Бирата, съдомиялната, чистачките – все женски достижения

Големите изобретатели оказва се не са само мъжете
8 мар 2017 12:30, Василия Пейчева
10
Бирата, съдомиялната, чистачките – все женски достижения
Снимка: flickr

Ако си мислите, че големите изобретатели са само мъже, грешите. Още в древността нежната половина на човечеството е била на преден план във всичко, като се започне от варенето на бира и се стигне до отоплението със слънчева енергия, пише в. "Ню Зиланд хералд", като изрежда само 10 от големите изобретения, направени от жени.

1. Изолаторът на стволови клетки, който е ключов за авангардните ракови изследвания, е изобретен от Ана Цукамото. Тя е единият от двамата учени, получили патент за процеса през 1991 г.

2. Бирата е варена от прекалено голям брой жени, за да бъде посочено конкретно име. Според изследване на историчката Джейн Пейтън, варенето на бира дълго е било женско задължение.

Съществуват доказателства, че преди 7000 години в Древна Месопотамия и Шумерия умението на жените да варят бира е ценено толкова много, че само те са имали право да го правят, както и да имат заведения за пиене.

3. Външната пожарна стълба за сградите е изобретена от Ана Конъли през 1897 г.

4. Бисквитите с парченца шоколад дължим на Рут Уейкфийлд. През 1930 г. тя почти била направила тестото си за бисквити, когато се сетила, че няма какао. Затова натрошила един шоколад с надеждата, че той ще се разтопи и ще се смеси с тестото. Така се получили любимите на толкова много хора бисквити.

5. Компютърният софтуер е изобретен от Грейс Хопър. Тя става лауреат и на първата награда Мъж на годината в информатиката. Д-р Грейс Мъри Хопър изобретява програмата COBOL през 50-те години на миналия век.

6. Чистачките за автомобилни прозорци измисля Мери Андерсън, която съжалява шофьорите, спиращи често да бършат стъклата на автомобилите си на ръка. Тя получава патент за изобретението си през 1905 г.

7. Отоплението със слънчева енергия дължим на д-р Мария Телкес. Тя разработва първата такава система за домашно отопление през 40-те години на миналия век в Масачузетския технологичен институт заедно с архитект Елинор Реймънд.

8. Играта "Монополи" е измислена от Елизабет Маги през 1903 г. Целта й била да покаже колко е лошо да се заграбва земя.

9. Материалът за бронираните жилетки кевлар е създаден от Стефани Куолек, докато изследва химически съединения за компанията "Дюпонт". Тя получава патент през 1966 г.

10. Съдомиялната машина е изобретена от Джоузефин Кохрейн през 1886 г. Светската дама се заела с тази задача, след като й омръзнало прислужниците й да чупят скъпия порцелан.

/БТА/


10
Още по темата: бира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
6
 
! Отговори
8 март преди 4 години
Глупости за измисления от Клара Цедкин празник!
7
1
 
3
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Да, ама плетенето на чорапи е било мъжко занятие и само по лиценз.
Уточнение: в Централна Европа.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Особено играта Монополи е много значимо за човечеството "изобретение". Какво щяхме да правим без него ...
5
0
 
6
 
! Отговори
Инвеншънс преди 4 години
Разбира се, че съдомиялната и бисквитите са измислени от жени. Нищо чудно пералнята, сушилнята и тиганът също да та техни изобретения.
4
0
 
5
 
! Отговори
Порле ву франсе? преди 4 години
До Анонимен 1

Пише се Dupont, но се произнася Дюпон. Капиш?
3
2
 
9
 
! Отговори
без майтап преди 4 години
А кой е изобретил секса? Мъжа или жената?
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко от пръстите изсмукани "изобретения" , ама хайде нека да има,ако това ще помогне на жените да се чувстват значими.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДюпонТ???