Васко Василев ще подари цигулката си на талант от Музикалното училище

Уникалната цигулка ще бъде връчена тържествено от самия Васко Василев
12 май 2005 11:33,
Васко Василев ще подари цигулката си на талант от Музикалното училище

На 16-ти май, понеделник от 11:00 часа ще се състои конкурс за новия притежател на цигулката на виртуозния български цигулар Васко Василев, с която концертмайсторът на Ковън Гардън стана световноизвестен. Конкурсът ще се проведе в Концертната зала на Средното музикално училище „Любомир Пипков” на ул. “Оборище” № 17.

Старинният инструмент е собственост на националния дарителски фонд „13 века България” след дарение през 1987 от тогавашния “Комитет за култура”. Преди това, уникалният италиански майсторски инструмент е принадлежал на проф. М. Балкански. Една година по-късно, фондът избира да предостави цигулката на Васко Василев, заради огромния му талант. Инициативата отбелязва и 25 години от създаването на фонда “13 Века България”.

Комисия в състав: преподавателите от Музикалното училище - Юлия Ангелова, Катя Драмалиева и Благородна Танева и изпълнителния директор на Класик ФМ и Джаз ФМ радио - Васил Димитров ще изберат най-даровитото дете, което ще получи цигулката от фонда.

Петимата финалисти са между 14 и 17 години и ще се състезават пред комисията като изпълнят по две произведения от различен стил.

Уникалната цигулка ще бъде връчена тържествено от самия Васко Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание