Най-големите покупки на руски олигарси през 2011 г.

За 300-годишен британски замък бяха платени 140 млн. лири
Обновена: 4 яну 2012 20:47 | 4 яну 2012 20:46, Елка Василева
20
Най-големите покупки на руски олигарси през 2011 г.
Снимка: Архив Reuters

Миналата година руските олигарси поставиха нови рекорди на пазара на недвижимата собственост. И не само там.

За най-значимата покупка на 2011 година безспорно може да бъде определено придобиването на 300-годишния летен замък "Парк плейс" в графство Оксфордшир, разположен недалеч от британската столица Лондон, пише в. "Комсомолская правда".

Изглеждаше, че вече никой не се изненадва, когато поредният руснак купува за гигантска сума имение зад граница. За пазара на недвижимата собственост обаче 2011 година не бе най-добрата - светът се подготвяше за втората вълна на кризата. Затова силно се откроиха руснаците, които за една година поставиха няколко световни рекорда на този пазар.

Замък с призрак

За покупката на 2011 година може да се определи придобиването на най-скъпото имение във Великобритания, което има 300-годишна история и фигурира в списъка на охраняваните архитектурни обекти.

Руснак, чието име се пази в тайна, стана собственик на "Парк плейс" в графство Оксфордшир. Имението със замъка бе купено за 140 милиона британски лири, рекорд за Великобритания.

Предишният рекорд, поставен през април същата година, отново принадлежеше на богаташ от постсъветското пространство. Украинският бизнесмен Ринат Ахметов купи жилищния комплекс "Уан Хайд парк" за 136 милиона лири.

Замъкът "Парк плейс" впрочем далеч надхвърля рамките на обикновеното. Навремето той е принадлежал на по-големия син на крал Джордж II. Към постройката от 18 век с 27 спални има прилежащ участък от 80 хектара, много постройки, конюшня, кей за лодки на р. Темза и . . . призрак. Според легенда въпросният дух е на толкова години, на колкото е и самият замък.

Подарък на дъщерята

Руският олигарх Дмитрий Риболовлев купи за 88 милиона долара най-скъпия апартамент в сърцето на Ню Йорк.

Платената сума се оказа най-високата в историята цена, платена за имот в Манхатън.

Пентхаусът е 10-стаен и има прекрасен изглед към Сентръл парк. Той е дар от милиардера на 22-годишната му дъщеря Екатерина.

Таткото обаче може да си позволи подобен жест. Състоянието му се оценява на 9,5 милиарда долара.

Според посветени олигархът и преди е проявявал интерес към имоти в САЩ. През 2008 г. той се е сдобил с имението на Доналд Тръмп във Флорида срещу сумата от 95 милиона долара.

Футболен клуб в добавка

Не може да се отмине без внимание фактът, че в края на 2011 година Риболовлев купи контролния пакет акции на футболния "Монако" (седемкратен шампион на Франция).

"Отдавна съм футболен запалянко" - коментира сделката олигархът.

Очаква се в следващите 4 години Риболовлев да инвестира във финалиста в Шампионската лига през 2004 година най-малко 100 милиона евро.

Къде живееше Берлускони?

Любовта на руските богаташи към футбола е известна. По-малко познат е фактът, че няколко руски олигарси са почитатели на бившия италиански премиер Берлускони.

Търговците на недвижими имоти отбелязват неочаквано голям интерес към вилата на
Берлускони на Лазурния бряг, недалеч от Кан.

