Проф. Витанов: В "Долината на плача" сме, но по-лошо трудно ще стане

Не бива да се отпускаме, предупреди той
3 ное 2021 16:00, Нели Христова
201
Проф. Витанов: В "Долината на плача" сме, но по-лошо трудно ще стане

"По-лошо, отколкото е, трудно ще стане". Това заяви математикът проф. Николай Витанов в дневния си пост за ситуацията с COVID-19 в страната. Според него страната ни се намира в "Долината на плача".

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 3 ноември 2021 г. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Така, какво стана вчера. 5863 случая, доста по-малко от пиковата стойност от 6816 преди седмица. С други думи - вторичен пик - октомври месец. Ще кажете - че ние, дето четем тия анализи редовно, това си го знаем, че ще е така още от началото на септември. Така де, прогнозата си беше добра. Да припомним обаче какъв рев имаше срещу тази прогноза, пише във Facebook Витанов.

Ето какво още казва той:

"Какво имаме още - претоварена здравна система, която се опитва да устиска, активни случаи над 100 000, висока смъртност. С две думи - Долината на плача. Но ние пак не сме изненадани - ще кажете. Не сте, да не сте. Изненадани са ревящите хейтъри, които овиха Луната заради прогнозата ми за висока смъртност. Ами висока е, такава ще е и в следващите две седмици.

Още по темата
Сега добрата новина. Базовото репродуктивно число вече четвърти ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.214. Обхвата на заразата се разширява, но вече не е експоненциално. Знаете вече, че като ме питат ще удържи ли здравната система, отговарям: ще устиска. Ще устиска значи, че корабът на здравната система, образно казано, ще вземе завоя при Камен бряг, но ще закачи някоя и друга скала. Активните случаи ще прехвърлят 110 000 и ще се насочат към 115 000. Знаете, че здравната система е в състояние на технически и кадрово претоварване.

Друга позитивна новина е, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата, спряха да растат. Маршируват на място Това говори, че силата на дифузното разпространение, макар и да е голяма, спря да расте. Това показва, че са достигнати пиковите стойности за вторичния пик на тази вълна (какво следва след вторичния пик е отделен въпрос). Маршируват на място означава, че броят на новите случаи ще остане висок. Това не е добре.

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/)

Починали в края на октомври - 23 999

Починали за ноември 2021 - 24 454

Починали ноември 2021 - 455 – (за 2 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Тук повечко коментари като се върна от чужбина на 14-15 ноември.

Следват картите.

Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ситуацията си остава сложна - 25 области са на ниво 4, към двете, които не са, се добави и Търговище. но с течение на седмицата това може да се промени. Както забелязвате, Кърджали се очаква да си смени цвета. Какво да пиша за ситуацията - мерки - чок, спазване на мерки и тотален локдаун - йок. Пожарът гори с голяма сила, но вече няма какво да поддържа горенето му в размер 7000 нови случая на ден. Тенденцията на нарастване на случаите се пречупва и без тотален локдаун.

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост нещата са замрели. Свръхтъмночервената зона не се разширяват, но понеже големи области като София и Варна са в нея, като нищо може да стигнем 1000 на 100 000 за цялата страна. За това ще е достатъчно и Пловдив да се къпичне в свръхтъмночервената зона. Думата къпичне се използва нарочно, за да не заспите. Ако исках да ви приспя, щях да почна да ви говоря как Пловдив може да измени траекторията на системата във фазовото пространство и да я насочи към басейна на привличане на атрактора 1000 на 100 000 и да се случи бифуркация, която да промени състоянието на цялата система, въпреки, че части от нея са вън от басейна на привличане. С думи народни - да се къпичне ситуацията натам.

Картата на риска съгласно нашата методология си е виолетова. Това показва, че не бива да се отпускаме.

С две думи - обстановката продължава да е неприятна. Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително)

Пазете се.

През следващата седмица съм в чужбина. Което ще рече, че няма да пиша. Оставям ви в ръцете на другите прогностици.

За да не вземат много да ви плашат, да ви напомня - в Долината на плача сме, но по-лошо, отколкото е, трудно ще стане, докато се върна след 10-на дни. По-добре може да стане - голяма вероятност, по-лошо да стане - вероятността е малка.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля", завърши Витанов.


