До края на годината България ще има хапчета срещу COVID-19

Очаква се и становището на ЕМА за поставяне на ваксината на Pfizer на деца
25 ное 2021 10:28,
100
До края на годината България ще има хапчета срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

България ще има хапчета срещу коронавирус до края на годината или началото на следващата, обяви в ефира на bTV изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той допълни, че в момента Европейската агенция по лекарствата прави оценка на около 10 лекарства. Част от тях са нови, а други вече се прилагат.

Очаква се и становище на агенцията за поставянето на ваксината на Pfizer за децата под 18 години.

"Изисква се становище на експерти, които да направят препоръка за поставянето й. Компанията производител трябва да достави нова ваксина за децата, която е по-ниска и с нова опаковка.

Още по темата
В България и Румъния могат да бъдат генерирани нови мутации на вируса, предупреди Кирилов.

Причината по думите му е ниската ваксинация у нас. Затова могат да бъдат налагани санкции, но все още не е ясно какви. За момента у нас са поставени над 3 млн и 200 хил ваксини. Близо 75 хил. са бустерните дози”, уточни той.

По думите му в България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност.

"Има специална процедура за унищожаване на лекарства с изтекъл срок на годност. 210 000 дози ваксини ще бъдат бракувани. Останалите ваксини се прилагат в срока на годност, а за една от тях беше извършено удължаване на срока. В следващите месеци ще виждаме още такива промени на сроковете", обясни шефът на агенцията по лекарствата. 

По думите му,  у нас намалява заразяването с коронавируса, но смъртността продължава да е висока.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има, ама надали. СЗО голяма вероятност няма да го одобри.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутациите идват точно от ваксинацията пич. Ако се появи нов щам, който е устойчив на ваксината, ако няма други щамове с които да се конкурира става доминантен. Делта дойде след масовите ваксинации.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" В България и Румъния могат да бъдат генерирани нови мутации на вируса, предупреди Кирилов " Доказателсто че България е под абсолютен тотален и пълен контрол от ФАЩ , точно преди няколко дни някакъв си европейски си нещо си го беше казал същото нещо, и хоп нашите веднага си дават задните части
79
0
 
1
 
! Отговори
Ееее тук ме преди 2 години
спечелихте! Щом има нова опаковка се навих да я сложа на детето. Толкова време чакам настина! А, дали ще има с нова опаковка и за нас възрастните, че не съм се ваксинирал още и чакам нещо което наистина да ме навие. С нова опаковка ще спечелите и мен!
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ковид тениски ще има ли. Може да ги пуснат на пазара като кажат в рекламата че който ги носи няма да се зарази
77
1
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
До Диана-49: Какво БСП те гони! герП купиха старите ваксини и сега срокът им изтича!
76
0
 
5
 
! Отговори
Кирилов, преди 2 години
пийте си и другите хапчета редовно.нова ваксина за децата, която е по-ниска и с нова опаковка.Ний си искаме високата, па може и без опаковка.И тоя Калинк, го играе директор на ИАЛ. Пълен смех
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ходеше постоянно с Борисов ,и се прави на много компетентен ,мазни се да не го махнат
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
61 АнонименБих добавил към казаното от Вас също и Моноклонални антитела, които се вземат от преболедували и ги вливат след това. А това дето са писали за вариантите не е вярно, ако разбирате английски гледайте този доктор --> Geert Vanden Bossche за ваксините, ваксинацията и вариантите. На кратко, масовата ваксинация създава благоприятна еволюционна среда за развиване на по-заразни и по-смъртоностни варианти, така наречената Дарвинова селекция, тъй като "ваксината" не ликвидира вируса.
73
0
 
16
 
! Отговори
Фил преди 2 години
Трябват ефективни хапчета против забременяване за да не се раждат такива като тоя!
72
0
 
10
 
! Отговори
Erick USB преди 2 години
"Заразяването намалява но високата смъртност си остава". Ми то щото ние си мрем от други неща но не от измисления куровирус
71
2
 
