Нови мерки: Ограничават заведенията в София, учениците на ротация

Кои области са най-засегнати от ръста на заболеваемостта?
Обновена: 20 яну 2022 12:49 | 20 яну 2022 12:48, Веселина Йорданова
187
Нови мерки: Ограничават заведенията в София, учениците на ротация
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ограничаване на 50% в капацитета и като работна площ, и заети в заведенията за хранене и развлечения ще предложи Столичната РЗИ. Друго предложение е работното време да бъде ограничено до 22 часа и да има пълно спазване на достъпа със зелен сертификат. Това съобщи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти. Причината - сериозен ръст в заболеваемостта.

В петък по тези мерки ще заседава Националният щаб. Кунчев обясни, че ще има няколко дни, преди мерките да влязат в сила, за да има предвидимост.

Областите, където заболеваемостта е най-висока, са Благоевград, Бургас, Перник, Видин, Стара Загора, Пловдив, София град и София област и в тях вече е обсъдено въвеждането на конкретни мерки.

Предлага се част от учениците да преминат изцяло онлайн до края на срочната ваканция.

По думите му за някои от областите трябва да се въведе ротационният принцип за обучение на учениците след 4-ти клас.

Столичната РЗИ предлага учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас да преминат на изцяло онлайн обучение от понеделник, 24 януари, до настъпването на междусрочната ваканция, а учениците от 1 до 4 клас, както и 7, 10 и 12 клас да се обучават в присъствена форма, обясни Кунчев.

Ако се стигне до четвърти етап от националния кризисен план, вероятно решение за ротационен принцип на обучение ще се вземе за цялата страна, посочи той.

По думите му заболеваемостта варира в пъти в отделните области - от 250-300 на 100 хил. в Кърджали и 1300-1400 - в София и в Благоевград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: мерки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Ми не просто трябва да се затегне контрола - да се каже собственика на обекта носи отговорност ако сертификата не отговаря на лицето и нещата ще се оправят. Ама нямали право да искат лична карта - така е, но имат право да откажат услуга ако не се легитимираш - ако искаш може да е с шофьорска книжка твоя си работа. Когато подписваме договор аз не викам полицай за да поиска легитимация на лицето срещу мен. Ама протестирали - имат право, да си протестират, но без да пречат и спазвайки мерките.
148
0
 
0
 
! Отговори
Док преди 2 години
Дедо Мърдьо, като гледам на теб ваксината бая ти е помогнала, и за зеления сертификат, и особено много за мисълта и изказа ти.
147
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Варна, защо я забравят, училищата са пълни с болни!!!! Защо е извън класациите,въпреки статистиката??
146
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как бързо отминава световната слава. Довчера Ноле им беше да устата, с него лягаха и ставаха. Днес Борето е новият им герой, дето ще ги оттърве от маски, каски и сертификати.
145
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленият сертификат да го махат, защото у нас няма реален контрол и е пълно с фалшиви документи.
144
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това точно няма да ме принуди да се ваксинирам. Последно бях в заведение преди 5 години, а вече предпочитам кротки занимания-Открих, че има много книги и филми, които ме обогатяват много повече от кълчене на телеса под ритъма на чалга и смучене на шот след шот. Дискотечния бизнес безвъзвратно погина. Единствената полза от ограниченията.
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До do 152 Отвори си Euronews от днес и потърси Natural immunity against COVID lowered risk more than vaccines against Delta variant. Deutche Welle пак днес- Coronavirus digest: Fourth jab 'not enough' to fight omicron, study shows. Ваксините вече официално се казва, че и след 4та доза не помагат срещу омикрон, а и срещу делта са били далеч от естествения имунитет. 100% ваксинирани не е повод за отпадане на сертификата, а че тия 100% пак се заразяват като неваксинираните.
142
0
 
5
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Има много фалшиво ваксинирани. Те попадат в болница, ако им направят тест за Т-клетъчен имунитет, ще стане ясно, че нямат, а минава време след преболедуване, докато се изгради.
141
0
 
5
 
! Отговори
До 147 преди 2 години
Твоят приятел с бустерната перикардит ли е развил?
140
1
 
2
 
! Отговори
Ррррррррр преди 2 години
Какво има да мислите? До 1 март - на ротационен принцип.
139
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да очакваме тумби от ученици - безделници по трамвай без маски и по пейки по 10- 20 на пейка да разнасят зарази
138
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За върастните стана ясно, че са в повече и трябва да се намалят, но защо трябваше да се съсипят децата. Вече трета година ученето им е под всякаква критика. На учителите им хареса да са си в къщи да си гледат яденето пазаруването и като се ядосат на децата да затворят компютъра. Работят само с 4 или 6 ученика и така е чудесно. Това го казвам от опит с внука от трети та досега в пети клас. Всичко е меко казано несериозно.Другите страни започват да се събуждат, ние както винаги последни.
137
8
 
4
 
! Отговори
do 152 преди 2 години
да, при положение, че почти 100% са ваксинирани и смъртността им е 0.4% надали има нужда от сертификатВ България колко % са ваксинираните и колко % са смъртните случай? https://worldometers.info/coronavirus/country/israel/ https://worldometers.info/coronavirus/country/uk/ https://worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/Ето сам да си направиш изчисленията
136
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да махат сертификата след като ваксинираните пълнолетни сега са над 60% от пълнолетните живеещи в България.
135
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новината от преди няколко минути е, че Израел също обмисля падането на зеления сертификат, защото е безмислен! Усещате ли вятъра на промяната!! Съд за всикчи, които ни побъраха последните 2 години!!!
134
5
 
9
 
! Отговори
Омикур преди 2 години
Също искам да кажа, че е абсолютна "стъкмистика" да се сравняват другите държави с България. Четох по-назад, че Израел били 90 и колко % ваксинирани пък не знам си колко пъти повече случай. Да, но не се взима предвид факта, че:1. Имат почти 4 пъти по-малко смъртни случай от България2. Имат по-малко от 1% сериозни/тежки случай. Така, че другия път вместо да си нагласяте някакви числа както ви е удобно, първо се запознайте с цялата информация :D...
133
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 2 години
"...от 250-300 на 100 хил. в Кърджали и 1300-1400 - в София и в Благоевград." >>> Така ли? Благоевград е с 2369,68 на 100 хиляди, а София е с 2101,48 на 100 хиляди.
132
6
 
6
 
! Отговори
Омикур преди 2 години
Дали зеления сертификат работи или не, ние няма как да разберем, поради простата причина, че процентно ваксинираните са нищожно количество. Също така, аз досега проблем да вляза някъде без сертификат не съм имал. Мерките може би щяха да дадат някакъв резултат, ако хората ги спазваха, но също така ако имаше и някакъв actual контрол. Те не се спазват, защото никои не следи за тях :D пък после обвиняват нас простите хора, че сме виновни...
131
11
 
5
 
! Отговори
бацко преди 2 години
Пичагите, които реват че Великобритания си маха мерките само да са наясно, че има 48млн. напълно ваксинирани (около 72%). В България сами знаете колко са.
130
7
 
22
 
! Отговори
В момента преди 2 години
Мой приятел с две дози и бустерната е в кардиологията , като никога не е имал проблеми със сърцето !!! От ваксината се е образувала слуз в сърдечната област , и направо в прединфарктно състояние ...а е само на 35 !!! Това което ме шокира. .. че според докторите ...е било НОРМАЛНО !!! Просто се появило по рано от очакваното....