Лили – тайландската Грета Тунберг, която се бори срещу пластмасата

"Нещата се движат в правилната посока", усмихва се тя
17 сеп 2019 19:15, Нели Христова
43
Лили – тайландската Грета Тунберг, която се бори срещу пластмасата
Снимки: Reuters

Шведката Грета Тунберг не е сама в борбата си за климата. Към нейната битка се присъединява и 12-годишната тайландка Лили, която пропуска учебните си занятия за да събира боклуци, които изпълват един от каналите на Банкок.

"Аз съм дете, което води война", казва малката Лили, която се бори срещу пластмасата в Тайланд. Страната й е шестият най-голям замърсител на океаните. Но момичето е на път да промени това. Тя успява да убеди големи вериги супермаркети да се откажат от използването на торбички за еднократна употреба.

"Нещата се движат в правилната посока", усмихва се Лили, докато гребе към торба ръждясали кенчета и разкъсани бутилки. "Отначало мислех, че съм твърде малка за активистка, но Грета (Тунберг) ми вдъхна доверие. Когато възрастните не правят нищо, трябва да действаме ние, децата", казва тя.

Ралин Сатидтанасам, по прякор Лили, няма да е в Ню Йорк заедно с младата шведка, която се превърна в лице на борбата срещу глобалното затопляне за планираното за 20 септември шествие, няколко дни преди конференцията на ООН за климата. Тя ще демонстрира в Банкок. "Мястото ми е тук. Борбата трябва да се води и в Югоизточна Азия", смята тя.

Неотдавна няколко страни от региона - Тайланд, Камбоджа, Филипините, Малайзия, Индонезия - надигнаха глас и отказаха да са "кофата за боклук на Запада", като върнаха обратно цели контейнери с отпадъци от пластмаса обратно.

Те обаче продължават да пораждат огромни количества от тези отпадъци на своя територия.

В Тайланд пластмасовата торбичка е вездесъща при опаковането на стотици хиляди ястия от уличните столови или за занесени на работа напитки. Един тайландец ползва средно по осем такива торбички на ден, или близо 3000 годишно по правителствени данни - 12 пъти повече, отколкото в ЕС. А според природозащитната организация "Грийнпийс" Тайланд е шестият най-голям замърсител на океаните в света.

Активистка дейност

Неотдавнашната смърт на бебе дюгон - вид застрашен от изчезване морски бозайник, което беше погълнало пластмасови отпадъци, предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Тогава тайландските власти отново допуснаха възможността за премахване на торбичките за еднократна употреба до 2022 г. съгласно изготвен в началото на годината амбициозен график.

Някои обаче се съмняват доколко ефикасен ще е той. "Не се предвижда никакъв юридически обвързващ механизъм, а информирането на обществеността няма да е достатъчно", предупреждава ръководителката на местния клон на "Грийнпийс" Тара Буакамсри.

Вземайки пример от създаденото от Грета Тунберг движение, Лили първо е демонстрирала пред сградата на правителството. Поискала е и среща с премиера Прают Чан-оча. Неуспешно.

"Казах си, че щом правителството не иска да ме изслуша, трябва да говоря пряко с тези, които раздават пластмасовите торбички, за да ги убедя да престанат", обясни тя. Момичето може да разчита на подкрепата на своята майка, която помага за написването на речите й пред служители на ООН или на посолства.

"Отначало помислих, че това е някаква детска прищявка. Тя обаче упорства. Силата й е, че тя е едно момиченце, което не защитава никакви частни интереси", каза майката Саси, която също е екоактивистка.

Много могъщи лобита

Лили започва активистката си дейност на осемгодишна възраст, след като прекарала една ваканция на покрит с пластмасови отпадъци тайландски плаж.

Оттогава, макар и понякога да й се иска да престане и да отиде да играе, тя участва в кампаниите по почистване, организирани от сдружението "Траш хироу" (Героите на отпадъците). Последната засега се състоя в квартал Банг Крачао, известен като "зеления дроб на Банкок", където на места са натрупани камари от пластмасови сламки, бутилки и опаковки, изхвърлени от река Чао Прая.

Много хора вярват в убедеността на младото момиче.

"Много е трудно да пренебрегнеш едно дете, когато то пита защо унищожаваме планетата, на която то трябва да живее", подчерта Какуко Нагатани-Йошида от Програмата за развитие на ООН.

В Тайланд обаче "лобитата имат голямо влияние и това затруднява всяка промяна", каза екоактивистът Натапонг Нитиутай, който е създал фирма за рециклиране на изхвърлени на плажовете джапанки, които се превръщат в модни сандали.

