Къде грешат родителите при храненето на децата?

Отказвате се от полезната храна, внимавайте с порциите
25 авг 2016 08:44, Илияна Николова
4
Къде грешат родителите при храненето на децата?
Снимка: pixabay.com

Храненето е от изключително значение за правилното развитие на децата, особено в първите им години от живота, когато придобиват и основните навици. Въпреки да се опитваме да бъдем перфектни родители, случва се да допуснем и грешки по отношение на храненето. Вижте най-честите от тях. 

Отказвате се от полезната храна
 
Децата с радост биха приели нов вид шоколад или лакомство, но не и полезните зеленчуци. Ако не желаят да консумират зеленчуци, бъдете упорити. Когато се храните заедно на масата, винаги оставяйте в близост до детето, чиния с полезната храна.
 
Не ги уговаряйте да опитат, нека чинията седи близо до тях, нека видят, че консумирате от храната. Ако не си вземат, опитайте след няколко дни отново. Според педиатри са необходими около 10-15 опита, преди малките да приемат нова храна. 
 
Внимавайте с порциите
 
Родители (особено бабите) често забравят, че порциите, които предлагат на децата, не бива да са в грамаж като за възрастни. Например, децата около 6-годишна възраст се нуждаят от около една четвърт порция от тази на възрастните.
 
Ограничете въглехидратите, добавете разумно количество протеини и много зеленчуци и плодове. Преяждането е първата стъпка към наднорменото тегло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Особено за размера на порциите, мисля че почти всички родители не се съобразяват с това, някак чувстват вина, че оставят детето си недохранено, а после се оказва точно обратното. Наднорменото тегло в детска възраст е тежест за цял живот, дори детето да съумее бързо да отслабне винаги ще си носи последствията. Няма нищо страшно в ограничението на порциите, особено ако има видима нужда.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много просто къде грешат. Масово им позволяват да не ядат плодове и зеленчуци, а само избраните от хлапетата 1-2 вида ***. Вместо да ги лишат от 1-2 хранения и с малко повече настоятелност ще почнат да се хранят с менюто на родителите. Изпитано и приложено от специалисти е. Как едно време всички се хранеха с каквото има на масата, сега на малките лигавета им се позволяват претенции. Родителите сами се вкарват в беля. П.С. Дръжте бабите изкъсо. Те мътят водата с вафли и развалят строя.