Васко Василев ще подари цигулката си на талант от Музикалното училище

Уникалната цигулка ще бъде връчена тържествено от самия Васко Василев
12 май 2005 11:33,
Васко Василев ще подари цигулката си на талант от Музикалното училище

На 16-ти май, понеделник от 11:00 часа ще се състои конкурс за новия притежател на цигулката на виртуозния български цигулар Васко Василев, с която концертмайсторът на Ковън Гардън стана световноизвестен. Конкурсът ще се проведе в Концертната зала на Средното музикално училище „Любомир Пипков” на ул. “Оборище” № 17.

Старинният инструмент е собственост на националния дарителски фонд „13 века България” след дарение през 1987 от тогавашния “Комитет за култура”. Преди това, уникалният италиански майсторски инструмент е принадлежал на проф. М. Балкански. Една година по-късно, фондът избира да предостави цигулката на Васко Василев, заради огромния му талант. Инициативата отбелязва и 25 години от създаването на фонда “13 Века България”.

Комисия в състав: преподавателите от Музикалното училище - Юлия Ангелова, Катя Драмалиева и Благородна Танева и изпълнителния директор на Класик ФМ и Джаз ФМ радио - Васил Димитров ще изберат най-даровитото дете, което ще получи цигулката от фонда.

Петимата финалисти са между 14 и 17 години и ще се състезават пред комисията като изпълнят по две произведения от различен стил.

Уникалната цигулка ще бъде връчена тържествено от самия Васко Василев.


Спонсорирано съдържание