Задава се тежка зима: Кои уреди да изключим, за да намалим сметките си за ток?

Домовете ни са буквално претъпкани с консумиращи ток уреди
15 авг 2022 14:00, Нели Христова
260
Задава се тежка зима: Кои уреди да изключим, за да намалим сметките си за ток?
Снимка: Pixabay/Pexels

Сметките за електроенергия не само могат да изпразнят портфейла ви, но и да ви замаят главата. За да намалите малко тези ефекти, е полезно да знаете кои домакински уреди консумират най-много енергия. За тях съобщава „Wirtualna Polska“, цитиран от БГНЕС.

Днес домовете ни са буквално претъпкани с консумиращи ток уреди, без които ежедневието ни би било много по-сложно. Това удобство обаче води до високи сметки за електроенергия. Някои уреди, като например хладилник, трябва да бъдат включени към електрическата мрежа през цялото време. Въпреки това има някои, които е по-добре да изключите от мрежата, когато не ги ползвате. Пример за това е електрическа кана.

Електрическа крушка

Обикновената електрическа крушка консумира повече ток, отколкото бихте очаквали. Осветлението на апартамент от около 60 m2 може да струва доста. Помислете дали да не замените традиционните си крушки с LED и енергоспестяващи крушки или да намалите малко количеството изкуствена светлина в дома си. Така ще се спести електроенергия и съответно - пари.

Зарядно за телефон

Зарядното устройство за телефона често се оставя в контакта, след като е зареден напълно. Измервания, направени от Яцек Блонярц от Научния център "Коперник", показват, че неизползваните зарядни устройства, включени в контакта, консумират 0,1-0,5 Вт. И макар че тази цифра може да изглежда малка, в зависимост от броя на зарядните устройства в дома, количеството изразходвана енергия може да е по-голямо. Зареденият смартфон, който остава включен в електрическата мрежа, също консумира значително количество ток. Обикновено това е 2/3 от консумацията на зарядното устройство по време на зареждане, т.е. около 2,45 Вт.

Хладилник

Хладилникът е част от оборудването, която не можем просто да изключим от електрическата мрежа. Той може да консумира около 300 кВТ/ч годишно. Въпреки това има неща, които можете да направите, за да намалите консумацията на енергия. Например, намалете малко температурата вътре. В края на краищата не всички храни трябва да се охлаждат прекалено много. Разбира се, не трябва да прекалявате, за да не се развали храната. Друго решение е да намалите количеството на храната вътре.

Индукционни котлони

Индукционният плот изисква най-много енергия от всички кухненски уреди. Той трябва да бъде свързан от квалифициран електротехник. Годишното потребление на енергия може да достигне до 750 кВт/ч енергия.

Фурна

Фурната е още един от най-енергоемките кухненски уреди. Годишното потребление на енергия може да бъде около 500 кВт/ч.

Електрическа кана

Електрическата кана е уред, който консумира значително количество енергия, несъразмерно с размера си. Тя може да консумира до 240 кВт/ч годишно.

Съдомиялна машина

Една съдомиялна машина, която се използва ежедневно, може да увеличи годишната ви сметка за енергия. Основното нещо, което трябва да запомните, е да я включвате само когато имате наистина голямо количество мръсни съдове. Това ще спести не само вода, но и електроенергия.

Пералня

Пералната машина е малко по-икономична и годишните разходи за енергия за нейната експлоатация могат да бъдат н толкова големи.

Лаптоп

Лаптопът често е центърът на домашния ни офис. Особено в днешно време, когато много хора работят дистанционно. Ако приемем, че е включен по 8 часа на ден, годишното му потребление на енергия може да бъде около 140 кВт/ч.


