Помага ли биотинът за растеж на косата?

Ето някои факти за него
4 юни 2020 01:00, Ивета Иванова
3
Помага ли биотинът за растеж на косата?
Снимка: Pexels

В последните години много се говори за ползите от биотина за косата, кожата и ноктите. На него се гледа като на вълшебна съставка. Препоръчва се да го използвате, ако косата ви е изтъняла, ако ноктите ви са чупливи, ако кожата ви не е еластична.

Ето какво трябва да знаете за биотина, според дерматологът Давал Банусали и трихологът Бриджет Хил, който говорят пред американския "Cosmopolitan".

Какво е биотинът?
 
Освен биотин, той е наричан още витамин В7 или витамин H. Той е водоразтворим витамин, включен в широк диапазон на метаболитни процеси – както при хора, така и в други организми. Свързва се основно с обработването на мазнини, въглехидрати и аминокиселини в енергия. Ако имате недостиг на биотин в организма, д-р Банусали предупреждава, че косата ви може да започне да изтънява, а ноктите ви да започнат да се чупят. Може да си набавите витамина от много храни - месо, яйца, риба, ядки и някои млечни продукти. Ако хапвате редовно някои от тези храни, вероятността да имате недостиг на биотин, е малка.

Толкова ли е полезен за косата?
 
Простата истина - няма достатъчно научни доказателства, че биотинът е ключът към пускането на много дълга коса. В миналото са били популярни хранителните добавки с биотин и се е смятало, че те карат косата да расте. "Повечето дерматолози се съгласяват - най-вероятно той не вреди, но ако вземате биотин, няма да видите съществена разлика в косата си", казва д-р Банусали. Витаминът ще ви помогне повече, ако имате недостиг на него.
 

3
Още по темата: красотакосабиотин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
БРАДАТА ЖЕНА преди 1 месец
АЗ СИ БРЪСНА ГЛАВАТА.
1
0
 
2
 
! Отговори
Малката перука преди 1 месец
Биотинът помага, но НиЛо много вреди.