Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

Проф. Аргирова: Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца
10 ное 2021 08:50, Елка Василева
305
Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора
Снимка: архив, БГНЕС

В България от утре - 11 ноември, ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Какви са критериите за документа коментира пред БНТ проф. Радка Аргирова, имунолог.

Тя обясни, че има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела.

Още по темата

Първата група:

Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група:

Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.

Третата група:

Това са тези, които както се казва, са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомно, но и те имат антитела.

„Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват“, обясни проф. Аргирова.

Относно видовете тестове за антитела тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150, допълни проф. Аргирова.

Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла.

 „Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с "Астра Зенека", допълни проф. Аргирова.

„Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти - не се съмнявайте в това“, подчерта тя.

Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вид на ковид у нас. Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с делта и делта плюс, непрекъснато се секвенират проби, допълни специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Радка фурнаджийската лопатка.
283
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
На мен ми свърши карантината 5.4.2021. След 40 дена си направих тест Anti-SARS-CoV-2 Roche - >250U/ml. След 180 дена направих същият тест и резултата беше същият. Майка (85г.) ми си прави тест тези дни, не същият и нейният резултат беше 2500. Тя се разболя преди нас от някаква комшийки и нас зарази.
282
0
 
5
 
! Отговори
До 296 преди 2 години
Най-точния коментар ! Брао! Да им се..ре куче в уста на тез уродливи сатанороби от т.н. Ни елит и властващи! Докато не скочим с дръвото по улиците, да ги изкараме от канцеларийките с шутове,няма да разбират колко са долллни и мрррръсни същества! И туй ще стане,просто при натрупване на нещата това е неизбежно! А за ваксите- влезте в thecovidblog,com. И ще видите колко мъртви и осакатени има по света та и у нас,ама потулват!
281
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на фашизма!!!НЕ на сертификатите,няма да се съгласим с това средство за контрол и геноцид.Никой да не взима сертификат.Бойкот,докато не отпаднат.Ще си стоим вкъщи,ако всички работници мосово кажат нямам сертификат кой ще им работи,ако лекарите го кажат,кой ще лекува????Ще клекнат на втория ден.Само БОЙКОТ е спасението от тази извратения ,в която живеем.Но не по единичен,а масов.И на ваксинирането ще им уврат главите,ако не на първата на пета шеста доза ще осъзнаят,че заедно се печем на този о
280
0
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Мои приятели ваксинирани се га са болни карантинирани, стоят си в къщи и се лекуват. Ваксинираха се преди 3 месеца цялото семейство. Млади хора около 40 не повече. Също така пак приятели но над 60 пак до скоро болни и карантинирани но не ваксинирани оправиха се без усложнения. Аз дали да се ваксинирам, питм се и май отговора е няма нужда, само за един зелен сертификат не си заслужава излишни проблеми със здравето да си причинявам.
279
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз искам да изкажа благодарност на хората дето питат как е Кунчев
278
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая същата бабка преди 3 седмици разправяше "аууу то няма как да се издава сертификат по антитела, то теста за антитела не показва нищо". После излязоха всичките читави вирусолози, епидемиолози итн от България и света и казаха "алооууу ей! Ако си изкарал КОВИД имаш по-висок имунитет от ваксината и по траен." 3 седмици се правиха на ущипани за да пробутат ваксините с изтичащ срок, сега вече като ги разкараха "ми то мое и да се издава сертификат за хора с антитела". А тези 3 типа хора са всички !
277
2
 
6
 
! Отговори
В. преди 2 години
Кучео е заровено в болниците където влизаш с връзки заради сополи, те точат касата, а ти получаваш сертификат. Ей това е измама. Иначе при всеки тест могат да изкарат недостатъчно количество антитела
276
3
 
17
 
! Отговори
Чудя се преди 2 години
Как е Ангел Кунчев след третата доза ?
275
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен287 Ми те и преболедувалите са с антитела. Пак дивотия.
274
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 287 И такива са нужни. Ето, Вас Ви има :)
273
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 284 Щом казвате :) Знам, че сте го прочели в шведско научно списание с индекс 10 :):):)
272
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички без изкл. с антитела ще измрете и ще се превърнете в кървава каша и заслужено. Безмозъчни не са нужни на планетата.
271
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен283 А ти що реши, че само ти си права? Това някаква професионална деформация ли е?
270
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен283: А, ти беше оная дърта кака (вероятно пинцунирана даскалица) , дето кълнеше тука наляво и надясно.
269
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен280, На теб като ти трябва за работа, на още 50 им трябва за да могат да се напиват по кръчмите.
268
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксатроле, обясни ни сега кой учен е доказал, че антителата не гарантират имунитет и не трябва да се включват в зеления сертификат! Понеже само на Вас вярваме, Вие сте силно самовлюбен :)
267
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 279 Ваксатролът се върнал :)
266
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 278 Трябва ни, за да ходим на работа. По кръчми не ходим, и в чужбина не пътуваме. Трябва ни работа, защото от ковида умират 2 %, а от глад - 100 %.
265
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен278 Зад граница без да докажеш, че си здрав/имунизиран няма да те пуснат в никоя нормална държава. Ама сте щели да плачкате... Ще ви изхвърлят като лaйняни вестници. Никой нормален не допуска до себе си мало`умници