Хейли Арсено - американката, преборила рак и с протеза, която ще пътува в Космоса

Тя ще е част от първия полет само с обикновени граждани
Обновена: 24 фев 2021 18:41 | 24 фев 2021 18:37, Нели Христова
13
Хейли Арсено - американката, преборила рак и с протеза, която ще пътува в Космоса
Снимка: CNN

Хейли Арсено, 29-годишна асистентка в детската болница Сейнт Джуд, която успява да пребори рака, получава неочакван въпрос от работодателя си миналия месец: Би ли искала да отиде в космоса?

"Спомням си, че се засмях", казва Арсено пред CNN. "И тогава просто казах - "Да!"

Арсено ще бъде един от четиримата членове на екипажа на Inspiration 4, първият космически полет, който ще отведе група, съставена изцяло от цивилни - не професионални астронавти, на многодневно пътуване в орбитата около Земята.

Очаква се той да излети през октомври 2021 г. Арсено ще се присъедини към милиардера и изпълнителен директор на Shift4 Payments Джаред Исаакман, който финансира мисията и планира да използва събитието за набиране на над 200 милиона долара за проучванията на Сейнт Джуд.

През миналия месец Арсено признава, че не знаела кой е Исаакман.

"Определено не очаквах това. Тогава дори не бях чувал за мисията, защото тя все още беше тайна", казва Арсено.

Приемайки да участва в мисията, тя ще стане най-младият американец, първият оцелял от педиатричен рак и първият човек с протеза пътувал в космоса. Това според нея би вдъхновило хората с увреждания, които преди са смятали, че приключенията отвъд Земята не са за тях.

"До тази мисия астронавтите трябваше да бъдат физически перфектни, но сега нещата се променят", казва Арсено. "Това е просто невероятно. То показва на пациенти с рак какво е възможно."

Изследователите и защитниците отдавна се опитват да се борят със стигмата, че хората с увреждания са по-малко подходящи за космически пътувания. Безтегловната среда, която може да улесни придвижването на хората с увреждания, и упоритостта, която много хора развиват в резултат на своето увреждане, може да ги направи идеални кандидати.

Арсено, чиято бедрена кост е заменена с вътрешна протеза по време на битката й с рака, каза, че нейният ортопедичен хирург и е поставил всякакви граници - нито ски, нито скачане с парашут, нито скачане на батут.
Но той каза още: "Няма да имате никакви ограничения в космоса."

Да пребориш рака

Арсено е едва на 10 години и е на ръба да си спечели черен колан в таекуондо, когато усеща остра болка в коляното. Оказва се, че има остеосарком, вид рак, който кара туморите да растат около развиващите се кости. След като я насочват към Сейнт Джуд, тя претърпява една година химиотерапия и операция, за да спаси крака си и, както е обичайно за пациентите там, никога не плаща сметката за лечението си.

Въпреки обстоятелствата, Арсено описва времето си в Сейнт Джуд като такова, което "ми позволи да бъда дете". Тя се шегува и с останалите пациенти и изнася танцови представления. "Мога да призная, че Сейнт Джуд е невероятно вдъхновяващото място,а персоналът се отнасяше към мен като в семейство", каза Арсено. Ето защо тя става посланик на болницата и години след като напълно се възстановила от рака си, тя учи за лекарски асистент с надеждата да се присъедини към персонала на лечебното заведение. Сега тя работи с пациенти с левкемия и лимфом.

Въпреки че казва, че се е влюбила в космоса по време на пътуване до център на НАСА по време на семейна ваканция преди да бъде диагностицирана с рак, и има двама братя и сестри, които работят в космоса, тя не е имала никакви лични космически стремежи преди възможносттаза Inspiration 4 да се появи.

Арсено е по-фокусирана върху земните пътувания, посещавайки различни дестинации, включително Никарагуа, Испания, Италия, Холандия, Мароко, Нова Зеландия, Швейцария, Мексико с цел еднодневно посещение на всички седем континента. Плановете й за космически полети ще задържат завършването на тази цел, но тя казва, че това е възможност, която не може да пропусне.

"Успях да дам на Сейн Джуд категоричното "Да" само за около час", признава тя. "Върнаха се и непрекъснато ми повтаряха, че трябва да си помисля добре, но аз бях категорича: "Не! Няма да мисля! Запишете името ми - отивам!"

Мисията

Исаакман, изпълнителният директор на Shift 4, заяви, че иска мисията Inspiration 4 да насочи вниманието към благотворителността - и по-специално към Сейнт Джуд . Той дари първите 100 милиона долара за набирането на средства в Сейнт Джуд и се ангажира да даде трите допълнителни места в мисията на разнообразен екипаж от хора, които биха могли да вдъхновят любителите на космоса с мечти за извънземни приключения.

Няколко богати търсачи на силни усещания са отлетели в космоса, след като са се уговорили да пътуват заедно с астронавти по време на пътувания до Международната космическа станция в началото на века. Но никога досега екипаж само от обикновени граждани не е летял в космоса, въпреки че няколко компании са обявили планове за организиране на такова пътуване, включително SpaceX. Компанията се ангажира да изведе японския милиардер Юсаку Маедзава и група художници на пътуване около Луната до 2023 г., например на борда на превозно средство, наречено Starship, което все още е в ранните етапи на развитие.

