Предстои: Челен сблъсък между Китай и САЩ заради пандемията

Необходим е общ план за възстановяване на света
3 апр 2020 21:50, Елка Василева
389
Предстои: Челен сблъсък между Китай и САЩ заради пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът предизвика вече появата на нови граници в света. Положението ще се усложни още повече, щом пандемията бъде преодоляна - страните, станали междувременно по-силни, ще започнат да претендират за влиянието на бившите лидери, смятат експерти от клуба "Валдай". Според тях впрочем ситуацията ще създаде и условия за ново рестартиране на отношенията между Русия и САЩ, пише "Взгляд".

"Коронавирусът вече разруши толкова неща в икономиката, в отношенията между хората, че е време да помислим за някакъв глобален план за възстановяване на света", заяви Андрей Бистрицки, оглавяващ Фонда за развитие и подкрепа на Международния дискусионен клуб "Валдай". Това създава според него база, върху която да се строи сградата на нов световен ред.

"Световната икономика ще затъне в криза и засега не виждаме нищо от рода на общ план за възстановяване на света", добави Бистрицки. Няма никакви аналози на следвоенния "План Маршал", констатира експертът.

Още по темата

Той говори в четвъртък на пресконференция в ТАСС по повод пандемията и други глобални предизвикателства, също и влиянието им върху световната сигурност. По разбираеми причини тя се състоя онлайн.

След предишната световна икономическа криза от 2008 г. съществена терапевтична роля изигра Голямата двайсеторка, напомни друг участник в конференцията, Фьодор Лукянов - директор по научната работа във Фонда на клуб "Валдай". Създаването на формата Г-20 успокои пазарите, наложи усещането, че най-влиятелните държави се опитват не само да решават свои проблеми, но да подпомагат и другите, каза той.

"Очевидни са силните промени навсякъде от 13 години насам. Не се говори за съвместни действия, а само как да се минимизират щетите от бедствията. В тази ситуация е от значение всеки да си решава проблемите, но така, че да не вреди на другите", смята Лукянов.

Протичащите днес процеси според него не са нещо ново. "Епидемията не породи тласък към разединяване, тя просто премахна алтернативите. В случая просто няма различен път, освен изолация. И всички страни с охота се вкопчиха в това", сподели Лукянов.

В миналогодишния доклад на "Валдай" под наслов "Време е да пораснем" вече бе спомената заплахата от световна анархия - наистина експертите не предрекоха тогава със сигурност неразбория и война в цял свят.

"Анархията също може да е регулируема, например чрез отговорно поведение на играчите на световната арена. И днес играчите трябва да осъзнаят тази отговорност. Дали щом всеки действа тъй, като сметне за необходимо, този "всеки" ще вземе предвид, че не е сам в международното пространство? Или ще надделее егоизмът в стил "спасявай се кой как може"? Този сценарий може да има тежки последици", отбеляза Лукянов.

Като пример за голяма и силна държава, успяваща почти сама да се справя с предизвикателството на пандемията, участниците посочиха Индия. Както отбеляза Нандан Уникришнан, почетен научен сътрудник на индийската фондация "Обзървър рисърч", обявяването на карантина в Индия е било придружено с паника в отделни случаи, но като цяло "нищо не заплашва" правителството и страната е политически стабилна. Под въпрос са обаче перспективите на индийската икономика, каза той - стотици милиони хора в страната са нископлатени работници, живеещи от надници.

"Извънредното положение, което ще трае до 14 април, вече е голям удар за тези хора", заяви индийският експерт.

Междувременно друга голяма сила - Китай, започна вече да излиза от кризата, каза Лукянов. По думите му Поднебесната империя не само демонстрира увереност след спада, предизвикан от пандемията, но е получила тласък, "какъвто не й достигаше преди".

Между другото през уикенда Китай обеща на Индия помощ в борбата с COVID-19 и благодари на съседната страна за проявената солидарност в тежки времена.

"Не е в традициите на Китай да се държи като хегемон, но днес той е в качествено ново положение. Сега Китай изглежда ще се държи по-настоятелно във всеки смисъл - прогнозира Лукянов. - Но САЩ няма да изчезнат като фактор. Те бяха и все още са най-голямата световна сила и няма да се откажат от господстващите позиции. Това положение създава сериозен риск от челен сблъсък между Китай и САЩ."

Колкото до Европейския съюз, според участниците той изживява най-трудния във всяко отношение период в своята история. По думите на Лукянов "ЕС няма да се разпадне, но интеграцията вече никога няма да е същата". Основният проблем е липсата на истинска солидарност, за каквато по принцип се отправят призиви в ЕС. Сега излиза, че в битката с COVID-19 всяка страна може да разчита само на себе си.

"Основното предстои, щом заразата се отдръпне. Ще дойде въпросът за принципа, по който да действа ЕС, по-специално как ще се измъкват икономически пострадалите страни, на първо място Италия и Испания", прогнозира Лукянов.

Затова пък епидемията създава шанс за сближаване между елитите в САЩ и в Русия. Същевременно, припомни Бистрицки, в някои области, например във военната - и по-точно в Сирия, Москва и Вашингтон вече са развили добро взаимодействие. Същото важи за медицината и космонавтиката. Прочее базата за подновяване на отношенията е налице, но засега не бива да се надценява, предупреди шефът на Фонда на клуб "Валдай".
 