Едно от главните препятствия е нефтохимическата промишленост, където пластмасата е един от основните продукти. Той образува 5 процента от тайландския БВП и дава работа на десетки хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Ееее преди 4 години
Вчера я публикувахте същата статия.Нещо ново няма ли?
24
3
 
4
 
! Отговори
евреи жалки ! преди 4 години
"докато гребе към торба ръждясали кенчета"чувате ли се какво ги дрънкате бе !!!???от кога алуминия ръждясва !?и от кога в Тайланд, където няма кво да ядат, кенчета се търкалят на торбида се видели в България кенчете да се търкалят някъде !?
23
0
 
2
 
! Отговори
Хехе преди 4 години
Нещо са поизнерви Слонът моя приятел Тадж Махал будистчето.Хахаха
22
0
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 26:ТАЙЛАНД НЕ Е ОСТРОВ БЕ!!!!
21
4
 
2
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Някой трябва да чисти (безплатно), защото започнаха да прииждат цунами с бълвочи на лъскавия остров на чичко капиталист. (Превеждам за тези дето не разбират тайландски)
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинатът е лош човек ...
19
4
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 21:АМА ДА ТЕ ДВЕТЕ РАСИ ИМАТ НЕЩО ОБЩО........... ЕВРОПЕИДИТЕ СА 500 МИЛИОНА И НИЕ БУДИСТИТЕ СМЕ СЪЩО 500 МИЛИОНА И ДВЕТЕ РАСИ ИМАТ ГОЛЯМА ДЕМОГРАФСКА КРИЗА И НЕ РАЖДАТ ДЕЦА ЗА РАЗЛИКА ОТ МЮСЮЛМАНИТЕ И КАТОЛИЦИТЕ(ОТ ЛАТИНСКА АМЕРИКА) ТА ДА И ДВЕТЕ РАСИ СЕ ТОПИМ СТРЕМГЛАВО......................
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блажени са простите и невежите, които си мислят, че земята се върти заради тях.
17
8
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
децата не трябва да спят, а да работят и да станат работници, по-същият начин по който направиха жените работници за да разрушат семейството и в резултат популацията на европеидната раса е в такава демографска криза, че не е ясно след 20 години бели ще има ли или сценарии Последният Мохикан. В р0бовладелският строй на Брюксел, всички трябва да са на тръстика за да в Брюксел затлъстяват с черен хайвер и 100 годишни вина.
16
4
 
5
 
! Отговори
а пък преди 4 години
Спряха "Лека нощ деца" по БНТ щото се говори ,че ГЕШТАПО щял да забрани на децата да спят и Кошклуков изпълнява!
15
3
 
8
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Позьорщина.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я марш обратно на гърнето!
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
децата не могат да разберат,как ние правим нещо,което знаем ,че е лошо,отказват да възприемат,че икономиката е по-ценна от живота и бъдещето на хората,не им е ясно,какви егоисти са възрастните и за свое удобство са готови да вредят на природата
12
5
 
7
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Союз нерушимый... Единый, могучий Эврапэйскый Союз!
11
9
 
11
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Много е тъжно да се вижда как се промива мозъка на едно дете. Тези 2 деца не заслужават това. Гледайте си детството, това е най ценното нещо на светъ, времвто не се връща. Като порастнат нека водят квото си искат но сега.. Просто се забавлявайте
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко много пионерчета и комсомолчета!
9
5
 
16
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
ами естествено, в кой друг бизнес може да търгуваш с въображаем и несъществуващ продукт наречен "въглеродна емисия" - на тая планета има живот единствено и само благодарение на въглерода и на въглеродният диоксид - храната на растениета. обаче, понеже елита ни мисли за *** и са прави щото си мълчим и не правим нищо, обави източника на живот на планетата за вреден токсичен и че реално го таксуваме чрез такси и глоби "въглеродна емисия". Споко, скоро ЕС икономиката ще рухне така,както не е било!!
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС все повече без да се крие заприличва на СССР .Екологията е бизнес на елитите .
7
2
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
естествено, че няма, дори ще те обяват за луд, може и да те арестуват за тероризъм и заплаха за сигурността на ООН.
6
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата тая "глобална" врява и измислената зеленоглава Грета са толкова зле изфабрикувани, че на човек му става дори обидно как тъкмо тези, които съсипват природата, създават и изкуствени герои против съсипията.Вземете си и Гретите, и Лилитата, и Тома Белевците под мишница и не занимавайте нормалните хора с тъпотиите и измишльотините си.

Спонсорирани публикации