Строги мерки в Австрия и Германия: Какво мисли обществото?

Дори ваксинираните са против задължителната имунизация
6 дек 2021 19:00, Нели Христова
77
Строги мерки в Австрия и Германия: Какво мисли обществото?
Снимка: БГНЕС

Подобно на Австрия, германското правителство също обяви локдаун за неваксинираните и обмисля да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 след седмици на рекорден брой инфекции в страната.

В Австрия хиляди хора излязоха на улиците през последните седмици, за да протестират срещу поредица от мерки - от февруари правителството ще въведе задължителна ваксинация за всички, с изключение за тези, които не могат да се имунизират по медицински причини.

Степента на ваксиниране както в Германия, така и в Австрия изостава от останалата част от Западна Европа, като под 70% от населението получило две дози от ваксина срещу COVID-19.

Хората от двете страни обясняват какво мислят за настоящата ситуация, задължителната ваксинация и ограниченията за неваксинираните.

26-годишният Макс живее в германската провинция Баден Вюртемберг и е избрал да не се имунизира срещу COVID-19.

"Имам медицинско състояние - автоимунно заболяване, което повишава риска от странични ефекти от настоящия набор от ваксини и кара личния ми лекар да препоръча да не се ваксинирам. И двамата следим отблизо разработването на алтернативни ваксини, които може да нямат този повишен риск", обяснява той.

Макс е ядосан от ограниченията за тези от населението, които не са имунизирани срещу вируса.

"Бюрократите от общественото здравеопазване са решили, че знаят повече за моето медицинско състояние, отколкото собствения ми лекар. Личният анализ на риска, който някога е бил отличителен белег на добрата клинична помощ, сега е силно обезкуражен от Института Роберт Кох [Германската федерална здравна агенция и изследователски институт, отговарящ за контрола и превенцията на болестите], а на лекарите е казано да вземат решения, базирани не на своите пациенти, а по оценките на бюрократите", казва Макс.

"Тъй като реших да се вслушам в честния медицински съвет на моя лекар, бях подложен на все по-безумна поредица от "мерки", открито предназначени да направят живота ми функционално нежизнеспособен, докато не предприема медицинска интервенция, която знам, че не е правилна за мен", допълва още той. "Тези мерки не направиха абсолютно нищо, за да ме убедят – те просто направиха живота ми по-труден и самотен. Сега съм остранен от обществения живот. Не мога да ходя до магазините и съм обект на нелеп личен полицейски час, който забранява да напускам къщата след 21:00 часа" смята Макс.

27-годишният Донован, геоучен от Потсдам, Германия, който се ваксинира веднага щом бе възможно и е получил бустер, се чувства комфортно с ограниченията за неваксинираните, но се чувства много амбивалентно относно възможната задължителна ваксинация за цялото население.

"Не харесвам задължителните интервенции. Не ми е удобно всяко правителство, където и да е, да казва на всеки човек какво е длъжен да прави с тялото си и искрено се надявам, както казаха австрийските министри, задължаването да бъде инструмент за убеждаване, а не реален механизъм да притискат хората да се ваксинират", обяснява той. "Хората, особено в този регион, бяха задължени да правят неща, които не са искали да правят дълго време, исторически погледнато, и се надявам, че новото коалиционно правителство в Германия ще поддържа неприкосновената автономия на всеки човек над собственото му тяло", посочва той.

Недоверието в правителството е особено разпространено в Източна Германия, казва той, където населението е било шпионирано и контролирано в продължение на десетилетия от бившия комунистически режим.

"Това недоверие е по-голям проблем според мен от всичко друго. Но имам надежда, че някои хора ще променят мнението си", допълва Донован.

Какво точно би означавала задължителната ваксинация на практика обаче остава неясно както в Германия, така и в Австрия.

"Подкрепям мерки, които значително намаляват личните свободи на неваксинираните, предвид риска, който представляват за обществото", казва още Донован. "Освен това подкрепям задължителната имунизация в сектора на грижите и бих подкрепил допълнителни мерки, като тези, предприети от компании в САЩ, които ще изискват от неваксинираните лица да плащат по-високи вноски за здравно осигуряване или социални грижи. Тези от нас, които са ваксинирани, не трябва да продължават да субсидират медицинските разходи на неваксинираните", допълва той.

В щата Бранденбург, където живее той, само 61% от хората са ваксинирани с две дози.