201
Още от Коронавирус
Четвъртата вълна на COVID-19 в Германия: Масово болните са неваксинирани
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде, всички да се боцнем!Първа,втора,трета,четвърта доза,усещате ли накъде отиват нещата?
173
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Типичен професор. Болен мозък, умопобъркан. Ето му ги простотиите.________ПОКЛОН ПРЕД ДЕЛОТО НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ КОЙТО УСПЯ ДА СПАСИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ОТ КОРОНАВИРУСА КОГАТО БЕШЕ НА ВЛАСТ! МАЧКАЙ БОЙКО КОМУНИСТИТЕ И НЕКА АНАСТАС ОБЕДИНИТЕЛЯ ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ! ГЕРБ И ПАТРИОТИТЕ СЪЩО ДА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА И ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДА РЕМОНТИРА СЧУПЕНАТА ДЪРЖАВА! АМИН!
172
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кое се сбъдва изтрещялник?Всеки ден с нова прогноза. Нагажда ги в движение.
171
6
 
1
 
! Отговори
до 173 преди 3 седмици
май май вс му е вярно, щото се сбъдва....за жалост
170
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На колегата не са му верни константите в диференциалните уравнения. После и границите е объркал.
169
2
 
2
 
! Отговори
енахиста преди 3 седмици
Чрез редица не сложни преобразования изтръгвайки детерминантата от човешката душа може да се получи израз който лесно да и сведе до табличен интеграл който по теорема води до ще остане само един
168
2
 
5
 
! Отговори
коши преди 3 седмици
Аналитичната геометрия и математичния анализ препоръчват евтаназията по метода на ранът чрез полагане в дървено пардесю . По емпиричен модел чрез тривиално решение на леталния изход.
167
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Самите антиваксъри не искат локдаун. Те следват метода на лечение и поведение на доцент Мангъров, който е специалист. Разболяването и умирането при този метод е част от лечението и преминаване през епидемията. Не се случва нещо извънредно. Няма нужда от мерки.
166
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кога е погребението на ангел кунчeв??
165
1
 
4
 
! Отговори
One Man Gang преди 3 седмици
Моля те, не ни къпичвай, ами говори на академичен език, о велики втори поанкаре. Искаме да заспим
164
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТОЗИ НИЩО СЕ ПРАВИ НА УМЕН НО Е ЕДНА НУЛА
163
12
 
11
 
! Отговори
Радеф потъва преди 3 седмици
Зеленият чорап Радеф ни наложи зелен сертификат. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно...
162
10
 
14
 
! Отговори
обективен преди 3 седмици
Само Възраждане с номер 5
161
17
 
10
 
! Отговори
Професор преди 3 седмици
ПОКЛОН ПРЕД ДЕЛОТО НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ КОЙТО УСПЯ ДА СПАСИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ОТ КОРОНАВИРУСА КОГАТО БЕШЕ НА ВЛАСТ! МАЧКАЙ БОЙКО КОМУНИСТИТЕ И НЕКА АНАСТАС ОБЕДИНИТЕЛЯ ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ! ГЕРБ И ПАТРИОТИТЕ СЪЩО ДА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА И ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДА РЕМОНТИРА СЧУПЕНАТА ДЪРЖАВА! АМИН!
160
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гад като си много умен ,що няма в България починали от вируса,милионери ,министри ,депутати )
159
5
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
По- лошо ще е като се озовем в Долината на лаййнатта - когато официално признаят, че с ваксините ционистите са превърнали хората в управляеми техногенни устройства...
158
2
 
12
 
! Отговори
мед сестра преди 3 седмици
До S Да това е причината за "заболетите"- пардон отровените да са в отделенията с белодробни проблеми и умират от "правилното" лечение с огромни дози АБ,вместо противовъзпалителни стероиди !
157
3
 
13
 
! Отговори
до мууу преди 3 седмици
скрий се под юргана с маската и сертификата да не настинеш
156
5
 
6
 
! Отговори
S преди 3 седмици
Пазете се! Стойте н закрито! Самолети здраво ръсят химикали с цел химически пневмонид! Бог с нас и бъдете здрави!
155
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 154 - едва ли ще я прочетеш сега щом не си я чел вече... чул си някъде че е готина и говориш наизуст.