По данни на в. "Кориере дела сера" търговците са получили за вилата няколко предложения от руски магнати. При това не ги интересувал толкова самият имот, колкото фактът, че е свързан с името на Берлускони. Сделка още няма. Не е изключено обаче тя да е поредният рекорд, само че на 2012 година.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
3
 
! Отговори
ей 13-ти преди 12 години
и в кво е най-голяма русия? в простотията си май
18
1
 
4
 
! Отговори
poaro преди 12 години
Vasill Bojkov.hoteliera- svinar,Gusterov,GANCHEV,targovetsa na narkotitsi Boyko Borisov-sadbata na vsichki e edna-priatno patuvane pri Ilia Pavlov.Sabudi se narode -tia *** ne sluchaino hodiat s ohrana !
17
1
 
6
 
! Отговори
до old smuggler преди 12 години
Ще ти спираме уискито май....
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
12,защо мислиш,че ни интересува къде пазаруват нашите бандити?!Демокрация е,всеки борец или виден трансфершчик на дрога и петролни продукти е индентифициран,знаем трънливият му път от китайски анцунг до костюм Версаче,с тия си придобивки те могат на практика да купят всичко и всеки,останалото зависи от алчността и фантазията на индивида.Те не са виновни-виновни сме ние,че допуснахме да ни се случи.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашата "демокрация" е едно към едно като на братушките-феодализъм и феодални владетели.И аз да питам защо техните и нашите феодални васали купуват имоти и живеят в държави с установена демокрация,с уредени и утвърдени социални и здравни порядки?Каква я мислехме,ама на къде се завъртяхте-а всички започнахме от една панелка и половин декар вилен имот с 35 квадрата виличка.И не коментирайте Советските вождове-помним Полетовска.
14
4
 
15
 
! Отговори
Соня преди 12 години
Защо така те все я в Англия,я в Америка си купуват имотчета ! Малки ли им се виждат размерите на собствената им страна ! Къде ходят в тези пропаднали кралства и демокрации ?! Че и децата си там "натирят" да учат ! Или се боят от "народната любов" в страната си ?!
13
6
 
5
 
! Отговори
PHANTOM USER преди 12 години
rusiq e nai-golqmata durjava da ima rajoni s mnogo visoka bednost a mislite li ,4e oligarsite gi interesuva na pomaci i psevdo qnki mnenieto ???
12
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сте ревали за парите на руския народ. Вижте къде са нашите пари...Това, че нямаме медии, които да ни снасят инфо къде пазаруват имоти нашите олигарси не означава, че и те не пазаруват. Разбира се не в същия мащаб, но и държавата ни е по-малка.
11
5
 
23
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
Олигарсите май много забогатяха с помощта на товарищ Путин - закрилника на едрата олигархия.Половината милиардери станаха руснаци при положение ,че древни еврейски супер алчни и безскрупулни фамилии едвам достигат до 1млрд.
10
17
 
33
 
! Отговори
алоу преди 12 години
Русия си плаче за нова революция, защото положението им е на нивото от крепостното селячество
9
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приятелите на *** пазаруват на едро, обикновенире руснаци имат право да славят вожда......С. Корея номер 2
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7За какво им е на американците да си купуват имоти във варварска държава ? В България е доста по различно. Нямаме нефт, газ, метали, диаманти ....
7
6
 
21
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Е какво искаш като руската система е като тази в България ..защо ли така се е получило :). 1% държат 90 %, останалите 99% да го....То това не е новина, новина ще е когато американец си купи в Русия, а не когато Руснак купи в Америка.
6
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето за какво отиват парите на руския народ. 1% от руснаците притежават 90% от Русия. Жалка история.Русия требе да се прекръстия на Олигарсия.
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турчетата нещо да кажат?
4
1
 
10
 
! Отговори
forzza inter преди 12 години
пич,какво да напишат.....те през 2004 бяха финалисти монако!!!2222 ли?
3
8
 
5
 
! Отговори
old smuggler преди 12 години
Очаква се в следващите 4 години Риболовлев да инвестира във финалиста в Шампионската лига през 2004 година най-малко 100 милиона евро?.........какво става бе хора ,все бъркате нещо.....вече сме 2012
2
9
 
22
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Вземи се осведоми какво значи олигарх след това ше разбереш защо не им пука!!!!
1
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Англичаните умеят да прибират пари определено, а руските олигарси харчат като побеснели вместо да се погрижат за страната си.