Мъжете, които не могат да се оженят, буйстват

Хората избрали моногамията, защото при полигамията има насилие
30 яну 2012 07:24, Елка Василева
64
Мъжете, които не могат да се оженят, буйстват
Снимка: архив, Reuters

Моногамията е заменила полигамията, защото в обществата, където мъжете могат да имат повече от една жена, има повече насилие, твърдят канадски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Учени от университета на Британска Колумбия установиха, че в полигамните култури изнасилванията, отвличанията, убийствата и кражбите се увеличават, защото неспокойните мъже, които не могат да се оженят, започват да буйстват. Така моногамията естествено е заменила полигамията, защото са й присъщи по-малко социални проблеми.

"Целта ни беше да разберем защо моногамните бракове са станали стандарт в повечето развити нации от няколко века, докато повечето известни култури са практикували полигамия - каза проф. Джоузеф Хенрик. - Резултатите ни показват, че институционализираният моногамен брак осигурява повече ползи за обществото, като намалява социалните проблеми, които са присъщи за полигамните общества“.

Това е най-пълното изследване на полигамията и институцията на брака. То установи значително по-високо ниво изнасилвания, отвличания, убийства, нападения, кражби и измами в полигамните култури в Азия и Африка. Тези престъпления се извършват предимно от неженени мъже, каквито има много, когато други си взимат по много жени.

"Недостигът на жени за омъжване в полигамните култури увеличава съперничеството между мъжете за останалите свободни госпожици - каза проф. Хенрик. - По-силното съперничество увеличава вероятността мъжете в полигамните общества да прибягнат до престъпно поведение, за да си осигурят средства и жени."

По-равното разпределяне на жените намалява съперничеството между мъжете и социалните проблеми, като насочва усилията на мъжете от търсенето на съпруга към бащинството. Така институционализираната моногамия увеличава дългосрочното планиране, икономическата продуктивност, спестяванията, инвестициите в децата.

Моногамните бракове подобряват също значително грижите за децата, намаляват тяхното пренебрегване, насилието над малките, смъртността, убийствата и конфликтите в семейството, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: моногамияполигамия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
31
 
! Отговори
сиси преди 12 години
До 43 Мислех,че утре ще празнуват 15% от мъжете ,но явно са станали по-вече
50
0
 
31
 
! Отговори
Жена преди 12 години
С което се доказва,че жените са тези,които укротяват буйните млади мъже ! Ето как жените способствуват за прогреса на човечеството,защото по презумция моногамни са по-напредналите общества !
49
0
 
31
 
! Отговори
Към 61.По-възрастнит преди 12 години
софиянци твърдят,че много от живеещите на квартира момичета,спасили се от строгия родителски надзор,си позволявали по-леко поведение - отначало под напора на желанието да се омъжат /виждали,че ако "се държат на положение",биват лесно пренебрегвани заради по-д.у.педашните моми/.Така се родили легендите за "софийските к.у.рветини". Това не се харесвало на местните,защото повечето от софийските момичета всъщност били под контрола на родителите си,а мъжете отивали "на лесното", вместо да се женят.
48
0
 
31
 
! Отговори
Има и друг проблем преди 12 години
Какво се случва там,където няма достатъчно мъже?Към края на социализма,в София жените са били с около 100 000 повече от мъжете,поради юрушът на младите момичета към столицата.Изследвани ли са последиците? В много от селата, момчетата,завършили 8-и клас, отивали в град да учат средно образование и повече не се връщали на село.Който не желаел да учи повече, тръгвал към някой национален обект или към София,за да работи в Кремиковци или по строежите.Затова,която иска да се омъжи,също бягала от село
47
1
 
31
 
! Отговори
37 преди 12 години
до 52, о извинявай, ти не си п., ти си куче-касичка. купуваш, продаваш. Аз не съм бившата ти жена, но с този начин на мислене все повече ще ти се налага за един калпав секс ...
46
0
 
34
 
! Отговори
... преди 12 години
Моногамните връзки, особено в сегашния широко разпространен вариант с подписче, дават много повече предпоставки за неискреност във взаимоотношенията. Финансовата зависимост, общите собственост и бюджет често превръщат семейния живот в дългогодишна лъжа.
45
1
 
31
 
! Отговори
Поли Гамен преди 12 години
До 44 от 42, изобщо не е вярно това за горилите, вземи да прочетеш!!!
44
1
 
31
 
! Отговори
Месия с петима преди 12 години
Полигамията ми е много неясна- един мъж с две жени- какво прави втората- гледа...В моя свят съм аз-жена, а те са няколко- така си е хубаво и нормално! Нов свят!
43
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки иска това дето му е забранено/неприето от обществото- полигамните искат моногамия, че и те да имат шанс да се уредят, моногамните искат полигамия, че им става страшно ако са се объркали при първия избор!
42
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само не разбирам що толкова плюете, като мечтата на всеки в БГ е да се вземе с някой /някоя, дето да го издържа, а пък той/тя да му слага рога когато падне. Е тва какво е? Моногамия, морал, що е? А и в моногамните общества има насилие и злоба, защото напр. мъжете дето не могат да свалят яка пи.ка, злобно се заяждат и избиват комплески, а шафрантиите дето не могат да сключат брак по сметка, все гледат да се пъхнат в чуждото семейно ложе. Така, че в моногамното общество има полигамно влечение!
41
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 37 - "мечтата на всеки п. "скъпа, това, че искаш некой балък да ти остави къща за калпавия секс, който би му предложила е прекалено нагло от твоя страна :)
40
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Мъжете, които не могат да се оженят, буйстват"А тези, които се женят и да буйстват, и да са кротки, все са се преебали и то много яко!
39
0
 
32
 
! Отговори
М преди 12 години
Икономическите логика и принципи са валидни във всеки аспект на човешкия живот.
38
3
 
34
 
! Отговори
дфг преди 12 години
И между другото ерген в 21век не означава дественяк-онанист ,а ловец на катерици :) ---------------------------------------------------Баш това си значи, ай да си го кажем реално.
37
1
 
35
 
! Отговори
Тимурлан преди 12 години
В следствие на войните огромен % от младите мъже са загивали във бойните дествия на многото войни в гъстонаселените райони на Земята,така че полигамията е наложителна.А в статиятя защо се акцентира само на полигамията при мъжа ! Ами нимфоманките,доброволните *** или фригидните дами ,който си лягат със всеки в надежда за достигане на трудната цел.
36
3
 
36
 
! Отговори
А4о преди 12 години
Какво значи брак -договор за покупко продажба ли е, за дарение ли ......И между другото ерген в 21век не означава дественяк-онанист ,а ловец на катерици :)
35
1
 
33
 
! Отговори
mlad6ito преди 12 години
az sashto ne moga da se ojenq tvarde rano e i da buistvam s ***
34
1
 
33
 
! Отговори
do 42 преди 12 години
Gorilite naprimer sa monogamni
33
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на бг мъж жена не му требе, мъжете са къде по-стока
32
8
 
36
 
! Отговори
Поли Гамен преди 12 години
Кюретата измислиха моногамията и я втълпиха на ***. Няма друг бозайник на земята, който да е моногамен, това е присъщо на пилците, чиито мозъци са големи колкото окото им. Ако искайте слагайте минуси, все ми е тая истината е важна.