Учени вещаят края на ръкостискането

Било нездравословно
28 юли 2014 16:56, Олга Каферинова
15
Учени вещаят края на ръкостискането
Снимка: Getty Images

Британски учени вещаят края на ръкостискането при поздрав и запознанства, тъй като било нездравословно, пише в. "Дейли мирър".

То би трябвало да бъде заменено с по-хигиеничен жест - сблъскване на юмруци. Поне така съветват специалистите от уелския университет в Абъристуит.

Те провели серия от тестове, свързани с хигиената на ръцете. Учените използвани гумени ръкавици, намазани с тънък слой, съдържащ потенциално смъртоносната Е.coli бактерия и след това разменяли различни видове поздрави. Пляскането с пет пръста и сблъскването на юмруци се оказали много по-хигиенични, отколкото ръкостисканията, като респективно се предавали с 50 и 90 процента по-малко бактерии.

Според автора на проучването д-р Дейв Уитуърт юмручният поздрав бил за предпочитане от хигиенна гледна точка, защото продължавал много кратко във времето. Не е за пренебрегване и обстоятелството, че при него контактната площ е сведена до минимум.

"Хората рядко си мислят за здравните последствия от ръкостискането, коментира специалистът. Те би трябвало да бъдат насърчавани да докосват предната част на юмруците си, което значително ще намали разпространението на инфекциите по света!"

Предишни проучвания доказаха, че силното ръкостискане е признак за дълголетие. А лекото  ръкостискане с евентуалния ви началник водело до 18 на сто шанс да не бъдете назначен за негов служител, припомня изданието.

(БТА)


15
Още по темата: жестръкостискане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То вече не е модерно, сега се мляскат.
8
0
 
23
 
! Отговори
Колю Животното преди 6 години
Ам чи той секса й по-опасен бре, дали му иде края?
7
2
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Да тълкуваме ли откритията на великите учени, че при ръкостискане в 90 процента от случаите се пренася успешно СПИН?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а в градския транспорт и такситата да се предлагат гратис салфетки - мокри и сухи, до апаратите за таксуване, защото в някои сезони маса *** безогледно киха и кашля във вратовете и лицето на всички наоколо и си бърше носа с ръка, а после ръката опипва всички възможни опорни и неопорни точки във возилото.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По същата логика, вероятно ще бъдат забранени и целувките.
4
3
 
19
 
! Отговори
Любо преди 6 години
Ръкостискането е НАЙ-ВАЖНАТА част от едно запознанство.Начина по който човек се ръкостиска издава невероятно много за човешката същност.
3
4
 
13
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 6 години
Ръкостискането не е единственият начин за поздрав. То е наложено от европейската цивилизация, но има и други култури, все пак. В югоизточна Азия имат други обичаи. Будисти и хиндуисти се покланят за поздрав, а някои дори с прилепени молещи се ръце правя поклона в знак на мир - гледали сте филми как става. В арабските страни се поздравяват пак с лек поклон и докосване на челото, чрез което отдават почит на другия. Сигурно има и други обичаи по света, за които не знам. Европа не е целия свят.
2
3
 
24
 
! Отговори
Интересен... преди 6 години
....факт за ръкостискането от дълбока древност, когато непознати се срещали и се здрависвали - това означавало, че са добронамерени към диалог и не са въоръжени! Не знам....англичаните да кажат....
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е да, то при третия пол поздравите са други