"Това просто не е достатъчно. Не искам някой да загуби работата си, защото не е искал да се ваксинира, но разбирам, че в тези изключително трудни времена може да се наложи да се вземат изключително трудни мерки", допълва той.

68-годишната Хайке, пенсионерка от Мюнхен, подкрепя възгледите на Донован и се чувства неспокойно относно задължителните ваксинации.

"Аз съм напълно ваксинирана и току-що получих бустер доза, но се колебая дали ваксините трябва да станат задължителни. Трябва да запазим свободата на избор, но нямам проблем неваксинираните да бъдат строго ограничени по отношение на посещаването на ресторанти, кафенета, пътувания, хотели, заетост, социални събития и пазаруване на нещо друго, освен най-важното", каза тя.

Неваксинираните, вярва Хайке, са попили ненаучни съвети, които замъгляват преценката им, но конструктивен диалог между лагерите за и против ваксините, който може да убеди скептиците да бъдат имунизирани, вече не изглежда възможен.

"Хората тук гледат много черно-бяло на нещата. Съпругът ми би подкрепил задържане и насилствена ваксинация на хората, които отказват да се имунизират. Разговорът стана много агресивен", обяснява тя.

Много от тези, които отказват да получат доза, предпочитат алтернативната медицина, смята Хайке.

"Всички мои приятели, които не са ваксинирани, винаги посещават лекари хомеопати. В резултат на този отказ да се получи ваксината има ужасни последици – отменят се операциите срещу рак, например", казва тя. "Един приятел смяташе, че е добре хората да фалшифицират сертификати за ваксинация. Според мен тези хора трябва да бъдат вкарани в затвора", твърди тя.

49-годишният Томас Щайнер, видео продуцент от Виена, вярва, че широко разпространената липса на признателност към науката в Австрия е една от основните причини за слабото усвояване на ваксините в страната.

"Нямам представа откъде идва това, но Австрия, като Германия, е езотерична гореща точка. Алтернативната медицина и хомеопатията са голям бизнес тук и е пробил в аптеките. Те са дълбоко вкоренени. Много хора казват, че това са част от виновниците за ситуацията, в която се намираме в момента", казва той.

Но, добавя той, въпросът е сложен. "Причините, разбира се, са многостранни, а другият основен фактор е политически: нашата управляваща партия, ÖVP, обяви края на COVID кризата чрез огромни билбордове това лято и каза, че отсега нататък това ще бъде личен въпрос за отделните лица", обяснява още Тамас. 

"Победихме пандемията, преборихме кризата. Най-накрая сме отново заедно", пише на един от тези билбордове.

"Освен това не беше направено достатъчно за популяризиране на ваксините. Дясната партия FPÖ е открито против ваксинацията. В този политически климат всичко е тежка битка", добавя той.

Като цяло Щайнер смята, че няма начин да се заобиколи задължителната ваксинация. "Нуждаем се от нея, за да противодействаме на ниския процент на ваксинация, какъвто имаме през 70-те години срещу едра шарка. Няма да е предизвикателство властите да получат разрешение за задължителна ваксинация от съда. Не е това, което всички искаха, но ето ни."


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 месец
Тия англосаксонци са много *** парчета! Който иска да се ваксинира да го направи, какво му пука за тия дето не искат. Стана ясно че ваксините за пълен *** и не пазят нищо и никой от каквото и да е. Каква е тая яросна мания всички да се бодат за тоя дето ***! А пък братята хамериканци да си пият дезинфактанти щото те са най великата икономика и най яката цивилизация. ! Само да кажа, че който и политик да каже да пием дезинфектанти тук няма да има пострадали въпреки, че ни мислят за ***!
70
0
 
1
 
! Отговори
Пррр преди 1 месец
Как удобно са избрани интервюираните и как удобно се разпространяват същите по всички онлайн медии - Макс, Генчо и Пенка. Като се предлагат по-високи данъци за неваксинираните, то тогава, ако ваксиниран постъпи в болница, често срещано, си заплаща от джоба цялото лечение и после започва да плаща данъци и той/тя. Кой ги мисли тези отговори, за толкоз *** ли ни взимат. Все още можем да разсъждава е.. Аман от тази манипулация!
69
0
 
0
 
! Отговори
И.Б. преди 1 месец
До 59 Амбивалентно значи двояко, т.е. възможно е едното и другото, съдържа критериите на едното твърдение и на другото.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неща, които до 2020г. сме смятали за абсурдни сега си стават реалност.
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто ще се изнесат в съседните държави, после и в други континенти и така ще си играем на криеница цял живот. Винаги съм знаел за лимитираният интелектуален капацитет на политиците, но сега надминаха и себе си.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименСмесени чувства, несигурност
65
3
 
17
 
! Отговори
До 61 преди 1 месец
"Антивакъсри, които същевременно вярват на хомеопати. Хахахахаха. Каква ирония." Наистина си зле. Дори пиенето на чай от мащерка е хемеопатия. Питай баба си дали помага. Хемеопатията е била и ще бъде най доброто , хармонично с природата,лечение.Докато ковид ваксините не издържаха и 3 месеца. Отравям те за да си здрав . Наистина ирония.Много мъка има на този свят.
64
1
 
4
 
! Отговори
Вируслав преди 1 месец
До Иван- За какви пари говориш в случая? Не знаеш ли още че ваксините са абсолютно безплатни? Раздават ни ги от човелолюбие, филантропите с големи сърца!
63
3
 
7
 
! Отговори
До 51 край преди 1 месец
"Гледайте на ваксинацията като на заминаване на фронта. Вируса е врага. Обществото трябва да се спаси. Ваксините ще убият хора НО хиляди пъти по-малко хора от вируса.Задължителната ваксинация е мобилизацията."......... А хилядите долари печалба на Биг Фарма за секунда какво е бе умнико? Картечни откоси? Тази ваша опорка с военната мобилизация е може би най-абсурдната от всички до сега. За мобилизация трябват генерали, а под фуражка акъл не вирее. Генерал Ментраджийски ти е класическия пример.
62
3
 
11
 
! Отговори
Вируслав преди 1 месец
"Дори ваксинираните са против задължителната имунизация"..........Разгеле! Усетиха се че фашистката тояга идва и за тях. А вече си мислих че тия бъркочи удрят и в мозъка им. Ха дано също, скоро и те журналистите разберат какво всъщност означава думата "имунизация" и не ползват произволно.
61
0
 
22
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Каквото и да ви говорят знайте, че става въпрос за МНОГО пари.
60
0
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 1 месец
Двойствено.
59
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антивакъсри, които същевременно вярват на хомеопати. Хахахахаха. Каква ирония. Основните аргументи на антиваксърите се въртят около това, че ваксините не издържат на "научните" стандарти (не, че знаят какво говорят, но карай). Същите тези хора вярват на хомеопати, за които няма НИКАКВИ стандарти и НИКАКВИ доказателства, че всъщност хомеопатията е ещо повече от шарлатания.
58
1
 
16
 
! Отговори
Xxx преди 1 месец
1 мнение на антиваксър и 3 мнения на проваксери,колко удобно .....
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво означава амбивалентно?
56
3
 
19
 
! Отговори
ВОЙНАТА ДА ЗАПОЧНЕ преди 1 месец
И ЦЕЛ НОМЕР ЕДНО Е ХОРАТА ДА УНИЩОЖАТ НА ГЕЙТС КОМПЮТРИТЕ
55
2
 
9
 
! Отговори
ГЕЯТ ДА СЕ преди 1 месец
ВАКСИНИРА - БИЛ ГЕИЯ И НИЕ ХАКЕРИТЕ ЩЕ ХАКНЕМ РООТ КОМПЮТРИТЕ МУ И ЩЕ ГИ ПАЛИМММЕ
54
4
 
14
 
! Отговори
До 53 преди 1 месец
Грешиш.само *** още не са го разбрали...Ще го разберат след четвъртата(четвъртития) спринцовка,но пак не е много сигурно,все пак са ***.Дотогава ще пишат глупости по коментарите...
53
2
 
9
 
! Отговори
НЯМА ДА преди 1 месец
СЕ ВАКСИНИРАМ ДОКАТО ИМА БОЙНИ ОТ СПИН ДА КЛАТЯТ И ДА УБИВАТ
52
3
 
35
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
Имам приятели в Бавария. Хората по селата са ваксинирани най-много 30-40%. Повечето католици отричат ГМО ваксините и няма да се ваксинират никога. Партията на Зьодер губи значително. На следващите избори ще ги изринат като Меркел. Това мисли обществото.