Как тригодишно дете оцеля само в горите на Австралия?

Аутизмът му го е спасил да не изпадне в паника
10 сеп 2021 20:00, Нели Христова
40
Как тригодишно дете оцеля само в горите на Австралия?

Преди няколко дни австралийските власти откриха невредимо тригодишно момче, което бе неизвестност в продължение на три дни в австралийските гори. Според тях то е оцеляло "по чудо" съвсем само, тъй като аутизмът му го е "спрял да изпадне в паника".

Малкият Антъни "Ей Джей" Елфалак беше намерен облечен в суичър и памперс, седнал край рекичка, пиейки вода от шепичките си - на по-малко от 500 метра от дома си северно от Сидни в понеделник.

Докато семейството и приятелите празнуваха невероятното му спасяване в Хънтър Вали в Нов Южен Уелс тази седмица, се разпространиха конспиративни теории, че изчезването му е инсценирано. Потребители в социалните мрежи диво спекулираха, че едно дете не може да оцелее само в пресечения австралийски терен, където температурите през нощта падат до два градуса.

Но полицията, разследваща обстоятелствата около изчезването на малкото дете, казва, че нараняванията и състоянието на Ей Джей са в съответствие с това, че той е бил в храста през цялото това време.

Детективите, работещи с експерти за оцеляване, за да разработят пълна картина на изчезването на Ей Джей, предполагат, че аутизмът му всъщност може да му е помогнал да поддържа спокойно състояние на духа.

"Реалността е, че той не е знаел, че е изгубен... така че не се е уплашил, не е изпаднал в паника", обяснява следовател. "Ако е бил уморен, той е спял и е имал достъп до вода, което е особено важно за оцеляване в гората."

Когато Ей Джей е спасен и качен в чакаща линейка, той е изял цяла пица и се е "наливал" с вода - типични черти на някой, който не е ял от дни. "Той е гладувал... всичко е в съответствие с това, че е бил в гората през цялото време", казва фелдшер.

Институтът за детски ум казва, че децата с аутизъм често имат "по-слабо чувство за опасност" от другите и се радват на приключения. Те също така са по-склонни да "се скитат" или да се стремят да се дистанцират от преобладаващите сетивни преживявания.

Малкият Ей Джей беше намерен с леки драскотини и синини по тялото. Имал е и ухапвания от мравки и обрив от пелените, но иначе е бил в добро настроение.

Неговото щастливо семейство казва, че е чудо, че е оцелял в такива сурови условия, включително влажно време и температури от 5 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
CAT преди 2 години
Преводът е направо смешен.. На ученик от 6 клас.. Той е от една поредица.. Поне веднъж в месеца излиза такава смешка..
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преводът е много зле.
37
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете истината спрете да увъртате яде силайната нали?
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бал съм ги в косматите островитяни.
35
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Вярно, децата едно време са помагали на родителите си. Като например, са носили вързопче с храна за баща си, който е заспивал навън. Понякога децата са го отменяли в работата, но не 5 годишните.
34
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Глупецо, опитвам се да ти обясня, че няма как твоите предци да са пращали само дете в гората, освен ако не е било над 10 годишно. То опитни планинари се губят и едвам ги намират, ти ми говориш за дете. Опитвам се да ти покажа, колко абсурдно и безразсъдно звучат писанията ти.
33
8
 
3
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Моят дядо пък е изкачил сам самичък връх Еверест, и то безкислородно... А бил само на 5 годинки, представете си. Аз му вярвам...
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задаваш изключително тьпи въпроси, драги. Овчар сега е дъното на хранителната верига, навремето си е било съвсем почтено и уважавано занятие. И са познавали всички деца в селото, и на повечето са били малко или много роднини. Да не говоря, че всички са ходели на църква, че децата им са били другарчета, а с бащите са си пиели ракията. Съвсем не си забавен, лъхаш ми на цинизъм и про стащина. Даже ако се опитваш да остроумничиш, е жалко , че в главата ти витаят варианти на изнасилване на деца.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преводът е много зле. "Bush" буквално преведено е храст, но в Австралия е нарицателно за всякакво обрасло с дива растителност място, храсталак и т.н. Както се вижда от видеото, става въпрос за най-обикновена гора.
30
3
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Задавам ти го защото познавам овчари, и то не един и двама, и знам колко им е акъла.... А може някой да е отишъл на лов в гората и случайно да гръмне баба ти, щото е малка и може да я помисли за дивеч.
29
0
 