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А кой ще поеме отговорност за всяване на паника, ако зимата не се окаже тежка?
222
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кои уреди да изключим ли? Може би двата уреда Кирчо и Кокорчо да е достатъчно.
221
0
 
11
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Изключете си телевизорите и почнете да мислите ...А не другите да ви казвст какво да правите...
220
0
 
8
 
! Отговори
дедо от село преди 1 месец
А па яз предлагам да са връщаме в пещерите! Тва ще се случи щото сега ни управляват едни неекадърни папуци дето не могат да разделят сламата на двете ми магарета!
219
0
 
15
 
! Отговори
моби дик преди 1 месец
стига сте плашили гаргите и друг път е имало зима
218
0
 
15
 
! Отговори
дядо преди 1 месец
Спрете тока и избягвате шока!
217
5
 
27
 
! Отговори
Дядо Иван преди 1 месец
Предлагам да се спре напълно отоплението в затворите и да се изпратят всички депутати и дипломати от американското и английското посолства да топлят затворниците! Ще се спести доста енергия за народа!
216
16
 
12
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Така е трябва да пестим енергия. Екологично е.Но сега за да играем по гайдата на Русия и нейния основен продукт Газ се втълпяват разни катаклизми от наши платени политици и драскачи .Да плащат им да плашат приметивните хорица какво ще стане без Газта ами нищо пак ще си е така Газ се продава имаме Въглища,Ел енергия пъти повече от нуждите.Добре е че ако дойде нормално правителство след изборите ще сключи договори и разнообрази доставчиците за да не зависим само от Путин - национално престъпно е.
215
9
 
22
 
! Отговори
Поздрави от ЕС преди 1 месец
Това са напътствията на ЕС! Да се къпем по-бързо, по-малко, да се топлим толкова, колкото да не замръзнем и т.н. Поздрави от бай ви дън, Урсула, Мишел и всички останали ***!
214
3
 
18
 
! Отговори
Икономист Петров преди 1 месец
Същите глупци набримчили лятото климатиците на студено и се поболяват, глава го боли, не може да спи, но не увеличава градусите. И на края на месеца пак реве "вахти климатика брат, излъгаха ме че бил икономичен!". Глупав е българина, и то доста.
213
6
 
13
 
! Отговори
Икономист Петров преди 1 месец
Двама човека сме, лятото имаме по 25-30 лева ток, без да изключваме термокана, микровълнова, компютър, зарядни, нощни лампи, телевизори... Зимата се топлим с два конвектора, и пак без да изключваме другите уреди - не сме нахдвърляли 200 лева ток. Добре ли е? А?Някои хора не знаят що е то икономия, и пишат подобни статии. Зимата набримчили климатиците на 30 градуса и вкъщи стоят по бельо. И накрая на месеца "вахти скъпия ток брат!!!". Опомнете се бе, глупци!
212
0
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
Народното сЪборище е правилният отговор
211
0
 
26
 
! Отговори
Ала бала преди 1 месец
Та кои по точно уреди да изключим?*** статия без никакъв смисъл.
210
1
 
38
 
! Отговори
Човек преди 1 месец
Еми то всеки уред има разход. Човек също има нужда от енергия. Ако се самоубием, няма да има разход.
209
1
 
46
 
! Отговори
сссс преди 1 месец
Аз мисля, най-добре да се връщаме в пещерите. От некадърни и супер алчни управници по света, натам вървим. И все някакви 98 годишни ще ни дават насоки в живота. Не си затвориха дупките да ламтят. Не става!
208
2
 
9
 
! Отговори
сссс преди 1 месец
Аз мисля, най-добре да се връщаме в пещерите. От некадърни и супер алчни управници по света, натам вървим. И все някакви 98 годишни ще ни дават насоки в живота. Не си затвориха дупките да ламтят. Не става!
207
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля да изкарам кризата в разкош!
206
4
 
21
 
! Отговори
дърт преди 1 месец
До Абе пенсионерите! 203 - Защото за левче увеличение на пенсията има два лева увеличение на разходите!
205
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДА намалим храната в хладилника, да се къпем един път в седмицата, да зададем "правилна" температура на климатика зимъска (18C), да изключваме къде що жица видим.... Май най- добре ще е да се самоизключим, пък тогава да видим кой ще ги гласува и ще ги храни
204
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-добре да изключите телевизора! Така зомбирането ви постепенно ще премине и ще имате шанс да си възвърнете човешкото умение да мислите.