Бустерната доза намалява рязко риска от тежко преболедуване

Средната възраст на обхванатите от изследването хора е 52 г.
67
Бустерната доза намалява рязко риска от тежко преболедуване
Снимка: БГНЕС

Данни за ефикасността на бустерната доза от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" показват рязък спад на риска от тежко преболедуване малко след нейното поставяне, съобщи Ройтерс.

Данните, обявени от израелското министерство на здравеопазването, бяха публикувани след проверка в медицинското сп. "Лансет".

От юли до септември, когато преобладава вариантът Делта, специалистите са проследили повече от 1,4 милиона души, ваксинирани с две дози поне пет месеца преди това. Половината от тях били получили трета доза най-малко седмица преди да бъдат включени в изследването.

При получилите бустерна доза рискът от влизане в болница заради Ковид-19 е по-нисък с 93 процента, от тежко боледуване - с 92 процента, а от смърт заради Ковид-19 - с 81 процента.

Средната възраст на обхванатите от изследването хора е 52 години. Участниците и в двете групи - получили или неполучили бустерна доза, живеели сходно и здравословното им състояние било подобно.

Изследването не е контролирано рандомизирано и данните не доказват причинно-следствена връзка. Колко продължава защитата, още не е ясно. Никой от участниците не е проследен повече от два месеца, а за половината периодът е бил по-малко от две седмици. (БТА)


67
Още от Коронавирус
Две години по-късно: Спорът дали маските са ефективни продължава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 3 седмици
А след още една никога вече няма да боледуваш
66
0
 
4
 
! Отговори
кокошвид преди 3 седмици
Колко рязко да е? За 5 месеца.
65
0
 
1
 
! Отговори
ТестКит до 63 преди 3 седмици
Какво е авокад?
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама гьотере съчинение, та дрънка! Никой никъде не даде данни от аутопсия, нито снимка на ковидозаразени. Преди години се правеха посещения в лечебници за спин и редовно имаше снимки.
63
5
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 4 седмици
Я стига навивки - свършиха се наивните ! Сега пък трета игла ?! А няма ли накрая да ни бучнете по един авокад и да си тече нон-стоп каквото там наричате ваксина ?! Щом като е ваксина къде й е сертификата,какъв й е състава,завършен ли е периодът на изпитания и т.н. Къде ви е стъкмистиката колко ваксинирани СА ПОЧИНАЛИ или това не е важно ?! Цялата работа е инсценировка,която за жалост има и доза истина,но тя главно се отнася за хората с трайни увреждания ...
62
5
 
8
 
! Отговори
хаха преди 4 седмици
Сега ще ги шият на всеки 6 месеца
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добре звучи... "Бустерна доза"... Жалко, че нямам предишните 2...Ха-ха-ха...
60
4
 
9
 
! Отговори
Bili преди 4 седмици
...проследявани са 2 седмици...? Значи никой не е хоспитализиран до две седмици след бустера...следователно бустер на всеки две седмици отсега нататък.
59
3
 
10
 
! Отговори
за един преател пита преди 4 седмици
За 5 вълна януари месец как ще се нарича дозата ??
58
5
 
15
 
! Отговори
Лето Господне 2045 преди 4 седмици
Извънредни новини: Ежедневната бустерна доза до 3 часа преди лягане намалява риска от тежко преболедуване с 18,5%.
57
1
 
17
 
! Отговори
, преди 4 седмици
Прочетете много внимателно последните три изречения! За по-, които няма да го разберат, ще обобщя - общо взето "мижи да те лажем"!
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А, трета доза .... не им трябва да с 2 бяха напълно защитени
55
1
 
12
 
! Отговори
ъъъ преди 4 седмици
Е, нали това го казвахте за напълно ваксинираните - с 2 дози?
54
4
 
14
 
! Отговори
Между редовете преди 4 седмици
"...били получили трета доза най-малко седмица преди да бъдат включени в изследването." - А тези, които се изпукали през въпросната седмица, в коя статистика са ги записали?
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Койту играй пичели, надей ги пита! Те разбират само от медели... не могат чак толкова да смятат! Онзи къде прилича на бездомниик все още използва "синергия" като методология. Занимавам се със статистика и твърдя, че подобна методология НЕ СЪЩЕСТВУВА! Толкова за предсказанията на този шарлатанин!
52
2
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 4 седмици
Кога ваксините са били дефицитни :D ?
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Лалала "Всъщност.. Никой не знае. Защо няма никаква информация за Израел? Какво се случва там след бустърните дози?? " - и за Кунчев няма информация
50
3
 
15
 
! Отговори
Хайде, поспрете се! преди 4 седмици
Хората не ви искат първата! Вие за трета говорите! Нали това блещихте и за първата? Или наближава дата за трансфер на бонусите и е време да вдигнете процента?
49
3
 
12
 
! Отговори
Койту играй пичели преди 4 седмици
Въпрос към онея математици: Ако шансът да умреш на първата ваксинация е в пъти по-малък отколкото да умреш от болестта, то но коя игла шансовете се изравняват, на коя се удвояват и т.н.?
48
0
 
2
 
! Отговори
Къци преди 4 седмици
Джени готова ли си да завъртиш колелото на късмета?НЕ!!Готова не готова,животът не пита..