Проф. Христова: Омикрон ще предизвика пета Ковид вълна през януари

Лекарствата, които идват, ще са ефективни
30 ное 2021 21:51, Анисия Иванова
65

Омикрон вариантът ще предизвика пета Ковид вълна у нас през януари. Това прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова в предаването "Денят ON AIR".

"Това е нов вариант, променен и съответно ще обхване неимунно население и ще го разболее. Но ние не знаем колко висока ще бъде тази вълна", заяви проф. Христова и поясни, че всички нови болести се развиват с вълнообразен характер на постепенно засилване и намаляване на заболеваемостта.

"Затова в Европа са много притеснени и действащи, защото няма място за паника, а за действия. Нужни са максимално превантивни действия, намаляване на туристопотока и вкарването му в карантина", посочи директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова очаква Омикрон вариантът да се появи скоро и в България.

"Взели сме мерки максимално бързо да стигнем до доказване на такъв случай. Това означава да имаме PCR реакция, с която по някакъв начин да стигнем до проби, които са съмнителни – с променен s-протеин, и съответно те да бъдат приоритетно секвенирани. Така до няколко дни ще имаме данни за Омикрон, ако се появи", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Омикрон е изключително заразен вариант, който е способен само в рамките на няколко седмици да се превърне в доминиращ. Вероятно е и ваксините да не са особено ефективни срещу него, но според проф. Христова те остават най-ефективното средство за противодействие.

"Мутациите водят до така наречения immune escape. Тоест, се избягва имунния отговор, но частично. Не е толкова различен вирусът и затова единственото, което можем да направим, е да се ваксинираме. Колкото и да е ефективността срещу Омикрон, ваксината отново е най-силното оръжие", подчерта директорът на НЦЗПБ.

Според нея не е възможно PCR тестовете да не хващат Омикрон, защото те разчитат освен на s-протеина и на други два гена.

"Лекарствата, които навлизат и блокират ензимите, ще си бъдат ефективни. Ще си бъдат ефективни и противоепидемичните мерки, и частично ваксините. Ще чакаме и новите ваксинални продукти. Ще се стегнем и ще преодолеем и този вирусен вариант", завърши проф. Ива Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и врачките ли имат титли като професор
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да де но тази вълна само в неината глава на професоршата естествено.След горещите вълни поради факта, че вече е в началото на критически период на тази жена какво и остава естествено само КОВИД и вълни каде горещи каде ковид
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затихнал ,но с новия щам се увеличават банковите сметки на много хора ,а те не се интересуват да ли ваксините им ментета или не ,важно е печалбата на милиарди
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как го изчисли, че ще е през януари?? Вирусът още не е проникнал в България!Обаче не ви ли прави впечатление, как тъкмо единият щам от вируса вземе да затихва (поне така казват) и максимумът от всксинирани е достигнат, без повече изгледи за покачване на интереса към ваксините, и -ХОП! ИДВА НОВ ЩАМ! И хайде пак ваксини, щото предишните не важат за новия щам и цикълът се завърта. По спиралата. Хората са опитните мишки, но не се усещат...
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е държавата с най- много професори и доценти на глава от населението. Епидемията от разпространението им започва в ранния социализъм и продължава и до днес, на много вълни. При такова количество учЕни, да се чудиш как не сме плъзнали всички като епидемия из целия космос. За съжаление обаче, много малко от тях са качествени и както казва един от тях доц. Чорбанов - " Срамувам се от това, което говорят някои колеги". Та май това, че имаме такова количество чЕни не е повод за гордост.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най- нелицеприятната и богоугодничеака пропагандаторка. Поза от всякъде. Алчността прозира през фалшивата и загриженост за здравето ни. Не и показвайте снимката. Пазете си аудиторията. Предпочитам да гледам Витанката.
43
0
 
0
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Ти ми смачка самочувствието с това определение за размножаването на вирусите!!!! :)))))))То звучи много просто!!!
42
0
 
4
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Како да не те е хванала критическата ,че само вълни са ти в главата и то топли.
41
1
 
7
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
"Така, че - да се ваксинираме" Ваксинирайте се, пречи ли ви някой?! Оставили сме и за домашните ви любимци, като ви е толкова мерак.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не сме излязли от четвъртата....
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спрем епидемията без ваксини, немците ще ни намразят.
38
2
 
12
 
! Отговори
В справочник за виру преди 2 години
Абре, ти не разбра ли досега, че в цалата тая история, последното нещо, за което става въпрос е "вирус"?
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В справочник за вируси пише,че ензимите им служат при размножаването им за разделяне на части след като достигнат необходимия брой изградени копирани връзки как стъпки на усукване по спиралите на РНК с напречните връзки А-Т,Г-Ц съединяващи,крепящи,определящи ги в дължина с ориентираност спрямо надлъжната ос на съвместновъртящи,следващи се около себе си спирали в пространството с необходимия брой в последователноста на връзките в нуклеотидните части за делене,ако се блокират ензимите те се кривят
36
3
 
18
 
! Отговори
Кога преди 2 години
Кога ще ги видим тези в затвора,съучастници в престъпление срещу човечеството
35
2
 
11
 
! Отговори
знахар преди 2 години
И аз хвърлих руните и виждам, че или ще има или няма да има вълни, но катастрофи и естествена смърт ще се пишат към офчия грип.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евреите също са от бялата раса. :)
33
3
 
7
 
! Отговори
Поп Алигорко преди 2 години
,, План Калерги,, !!! Четете за еврейския заговор срещу бялата раса!!!
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не сме излязли от четвъртата вълна и както изглежда има ново покачване на болните.
31
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доказано най пропадналата нация на света отново умува. Какво умувате? Ще умрат още поне 30 хиляди дадовци и баби и ще ревете но няма да де ваксинирате... и кво? Света ще си направи модицирани ваксини и така а вие ще го карате като *** за по еко и био... драйф много сте зле... карайте все така не забравяйте въглищата дървата и дизеловите си таралясници ***...
30
2
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
До петдесета още колко много кинти ще нагуши тая!!!