2
 
! Отговори
Психиатър преди 2 години
До 66 - много буквално приемаш думите ми. Един от признаците на психоза е да приемаш буквално всичко. Разбира се, че не всички на 100% трябва да са ваксинирани. Като казах "всички" в предишния коментар, имах предвид всички, за които е безопасно. Дори не знам защо обяснявам очевидни неща на човек, който просто е глупав.
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То лекарства има отдавна и те не са малко и са много добри, но генерични. Проблемът е огромният натиск върху лекари и фармацевти да не ги прилагат заради огромните пропуснати ползи за Биг Фарма с техните ваксини. Войната срещу генеричните лекарства е епична и се води от десетилетия. Ковид кризата само показа колко е свирепа Биг Фарма в браненето на финансовия си интерес.
69
3
 
8
 
! Отговори
Диана, преди 2 години
"Хапчетата" поне ще се приемат от наистина болни хора. Докато експерименталките се поставят на всичко живо и увреждат здрави и прави хора. Които и ковид изкарват лесно, без никакви "хапчета" дори. Разликата е много голяма. Експерименталкитес игли са средство за масов тормоз и геноцид над целокупното световно население. Хапчетата поне ще се прилагат за наистина болни хора.
68
4
 
1
 
! Отговори
то не се знае преди 2 години
дали хапчето няма да е по-опасно,но хитрата антиваксърска сврака с двата крака,а може и това да е целта,изобщо не им мина през комарските мозъци,че някой иска да не харесват ваксините,така по-лесно влизат овцете в кошарката,елате ми сега.
67
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ЕТО ТОВА Е Искаш да кажеш, че си готов за опитна мишка?! Ваксините са приложени вече на милиони, докато при хапчето първо ще си болен с ковид и второ те са толкова тествани, колкото и ваксините...
66
3
 
7
 
! Отговори
..... преди 2 години
Не знам защо но тоя тип ми се вижда изключително мазен, нагъл и злобен. Предлагам да тества всички видове ваксини и лекарства върху себе си, за да стане безсмъртен и после да ни го докаже и на нас. Чудя се също, дали има родители, които ще са съгласни да се експериментира върху децата им. Усещам че отново има време разделно и без бой няма да мине. Нека да пробват да ми пипнат детето...
65
4
 
8
 
! Отговори
КАТО ВИДЯ РАДЕВ.. преди 2 години
ЧЕ ГЪЛТА ОТ ТЕЗИ ХАПЧЕТА, ТОГАВА МОЖЕ И НА МОЯ ПРИЛЕП ДА ДАМ....!!.... НЯМАМ ВЯРА НА КАРИЕРИСТИ, ДЕТО ЗА ЕДИН МАНДАТ СИ СМЕНИХА МНЕНИЕТО И СЕГА ПОВТАРЯТ ДУМИТЕ НА БОРИСОВ....... АЛЧНИ ДС/БКП СА ПАК НА ВЛАСТ......
64
4
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До ПСИХИАТЪРА Напълно си прав! В Англия, получаваш СМС от личния си лекар и поликлиниката кога и дали да отидеш за ваксинация. Въпреки това, толкова малко е известно за този вирус, как действа, какво представлява, как убива, че практически лекарите едва ли могат да преценят ефекта от ваксината..Е, ако вече си със заболяване в тежка или напреднала форма, лекарят може и да познае, но все пак нещата не са никак сигурни, а ваксината наистина намалява много смъртността /за сега!/
63
6
 
3
 
! Отговори
ЕТО ТОВА Е преди 2 години
ДОБРА НОВИНА. А ВАКСИНИТЕ НА БИБИТКО ДА ОДЯТ ТАМ ДЕ СЛЪНЦЕ НЕ ОГРЯВА. ХАПЧЕТО МОЖЕ ДА ОПИТАМ.