Болниците се готвят да поемат новата вълна

Спирането на плановия прием е нож с две остриета, заяви експерт
19 яну 2022 20:40, Петя Славова
20
Болниците се готвят да поемат новата вълна
Снимка: БГНЕС

Втори пореден антирекорд на новозаразени с коронавирус у нас. На места болници не могат да приемат нови пациенти и дори има лист на чакащи. Въпреки това, според Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация, здравните заведения са в пълна готовност да поемат новата вълна. "В новия план е възприета методика за следене на риска спрямо заетостта на болничните легла, болниците ще откликнат на това, което се очаква от тях.", обясни пред БНТ Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация.

По думите й, болниците са подложени на двоен натиск, а спирането на плановия прием е нож с две остриета, тъй като се отразява зле на населението. Леглата могат да бъдат увеличавани достатъчно, за да се отговори на нуждите.

Още по темата

"Доста сме обезпокоени, че в последните дни сме свидетели на насилие над медици, за пореден път, този път и в контекста на ковид. Факторът легла - добре, ще го контролираме, но факторът хора е доста по-важен, защото е много по-чувствителен и хора, които от две години и половина са на първа линия, освен под напрежението и умората, да работят и под страх вече е напълно недопустимо"

Трябва да има категорична реакция в защита на правния ред и на пострадалите лекари, трябва да се отправи и ясно послание към обществото.

 "Мисля, че вчера имаше хубава реакция от страна на здравеопазването, но очакваме в крайна сметка органите на реда да покажат на обществото, че такъв тип поведение е неприемливо. Когато си говорим за това, че да се ваксинираме е бичен избор, ние трябва да знаем, че това е и отговорност, която поемаме към себе си и обществото и в крайна сметка не можем да се сърдим и да държим отговорни онези, които се грижат за нас в такива условия"

Повод за срещата между болниците и НЗОК вчера е поведението на Касата спрямо болниците, касаещо бюджетите. Бюджетът на НЗОК за тази година все още не е приет и болниците очакват да бъдат договорени новите стойности.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
"селянин" преди 3 месеца
Болниците се готвят да поемат новия памук (вълна) !
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква нова вълна след като навсякъде затихват вълните
14
5
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 3 месеца
И какво стана? Днес обединеното кралство премахнаха всякакви маски, сертификати и прочие.. А, ние пеем химна на Евросъюза.. Не чуваме какво говорят световни авторитети, ами Витанката какво казал във фейсбук.. Ще кацнете на мангъровия накрая!
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чичо , ако си толкоз закъсал , можеш да го поемеш още сега и то ,от от хубаво , по-хубаво , особено ако ти се яви някой по-надарен ...
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде намериха празни легла за снимка по време на пандемия..
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Готвят се да източат здравната каса като за последно
10
3
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 3 месеца
Не ! На всички вече е ясно , че болниците са готови да поемат новата партида ПАРА !
9
7
 
9
 
! Отговори
до чичо преди 3 месеца
те всичките ми ваксани братчеди се разболяха, че някои и до болница го докараха, хубавото на омикрончо е, че ваксата не му пречи
8
2
 
10
 
! Отговори
Бay преди 3 месеца
дано не се препълват, че ми писна....
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На снимката - нещастна екипировка, мани мани, соца е жив
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те да се подготвят да върнат краденото с лихвите. Вълната да не мислят. Борис Джонсън я спря.
5
4
 
11
 
! Отговори
Мисли преди 3 месеца
Още парички ще потекат...
4
18
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 3 месеца
Заради гнусните антиваксъри (Ковид да ги натръшка дано), при следващата вълна всички така хубаво ще го поемем...
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като и този план не проработи ще напишат следващият, където ще смятат натоварванията на траурниге агенции и свободните гробищни места. Важното е, че Комитета има план!!!
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В момента са празни, така че са готови.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разбрахме, че някъде там има интензивни легла, които никой досега не е знаел, но те са там. На хартия са там, но дали персоналът на интензивните отделения има физическата възможност да се справи с 80% заетост от Ковид болни в критично състояние никой не казва.