Моделът, който заряза подиума и се превърна в... овчарче!

20 години Хейда се справя сама с 500 овце и не се нуждае от мъж
16 апр 2019 20:05, Нели Христова
29
Моделът, който заряза подиума и се превърна в... овчарче!
Снимка: Ari Magg/The Observer

На 4 часа от Рейкявик, отделена от път, който може да разбие дори и най-здравата кола, далеч от каквито и да било населени места, се намира Ljotarstadir или "Фермата, където е светлината“. Тя е толкова отдалечена, че дори самите исландци са съгласни, че е на край света.

В тази отдалечена ферма живее сама красивата Хейда Асгердотир. На 20 години тя е била модел с успешна кариера в Ню Йорк, известна в цяла Исландия. Последното нещо, което някой би очаквал от нея е било, тя да се откаже от бляскавия живот и да го замени с ежедневие сред петстотинте овце на  Ljotarstadir. Но тя смело се връща в родния дом, за да поеме семейния бизнес, основан още през 12-ти век.

Още по темата

Като тийнейджърка Хейда е висока, слаба и много тиха. Всички й казват, че трябва да стане модел – фотографи, приятели, кръстницата й, която тогава е директор на елитна модна агенция. Тя се съгласява с тях и за кратко, кариерата й наистина процъфтява. Но Хейда не се чувства на мястото си.

"Имаше нещо нередно в това просто да стоя и да съм красива или да ме сравняват с още 50 момичета, за да изберат кой изглежда по-добре. Беше глупаво. Това не бях аз“, разказва Хейда пред The Guardian. За това изоставя тази кариера и започва нови две – като учителка, а след това, като полицай.

Като малка красавицата често слуша от баща си, как ще наследи фермата, когато си намери мъж, който може да се грижи за земята и животните. Когато тя е едва на 26 обаче, цялата отговорност за 500-те овце и 6500-те хектара пада на крехките й рамене. Баща й е диагностициран с рак. Умира две години по-късно.

Сега Хейда е на 41 и нито за секунда не съжалява, че е загърбила всичко, за да стане фермер. Тя така и не си намира съпруг. Всъщност, никога не е и искала.

"Постоянно ми се предлагат различни мъже или ми пробутват синовете си. Пияни бащи ми се обаждат вечер, питат ме имам ли нужда от помощ, казват ми, че могат да вдигат тежко и да ми поправят тракторите. Някои ми правят романтични жестове, но никой не е стигнал много далеч. На всички казвам – аз съм толкова романтична, колкото е кубче лед“, обяснява Хейда.

От 2006 година насам сама управлява семейния бизнес. А задачата й не била лека. Освен, че зимите са тежки, през 2010 година енергийна компания поискала да построи водна електроцентрала в близост до фермата й. Това включвало построяването на язовир, със стена по-висока от катедралата в Рейкявик и наводняване на огромна площ от имота й, "точно там, където тревата позеленявала първо през пролетта“.

За да спаси овцете си от глад, освен с делата на фермер, Хейда влязла в политиката като станала съветник на местния "зелен" съвет, а малко по-късно и адвокат. След дълга борба, красавицата спечелила – електроцентрала нямало да има. Но хората в политиката вече далеч не я обичали, нито собствениците на енергийната компания.

"Знам, че все още не са се отказали, но ако се върнат с нов план, с пълна сила ще вляза в битката“, казва Хейда.

Въпреки че е можела да спи в копринени чаршафи и да пие кафе на терасата на някой луксозен хотел, в кратките зимни дни, когато не трябва да извежда овцете на паша, Хейда не си почива. Тя преглежда животните в цялата околност за проблемни бременности.

Денят й започва в 8:00 ч. на студения под в кошарите. През ръцете й преминават близо 1200 животни, на които винаги сипва ледена вода след прегледа. Ръцете й замръзват до степен, до която ги чувства така, все едно ще се отчупят и паднат. Често забравя дори да се храни. Всичко приключва късно вечер с чаша горещ шоколад и горещ душ вътре във фермата.

Дните през пролетта, лятото и есента са еднообразни – тя извежда овцете на паша и след това се прибира. Но въпреки че е отдалечена от цивилизацията, Хейда така и не губи интерес към света. Напоследък често пътува, за да взима участие в различни състезания за овце.

Красавицата осъзнава, че вече е и на възраст.

"Вече не мога да работя по 24 часа, както правех преди. Да, на 41 години съм и в ръцете си имам още много сила, но вече започвам да се изморявам, понякога дори ме боли гърба“, обяснява тя.

Най-голямото притеснение за Хейда произлиза от глобалното затопляне. Тя от първо лице вижда как зимите стават по-топли, а летата – по-хладни, как глетчерите на Исландия изчезват пред очите й.

