Грета е на твърда земя, акостира в Португалия

Там ще се срещне с екоктивисти преди да замине за Испания
3 дек 2019 14:47, Нели Христова
64

Снимка: Reuters

След като измина повече от 3000 мили и три седмици пропътувани през Атлантическия океан, Грета Тунберг пристигна в Лисабон. Вчера активистката обяви, че ще закъснее за срещата на ООН в Мадрид в социалните мрежи. Вчера тя написа: "Последният ни ден в окена. Вече помирисваме земята".

Още по темата

Във вторник и сряда Грета ще се срещне с активисти в Португалия преди да отпътува за Испания, където ще държи реч на COP25.

Португалският министър благодари на 16-годишната шведка за усилията й чрез писмо, тъй като той вече е в Мадрид за срещата на ООН.

Президентът на страната Марселу Рибелу ди Соза също поздрави Грета и заяви, че "е удоволствие тя да е в Лисабон, но не чувствал, че ще е на място, ако лично посрещне активистката".

Грета пропусна първия ден на COP25 тъй като силни ветрове забавиха пристигането й. Тя отплава на 13 ноември от Вирджиния заедно със своя баща.

Пристигането й съвпадна с публикуването на нов научен доклад, според който има все повече доказателства, че светът става все по-топъл. През сегашното десетилетие вероятно ще бъде регистриран нов температурен рекорд, отбелязва АП.

Тунберг пристигна от САЩ, пътувайки на 15-метровата яхта "Ла Вагабонде" на австралийско семейство. Корабът се движи с възобновяема енергия, използвайки слънчеви батерии и хидрогенератори за енергийните си нужди.

Чилийската министърка на околната среда Каролина Шмит приветства ролята на Тунберг в привличането на вниманието към заплахата от климатичните промени. Шведската тийнейджърка е "лидер, който успя да промени сърцата на много млади хора и много хора по целия свят", заяви Шмит на конференцията в Мадрид.
Очаква се в Лисабон Тунберг да се срещне с местни лидери и други активисти. Представители на шведската активистка заявиха, че не могат да потвърдят кога тя ще замине за Мадрид, намиращ се на 600 км на изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, Грета! Успех!Има още надежда за човечеството, щом има млади хора като теб!
51
3
 
5
 
! Отговори
Ей, социалните? преди 4 години
Защо това момиче не ходи на училище???
50
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОчевАдно е, че наша Грета е скъсала с даскалото!Но, след 4-5 години вече ще са я забравили като "изразходван материал", а тя ще е останала без образование млада жена ,която ще живее на соц помощи и с бутилка в ръка ще крещи нещо по улиците на Стокхолм плашейки хората!Пита се: Къде са родителите й и защо позволяват детето им да бъде използвано в доста съмнителни машинации!?
49
5
 
8
 
! Отговори
iii преди 4 години
То, милото, не се тревожи, че ще закъснее за училище, а ще закъснее за Мадрид.
48
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
15 метра яхта, слънчеви батерии и хидрогенератори. Към 20 милиона евро струва. Не е като корито на бай Спиро Цацата, нали? А тия батерии са много "еко"? С мед, кадмий, калай и т.н. да не са много еко? Лицемерно разглезено приматче. От какво е направена тая яхта? От дърво, плексиглас, желязо. Ромите тука дето рециклират по кофите вършат повече за околната среда. (нищо лично за ромите - тая ме дразни)
47
23
 
3
 
! Отговори
Иван до БО преди 4 години
Тя е толкова над теб, че даже няма време да ти оправи правописните грешки.
46
0
 
6
 
! Отговори
Лондон преди 4 години
Не Мадрид ...стига сте писали глупости. Срещата на ООН.
45
1
 
6
 
! Отговори
Алооо преди 4 години
Срещата на ООН не е в Мадрид...
44
6
 
34
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Да и дадат един твърд и да не ни занимава повече с глупостите и.
43
10
 
15
 
! Отговори
Марин преди 4 години
Добре, че тези със синдрома на даун са индивиди, иначе още щяхме да живеем по дърветата.
42
5
 
29
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Грета издала и книга вече.Много бързо се развива това дете Как успя за година да напише книга.Така както е тръгнало догодина и автобиография ще напише
41
1
 
15
 
! Отговори
Кондю бре, преди 4 години
от коги незачитащ закон и и граници "колектив" от откровени ПРЕСТЪПНИЦИ се въздигна до "БЕЖАНЦИ"??? Даваш ли си сметка, че докато папагалища като тебе ги титулуват така, тия няма да спрат да ни се натрисат НЕканени, А???
40
5
 
19
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Имаме, а Гретка по- достойна работа няма ли, освен да ни причинява себе си и резултатите на болестта си? Под ни се разбира ЦЯЛ СВЯТ!!!! Има супер видео с физиономията й, когато Доналд Тръмп я подмина като крайпътен знак след речта й Как смеете. Комплексирани са такива, като Вас госпожо/господине
39
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Армията от комплексари пак е на линия да оплюва момичето. Друго по-достойна работа нямате ли си?
38
3
 
25
 
! Отговори
Леле преди 4 години
На първата снимка с червеното шалче (ако е шалче , де), така отдалеч погледнато сякаш има малка сладка свастика на него. Което би й отивало, де
37
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че не е акостирала в София.
36
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средствата за борбата с климатичните промени са твърде недостатъчни трябва да се въведат нови данъци.
35
5
 
28
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Единственото твърдо нещо, което виждам, е дебелата и глава !
34
6
 
39
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Тая не оди ли на училище ,бе ? Що го не лекувате това м***лоумното ???
33
5
 
29
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Въх тамън се замислих какво прави малката изкукала злобарка...