Разгадаха тайната на инженерния гений на термитите

Те са много чувствителни към нивата на влага
16 апр 2024 08:23, Елка Василева
4
Разгадаха тайната на инженерния гений на термитите
Снимка: архив, БГНЕС

Международен екип от учени от Великобритания, Белгия и Франция откри как термитите успяват да изградят огромни структури със сложна вентилация и галерии, координирайки работата на милиони насекоми, пише научното списание иЛайф (eLife).

Изследователите са установили, че изпаряването на влагата от глината помага на тези насекоми да изграждат едни от най-сложните гнезда и убежища, наблюдавани в природата. Изграждането на тези структури се постига чрез колективните действия на множество индивидуални работници - хиляди или милиони в големи колонии от термити. За да се създадат функционално смислени структури, от съществено значение е всички тези различни работници да се трудят по съгласуван начин.

За целите на изследването авторите му са провели лабораторен експеримент, изграждайки малки арени с изкуствени конструкции с различна височина и форма, като са използвали мокра глина.

Наблюдения са показали, че термитите целенасочено създават структури със значителна кривина на повърхностите. Въпреки това досега оставаше неясно как тези насекоми толкова точно оценяват кривината на структурите, които са изградили.

Изследователите предполагат, че термитите разчитат на изпарението на водата и влажността. Те са много чувствителни към нивата на влага заради тънкия си екзоскелет и  мека кожа. Съдържанието на вода в атмосферата под 70 процента може да бъде пагубно за тях.

За да проверят предположението си, учените са  накиснали глината на тестовите обекти със солен разтвор. Когато водата от него се е изпарила, е оставила солни кристали на местата с най-голямо изпарение - това са се оказали краищата на колоните и ъглите на стените. Тези точки са съвпадали с местата, които термитите постоянно са избирали, за да продължат строителството.

Учените отбелязват, че откритието е пример за съвсем просто естествено решение на много сложен проблем.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
значи преди 1 месец
машинният превод без редакторска намеса води до това. нерде предпочитанието към кривини, нерде "ъглите на стените".
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"местата с най-голямо изпарение - това са се оказали краищата на колоните и ъглите на стените. Тези точки са съвпадали с местата, които термитите постоянно са избирали, за да продължат строителството." --- Т.е. нищо не са открили. Естествено, че термитите ще продължат строителството от "краищата на колоните и ъглите на стените"! От къде да го продължат иначе?!
1
3
 
15
 
! Отговори
61 преди 1 месец
Ех тия учени инженери! Нямат акъл колкото един термит!