"Не мога да свикна с това, че хората настояват да имат бутилирана вода на рафтовете в магазините и всякакви плодове, всеки сезон, докарани тук със самолет“, казва красавицата. Признава, че не е добра в готвенето и единственото, което може да си приготви е голяма пържола. Естествено, тук отново изниква въпроса – не е ли мислила за сериозна връзка? За някого, който поне може да готви? Хейда казва, че това никога не е било приоритет.

"Не ми трябва някой, който да ми казва какво да правя или с когото да споря постоянно, обяснява тя. - А и имам цялата тази ферма. Не съм сама.“


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропилян живот!
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако човек е горе-долу здрав и няма война или бедствие трябва да си намериш партньор всичко друго е агония
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красив, почти библейский сюжет ... но човек не може да живее сам, освен при екстремни обстоятелства.
20
0
 
25
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
иска се смелост за да отхвърлиш да живееш във фалшивия показен комплексарски свят във който всички ние сме се хвърлили
браво щом това е нейна същност и отказва да живее живот според нечий други очаквания
със сигурност е далеч по щастлив човек от много от нас
19
0
 
5
 
! Отговори
z-rock преди 1 година
До Анонимен 17: Това е представата на авторката, бе калпак!!
18
3
 
1
 
! Отговори
бай х преди 1 година
ум умува
ум царува
ум патки пасе
17
7
 
2
 
! Отговори
Гочо преди 1 година
Ами момата е лес'бийка. Какъв мъж да си намери? Напишете и името в Гугъл и вижте каква мъжкарана е.
16
3
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 1 година
"...и не се нуждае от мъж..." - такива като нея са на изчезване с други думи.
Може да осинови някое бежанче.
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кое им е различното на представите? Копринени чаршафи и кафе на терасата... Това всяка българска плеймейтка ще ви го повтори дума по дума. Огледайте й помещенията за разфасоване и по-бързо, че ще по-вър-на.
14
2
 
14
 
! Отговори
z-rock преди 1 година
Исландците са доста своенравен народ и имат малко по-различни представи за добър живот. И като страна Исландия е много красива.....само дето няма дървета!! В буквалният смисъл!
13
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кое й е красивото, че не виждам. Най-обикновено лице. И сигурно е дълга и равна като дъс-ка, след като е била модел. Освен това от овчарството (ако наистина я върши всичката тая работа сама) само се гърбавее, не се хубавее. Колко обгрижени и запазени овчари познаваш? Страдала за климата... Ми заколи овцете да не се-рат и стани веган. Абсолютна позьор-щина.
12
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11
Ти остави да не е красива.Красива е и то много.Друг въпрос е,че се е взела много насериозно и отблъсква всички кандидати.След 4-5 години ще свали рязко критериите и ще се хване с първият срещнат.Ама ще е късно да има деца.
Тая е поредната от либерастката пропаганда,възхваляваща феминизма и се бори против глобалното затопляне.
11
8
 
5
 
! Отговори
въпросче, преди 1 година
баща й , все отгледал една дъщеря та да остави наследството на някого, а тази какво мисли по въпроса?
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е чиста тая работа. Или се е провалила като модел, или си прави някакъв PR за бъдеща кариера в политиката. И на 41 все още не е пожелала да има поне едно дете. Странно. Освен това много неприятно е описала как мъжете й се натискали, пък тя ги гонела. Всеки нормален мъж ще се откаже веднага като разбере, че нямаш интерес. Хайде холан, чак пък толкова красива не си. Като си щастлива с овцете, живей си така. Но егото иска и малко рекламка, нали?
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кърти мифки въображението за хубав живот "да спи в копринени чаршафи и да си пие кафето на терасата на някой луксозен хотел" - мечтата на поета. Може би така разбират повечето понятието "живот". Не знам.
8
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Феминистка пропаганда!
7
1
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
На някой тук, му се иска да е силен. Да владее нещата, но дали си струва...минималната инвестиция е не ясно
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На такива жени старите хора им казваха Мъжки момичета. Не ги е страх от нищо й от никой справят се с трудностите много по добре от някои женчовци имаме си доста примери в това отношение тук в БГ. Обвивката му на мъж а вътрешноста женска. Браво на жената справя се добре с 500 овце знаете ли какъв труд е това да ги нахрани да им изчисти а накрая и да ги издои. Защото не ги ли издои ще спрът да дават мляко..Мъж на такава жена не й трябва защото едвали ще намери такъв като нея.
5
2
 
15
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 1 година
Тези хора в културата им е да работят. Нашите офчари в БГ...трагедия и тотално озлобление и омраза към работата си(чат-пат пердашат с дебелите тояги милите животинки в кошарата без да знае никой навън какво правят). Тя си го работи с кеф и дори ще спечели много повече.
4
0
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
До Forever

Правилно, ще е от иэключенията.