В мисията Inspiration 4 обаче ще използва капсула SpaceX Crew Dragon - превозното средство, предназначено да отвежда астронавти на НАСА до и от Международната космическа станция, която направи първите си полети с екипаж миналата година. Въпреки че превозното средство е проектирано предимно за използване от НАСА, Crew Dragon все още е частна собственост на SpaceX, което позволява на компанията да продава места на борда на космически туристи, частни изследователи и всеки, който желае да плати приблизително 50 милиона долара за място. Исаакман, който плаща и четирите места в Inspiration 4, не каза колко е платил за мисията.

Мисията на Исаакман и Аресно е първото гражданско пътуване по графика на SpaceX. Към двойката ще се присъединят още двама членове на екипажа, които все още не са обявени, но двамата ще бъдат избрани от онлайн състезания. Единият ще бъде предприемач, който използва платформата за плащане Shift4 на бизнесмена, а другият ще бъде човек, който дарява за набирането на средства за Сейнт Джуд.

Капсулата Crew Dragon, която е с диаметър около 13 фута, ще бъде дом на четиримата членове на екипажа по време на многодневния им полет до космоса, където относителните непознати ще живеят в непосредствена близост, докато летят през орбита с повече от 17 000 мили в час. Те ще носят същите скафандри, които SpaceX е проектирал за астронавтите на НАСА, и ще преминат голяма част от специалните обучения през месеците преди мисията.

Арсено казва, че обучението й ще започне скоро, като първата стъпка е пътуване в центрофуга - голямо устройство, което се върти бързо, за да запознае астронавтите с интензивните G-сили, участващи в изстрелването на върха на една от ракетите на SpaceX.

Пътуването ще бъде мъчително и, както при всеки космически полет, ще включва животозастрашаващи рискове. Но Арсено казва, че семейството й, включително брат й и сестра й, които са авиокосмически инженери, са я подкрепили.

"Говорех с брат ми за това как ще спя и ще стоя права в космоса, а той ми каза: "Няма как да стоиш права в космоса!"- засмива се Арсено. "Те се забавляваха много, учейки ме за техния свят."

По време на мисията Inspiration 4 екипажът ще провежда някои научни експерименти, докато плава през микрогравитация, казва Арсено. Но тя се радва най-много на видеообаждането, което е насрочила с пациентите от Сейнт Джуд отново на земята.

"Ще можем да разговаряме с тях от космоса и да им покажем какво виждаме и ... дано това им донесе много радост и да ги вдъхнови", казва Арсено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старшип наистина е в ранен етап, но нещата се случват много бързо, работи се денонощно на полигона Бока Чика, за 2 седмици се изгражда един прототип с който се прави следващото изпитание. В момента прототип SN10 е готов и на 28.02 ще направи тест за издигане на 15 километра с последващо кацане на мястото на излитането. В процес на изграждане са още 5 прототипа които са на различен етап. Три от тях са готови поне на външен вид, което може да се гледа в реално време по Ютуб.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВЪПРОС"Може ли това Момиче да даде рецепта как се лекува РАК ?"Въпросът ти трябва да е към нейните лекари.
9
0
 
0
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Може ли това Момиче да даде рецепта как се лекува РАК ?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАйзъкман е дарил 100 милиона и иска да стимулира хората да дарят още толкова като организира тази мисия.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исаакман планирал да използва събитието за набиране на 200 мол.долара за проучвания на Сейнт Джуд...Щеше да ги събере бързо ако беше дал парите които е платил за четирите места.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до анонименМисията е благотворителна и няма общо с НАСА. Айзъкман е дарител на въпросната детска болница и ще вземе на борда пациент на болницата, друг дарител и още един човек след конкурс.Азъкман е пилот и ще бъде командир, така че няма нужда от професионалист. Те няма да ходят до станциятаТова е различно от мисията с милиардерите, която обявиха преди време. Тях ги организира компанията Axiom, която е уредила командир, транспорт със SpaceX и престой на станцията.
5
1
 
1
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Не прочете статията, но си каза мнението, нали?-------"първият космически полет, който ще отведе група, съставена изцяло от цивилни - не професионални астронавти"Нямам навика да коментирам заглавия без да съм прочел статията, както и да слагам подписа си без да съм прочел договор (много ги дразни).Та, след описанието на житейските трудности на това момиче, пак ще попитам какви строго Научно изследователски експерименти ще върши в Космоса?
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До рпг-7Не прочете статията, но си каза мнението, нали?
3
1
 
0
 
! Отговори
рпг-7 преди 3 години
НАСА
2
2
 
1
 
! Отговори
рпг-7 преди 3 години
Хейли Арсено, 29-годишна асистентка в детската болница Сейнт Джуд-----------Хайдеее...., и НСА по примера на Холивуд!И какви "научни експеримети" шъ прави тази "детска асистентка" у Космосъ????? Питам, бе, любопитно ми е!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aйде, айде. Не на нас. Още малко и ще повярвам, че с томбола ще пускат хора.