 16 : Говориш глупости! Защо ми е татуировка, след като вече съм чипиран? (според твоята логика). Нещо сам си противоречиш, и как очакваш някой да ти повярва?
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до програмист тая ваксина има друга цел цифровизация на населението в момемта си поличвате всички ваксита новото ID още ли не зацепвате.а тия които не умръте са робо в новия световен ред.Ако си мислите че новото нормално ще се върне не няма да се почва! Гответе се за татуировка която показва дало сте ваксиниран или не да е явно видимо!не че сега не се засичате на скенер
14
2
 
2
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
О, да, ще работят и ще ни плащат не само тестовете, а и прегледите при УНГ, които също ще станат част от рутината след месец-два ежедневни тестове. Но не го взимайте навътре, важното е да сме живи и здрави всичките.
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз се вакссинирах и не искам да плащам тестовете на антиваксърите!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма безплатни тестове, ще ги платят нашите данъци. Нищо не е безплатно.