Вирусът отлага отварянето на над 1000 стаи в скъпи хотели

Прогноза: Интересът към Централна и Източна Европа ще се върне
8
Вирусът отлага отварянето на над 1000 стаи в скъпи хотели
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус отлага откриването на общо 1070 стаи в 4- и 5-звездни хотели в София. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.

За тази пролет бе планирано отварянето на първия хотел на Hyatt в столицата, както и на Grand Hotel Millennium. След цялостно обновяване трябва до отвори врати и четиризвездният хотел "Родина". За момента обаче хотелският пазар е блокиран заради пандемията, която спря бизнес и туристическите пътувания.

"След годините на ръст, които доведоха до навлизане на нови брандове на софийския пазар, сега се намираме в безпрецедентна ситуация. Икономическият живот е замрял и това рефлектира върху хотелските услуги. Кога и с какви темпове ще видим възстановяване, все още не може да се прогнозира, защото няма яснота колко ще продължи сегашната ситуация", коментира Пламен Бачев, мениджър "Консултиране и хотелски услуги" в компанията.

Съвместно проучване на Cushman & Wakefield и глобалната компания за правни услуги CMS за хотелския пазар в Централна и Източна Европа показва силно представяне както по отношение на пазарните индикатори, така и на транзакциите.

Според него шестте разглеждани пазара в региона - България, Румъния, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, са привлекли сумарно 1.4 млрд. евро инвестиции в хотелски активи през 2019 г., от които над 40% са във високия и луксозния сегмент.

Като причина за инвеститорския интерес от консултантската компания посочват по-високите нива на доходност в сравнение със Западна Европа, както и потенциалът за ръст на пазарите в региона. Най-висока доходност предлагат София и Букурещ със 7-7.5%, докато в Прага, Будапеща и Варшава тя е в рамките на 5-6%.

Най-активен като сделки е бил пазарът в Чехия с 620 млн. евро инвестиции в хотели през 2019 г., основно заради големи придобивания в Прага. Делът на българския пазар е 5% от общия обем, което се равнява на 75 млн. евро.

"Голяма част от тези сделки са извън София - в големи градове и курортни комплекси. В столицата наблюдаваме по-скоро активност при строителството на висока категория хотели, тъй като този сегмент от пазара показа устойчив ръст през последните години. В перспектива обаче интересът на международните брандове се измества по-скоро към тризвездната категория", обобщава Пламен Бачев.

Данните на Cushman & Wakefield показваха обещаващо начало на 2020 г., подкрепени от големи сделки в различен етап на договаряне. Безпрецедентната ситуация с COVID-19 обаче доведе до отлагането на редица придобивания и неяснота кога и с какви темпове ще се възстановят туристическият и хотелският пазар. Все пак в първите месеци на годината са приключени шест сделки за общо 297 млн. евро, основно в Будапеща.

Според експертите въпреки проблемите на пазара инвестиционната активност от 2019 г. дава основания да се очаква високият интерес към Централна и Източна Европа да се върне след отминаването на кризата.

 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 2 месеца
Да фалират. То и без това строителния сектор завлича икономиката надолу. Всички инвестници отиват в спекула. Откраднат евтина общинска земя да я продадат на някой купувач с много печатани доларос.
6
0
 
1
 
! Отговори
Тъпомер преди 2 месеца
Е сега ме хвана вируса,кво ша ги праим тез 1000,а де....
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напротив имаме толкова хотели че ако решат собствениците им да подпомогнат държавата с легла ще си запазят и персонала той ще работи там ако се наложи -чистене готвене обслужване на заболели -това е доброволство в случай на криза
4
3
 
8
 
! Отговори
И са прави преди 2 месеца
Не бива да се спира строителството, напротив,Сезона ще е добър, особено на черноморието където е нужно да се построят до 200-250 нови хотели 5 звезди и 400 по нисък крас, а също молове 100-200 броя от големите на савата плажна ивица
3
5
 
2
 
! Отговори
серена преди 2 месеца
Само за уточнени,цифрата е вярна, но не луксозни стаи,а нов бичим погребални агенции!
Вервайте ми!
2
3
 
19
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Тия още си мечтаят, че туризма ще е това което беше след кризата.
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След режима на самоизолация ще има режим на самозаплащане - сами ще си плащаме заплати. Тия седнали стаи в хотели да отварят. И кой ще ви "отсяда"? Или ще сте на самоотсядане - собствениците сами да си пълнят хотелите? :)

Спонсорирани публикации