/БТА/
 


389
Още по темата: КитайСАЩКоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А котките как изглеждат я кажи тук на четящите зомбита?
276
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китайците се отърсват полека полека и за капак отново отвориха тържището в Ухан.И пак прилепи,змии,скорпиони,живи кучета и котки улични разбира се ,в клетки подговени за трапезата т.н прясно кучешко и котешко заразено с коронавирус и какво ли не.Кучетата изглеждат стресирани и тъжни.Трупно месо директно на земята,хигиена нула.Снимките са ужасяващи.Тези хора не си взеха поука,че традициите не са това което бяха,че околната среда е замърсена и болестите не са същите както преди 2 хил.години.
275
2
 
6
 
! Отговори
MD преди 2 месеца
Made in China.
Поредния вирус от Китай. То не беше свински, птичи, SARS, сега и корона.
274
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди два дена кацна самолет на ВВС РФ в САЩ забравих на кое летище!
Товара е маски ръкавици, апарати тн.....
Тиквата не иска помощ подобна защото трябва да си продава неговите ръкавици по 45лв за 100 броя :(
273
2
 
4
 
! Отговори
САЖДВИНДЪР СИК преди 2 месеца
ДО 304:ЕМ ТЕ КИТАЙЦИТЕ СА ПО БЕЛИ ОТ БЕЛИТЕ ХОРА ПЪК И НА БАЛКАНИТЕ И В ТЕЯ ЗАСЕГНАТИТЕ СТРАНИ ИЗОБЩО НЕ ПРИЛИЧАТ НА БЕЛИ...... ПО СКОРО НА АРАБИ,ТУРЦИ,КЮРДИ,ПАКИСТАНЦИ,ИНДИЙЦИ И ПРОЧИЕ
272
6
 
4
 
! Отговори
Третата световна преди 2 месеца
Тоз вирус е китайско биологично оръжие насочени срещу белите хора/Цивилизация.

Ние сме най-засегнати от него.

В Ухан беше организиран цирк за да оневини комунистите.
271
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руски подмаз ва чи.
Много са алчни еййй. Уж пращат помощт на италия (при положение че за тях самите си нямат) а то с военни камиони и шпиони... Но хората не са слепи, всяка им наглост се пише някаде
270
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От статията излиза само едно: руснаците напоследък взеха да се подмазват на американците без даже да ги е срам
269
1
 
3
 
! Отговори
U2 преди 2 месеца
До Да 271

Таман тъй! Тоя вирус беше създаден с цел умньовци като теб да пишат по форумите загадъчни предположения...
А иначе по темата-Относно руските мечти има една хубава поговорка-На гол тумбак,чифте пищови...
268
0
 
5
 
! Отговори
Отново и отново преди 2 месеца
... то щото преди пандемията нямаше никакъв сблъсък между САЩ и Китай . И големите корпорации не искаха да асимилират малките фирмички и да унищожат конкуренцията . А политиците бяха мили ,добродушни и грижовни към народите си . Банките не искаха печалби. И никой, ама никой не се опитваше да пороби другите и да наложи своите планове за Нов Световен Ред.

Тоя вирус само обърка райския ни свят .
267
1
 
3
 
! Отговори
Ме преди 2 месеца
До № 237 Да четеш мисли не е прилично,приятелю! :))) Чиста московска пропаганда!
266
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лукянов, по-добре си анализирай необятната страна и не ни наливай желаните си мрачни констатации за ЕС, а разгледай личния си не подреден и заринат двор.
265
8
 
11
 
! Отговори
Тонката преди 2 месеца
Румен Свекървата днес още ли не е подгонила Бойко?:):):):)
264
11
 
5
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
До до баба мара
Изобщо не ми се вярва вируса да идва от някое животно. Това просто не мога да го приема. Според мен е създаден някъде в някоя лаборатория и е пуснат с точно определена цел.
263
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
нищата са известни
модата да се живее на кредит ще приведе всички имущества на бедни богати и по-богати хора в банките на америка
това е целта
и всички икономики които са независими от кредитите или частично независими ще бъдат ата кувани за завадяването им
но това е възможно само ако тия банки могат да доведат народите на тия държави до състояние да саборят управниците им
което за китай и русия е почти невъзможно- защото те го ядоха "демократичния"
и ще се борят да последно- а и джепане имат
262
8
 
13
 
! Отговори
до баба мара преди 2 месеца
Не на САЩ, а на Китай трябва пълен бойкот,защото тая зараза дойде точно заради келешлъка на китайците.Ако един бушмен изяде змия бих го разбрал-гладен е бил и друго не е могъл да намери.Обаче китаеца живеещ в милионен град да яде прилепи,плъхове или змии не мога да го разбера!В милионният град е имало всичко което ядат нормалните хора по света.Обаче келеша си е ***! И сега целият свят страда точно заради такива ***!Е,проклети да са!
261
0
 
7
 
! Отговори
. преди 2 месеца
И? Кога да чакаме да полетят ракетите?
260
10
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Ще има война най-вероятно съвсем скоро, дано не стане световна
259
5
 
13
 
! Отговори
AZ преди 2 месеца
ТАСС-символ на дезинформацията и фалшивите новини.
258
5
 
15
 
! Отговори
Хихи преди 2 месеца
Разни баби Мари да не дават акъл. Дали са разбрали, че отдавна няма следа нито от Сесерето, нито от Варшавския договор?

Спонсорирани публикации