7
 
! Отговори
Райдерс23 преди 2 години
Дядо ми е от село и като е бил ученик е трябвало да ходи сам с километри до трена през гората, няма зима, няма дъжд и това до 8 отделение. Говоря за около 1935г., били са 7 братя и сестри. 1943 идва в София, и те така. Вече няма и живи хора да ти го разкажат това, как са живеели обикновенните хора едно време, слушайте и помнете какво ви думат бабите и дядовците за да не се повтаря лошата история на живота Ви.
28
3
 
1
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Те може и да са били облагородени животните, ама това все пак са си животни и всичко може да се случи... Може да се случи да е болно животното и да е изнервено, то веднъж се случва, но ще е фатално за детето. Моят пра-дядо е отглеждал над 300 бивола, ама е имал над 30 работника. Що са му били нужни тия работници, ако е можел да праща 5-те си малки деца? Отговори бе ***!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма причина някой да се съмнява, че тригодишно дете все още носещо памперс не би стояло три дни под храст. Както и че заболяването, изобщо довело до целия този цирк, всъщност му спасило живота. Политкоректен оксиморон, даге.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто навремето не е имало такива като тебе. Перверзен овчар се е случвал веднъж на 200-300 години. Последното нещо, което ще мине през главата на нормален мъж, е да изнасили малко дете. Не мога да си представя, че задаваш тоя въпрос даже на шега.
25
3
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Нещо не ми отговори за баба ти? Сигурно отговорът ще нещо подобно... Ами ако случайно попадне на перверзен овчар в гората, просто ще я изнасилят на бързо и ще продължи да си върши работата. После като се върне в къщи ще се измие на бързо, и после пак при животните. Нямало е време за губене едно време... Тва изнасилването е нищо работа, че да му отдаваме такова голямо значение.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време животните са били полудиви... ----///----- Полудив си ти. Това са животни, които живеят в кошара в къщи, всеки ден ги доят. И не са биволи, а домашни крави и волове. Не знам дали знаеш каво е вол. Ако само вървиш след него и го почукваш с пръчката, няма никакъв проблем. Все пак тия хора за да пуснст малко дете с тях, са си направили сметката. Щели да го ритнат... Това да не е кон.
23
1
 
5
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Напишете и нещо как е по Хондурас или Ел Салвадор понеже ни е много зор.
22
5
 
2
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Друго много странно нещо... Нямало ли е други хора в цялото село, та баща ти е трябвало да ходи сам на училище, и да се връща сам? Нямало ли е други деца? Не е ли било възможно, майка му да помоли техен съсед, който има кон и каруца, да закара детето й, заедно с още други съседски деца и да ги върне в края на седмицата? Или на баща ти му е харесвало да се прави на супермен, и да рискува да стане храна на баба меца...хаха
21
5
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Баща му на 6 бил ходил с говедата? Ти добре ли си бе човек? Преди време имаше един случай, при който баба и дядо бяха влезли в болница, заради това, че се опитвали да издоят разярена ***... А какво ли би станало, ако цяло стадо побеснели биволици, нападнат малко дете... Та те могат да го смачкат без да искат... Да не говорим ако те ритне тва животно в тиквата. Едно време животните са били полудиви... Дай да не си говорим глупости. Помагали са, но не са гледали животните сами.
20
6
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 години
По принцип е било така едно време, но не баш така, както го описваш. Едно време семействата са били от по 4-5 деца минимум.... Тоест баба ти е имала вероятно по-големи братя и сестри, които са можели да извеждат животните, а тя понеже е била по-малка да се грижи за домашната работа. И не ми отговори, защо по дяволите е трябвало да гледат толкова много животни? А какво би станало, ако по време на тези "излети" с животните, я хареса някой дърт овчар и я насили?