Д-р Марков: Омикрон ще може да презаразява

РНК ваксините щели бързо да бъдат адаптирани, смята епидемиологът
29 ное 2021 10:33, Петя Славова
66
Д-р Марков: Омикрон ще може да презаразява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият вариант на COVID-19 Омикрон вече разтревожи СЗО и много държави решиха да спрат полетите с Южна Африка. Засега данните за него са оскъдни, но се казва, че няма особена разлика в протичането му.

Още по темата

"Всичко, което знаем до момента, е в сферата на хипотетичното. Новият вариант има много висок брой мутации, както в областта на шипчестия протеин, така и другаде, които са необичайни. Знаем, че той доста бързо нараства като дял от броя на новоинфектираните във всички провинции на Южна Африка и се открива вече и в много страни", обясни пред Нова тв епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков.

 Той посочи, че мутациите на вируса индикират за по-бързо репликиране на вируса. "Има индикации, че новият вариант има сила да презаразява отново и да пробива имунитета - имунните защити", уточни епидемиологът.

Преподавателят изказа предположение, че вероятно Омикрон ще бъде малко по-заразен. "Може би ще има някаква способност да презаразява. Не очаквам чак такова голямо намаляване на защитата срещу него", допълни д-р Марков.

По думите му РНК ваксините могат да бъдат по-бързо адаптирани. Подчерта, че до момента няма данни, че вирусът успява да преодолее в съществена степен защитите от ваксината и тези на естествения имунитет.

"Не е сигурно, че ще се налага нова ваксина. Ако се наложи, по-вероятно тя ще бъде адаптирана към новия вариант. Едва ли ще има нужда от увеличаване на дозите", каза той.  


Случаи на Омикрон вече са открити в повече от 12 страни по света, доста от тях - европейски. "Не може да се изключи, че е в България. Има обаче два аспекта - дали е в България и кога ще научим, че е там. Повечето места, където е открит, са страни с развита инфраструктура за откриване на вируса", уточни д-р Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не излезе Кунчев "на живо" със становище за Омакрон,аз не бих го възприел този нов вариант.П.П.1 Какво значи "презаразява"?Има ли упътване към вируса?Да можем да прочетем за новите му функции...да си изберем при нужда кого от всички да прихванем.П.П.2 Абе,къде е Кунчев?!Днес не трябваше ли да бъде на работа?
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На колко ракии си Марков? Доволен ли си от грешните пари които получаваш? Е за здраве да ги даваш!
58
3
 
2
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
А къде е Кунчев?Той,ще ни каже за ползата от ваксината.
57
0
 
2
 
! Отговори
Д-р Марков преди 2 години
...повтаряне на тестването докато даден район не се изчисти; сливане на зелените райони след поне 2-3 седмици на нула случаи в тях; отваряне на границите между зелените държави, в които е постигната пълна елиминация. Това се прави в Китай, когато има огнища.
56
0
 
2
 
! Отговори
Д-р Марков преди 2 години
Въпрос: Какъв е алгоритъмът за пълно унищожаване на вируса? Отговор: Затваряне на границите между всички държави с изключение на абсолютно наложителния транспорт; разделяне на самите държави на региони, между които не може да се пътува; пълен локаун по китайски; масово тестване на всички, за да се намерят всички заразени; изолация на заразените (не по домовете им, а в центрове за това специално построени, в хотели, болници и т.н.);
55
0
 
4
 
! Отговори
Д-р Марков преди 2 години
Което, първо, е реално предумишлено масово убийство на милиони, и второ, гарантира, че пандемията никога няма да свърши. Ако развитията от последните няколко дена не убедят всички в това, не знам какво ще може да го направи.
54
0
 
2
 
! Отговори
Д-р Марков преди 2 години
Знаем как да го направим, още повече, че сега имаме ваксини и антивирусни препарати, които да ни помогнат (примерно хапчето на Пфайзер би помогнало много за изчистването на вируса при хроничните случаи). Но ние отказваме да приложим добре установения и гарантиран да проработи алгоритъм за постигането на тази цел, по политически причини.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Марков: Елиминацията на COVID е технически много добре дефиниран и напълно решен проблем трябва да се идентифицират всички заразени, след което да се изолират, докато те изчистят вируса, и да се блокират пътищата за неговото повторно внасяне.
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Браво, Нобелова Награда!" "Най-накрая, от 5я опит"!
51
2
 
2
 
! Отговори
До 49 Цялото интервю преди 2 години
Прочетох го, 49. Доколкото разбрах, с новия вирус всички ваксинирани автоматично стават неваксинирани.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напразно ни предупреждава човека. За хората с ограничен ум, неговите думи са дрънкане на откровени глynocmu, шаш, лъжи, плашене
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи "презаразява" ?
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон ще бъде причината да отпадне сертификата за преболедували,примката се затяга.Още малко да потърсим и капанът ще щракне,няма да има мърдане.Решението е едно-гражданско неподчинение,масов отказ да се работи,докато не приключи безумието.Иначе агонията ще е вечна
47
1
 
5
 
! Отговори
ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ преди 2 години
Тук доста са орязали и преразказали интервюто - няма да пиша предположение защо... Обаче интервюто е единственото ценно нещо по темата за новия вариант на вируса, на което попадам до момента. ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ може да намерите под заглавие "Наш учен от Станфорд: Омикрон е абсолютно ужасяващ, суперзаразен и не признава имунитет".
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободни съчинения по картинка ! А картинката (на вируса) - и тя измислена ,след кто никой не го е изолирал ! Дрънкане на откровени глynocmu ,шаш ,лъжи ,плашене , само и само да не спрат пустите еврокинти от(за) пЛандемията (респ.ваксините), с които явно са захлебени и нашите бели (и не толкова бели) престилки .
45
0
 
5
 
! Отговори
Майна преди 2 години
ЕВОЛЮЦИЯТА МУ Е - ПО- ЗАРАЗЕН, НО ПО- БЕЗВРЕДЕН!!!! ВИРУСЪТ ИЗИГРА ФАРМАВАКСЪРИТЕ!
44
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 2 години
Може да е по-заразен а може и да не е....
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютни спекулации, лъжи и словоблудства. Добре, че следя истински учени та да знам какви глупости плещят тия мародери. Значи видиш ли ваксините продължавали да са ефективни, а естествения имунитет, който създава антитела към много части на вируса - не.
42
1
 
9
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Докторе,имам приятел,много добър психиатър!Искаш,ли да те свържа с него?
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В заглавието - Д-р Марков: Омикрон ще може да презаразява. В текста - Д-р Марков: Всичко, което знаем до момента, е в сферата на хипотетичното. Значи, хем всичко е хипотетично, хем се тръби категорично, че може да заразява. На това му се вика: манипулация, обработка на масовото съзнание, тиражиране на ЛЪЖИ. Чудно ли е, че вече никой не ви вярва и хората приемат ежедневното и ежечасно бомбандиране с такъв тип "новини" в най-добрия случай с досада.