"НЕ!" на българския език

Румънеца и Енчев спират да пеят на български в знак на протест срещу песните на английски у нас
13 мар 2008 14:47,
18
"НЕ!" на българския език
Снимка: Select Music

Румънеца и Енчев спират да пеят на български. Но не защото хиндито и румънският ги влекат повече, а защото изпълнителите разбрали, че песните на родния език трудно намират място в нашия музикален ефир.

Оказа се, че решението не е с цел повече печалба, а в знак на протест, в резултат от данните на ”Мюзикаутор” за 2007г., според които 80% от музиката в ефира е на английски. Според рап-дуета не е редно собствената ни държава да не прави нищо в защита на българската музика и изпълнители.

Затова Румънеца и Енчев застават твърдо зад идеята да се приеме закон, който да задължи музикалните медии да излъчват минимум 30% българска музика и да се следи за спазването му.

Двамата питат: „Почти всяка седмица таксиметровите шофьори са пред парламента, защото нямали нормални условия на труд. А българските изпълнители и продуценти имат ли такива?”.

Изпълнителите протестират не само срещу музикалния ефир. Осен недоволството им от грижата на държавата за децата, което Румънеца изрази по време на номинациите за наградите на БГ радио, Енчев предложи, наред със спортните новини в новинарските емисии, да се включат и музикални.

„Едва ли ще навреди ако сред сериозните и понякога „черни” новини, се предлагат и такива, които да внесат малко разнообразие в ежедневието на българина“ - каза той. 

Дали протестът на хип-хоп двойката ще се окаже продуктивен, ще научим в следващите месеци...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Петя преди 16 години
На мен ми се струва доста добра идеята за музикалните новини. А и защо да не слушаме поне 30% българска музика, така и нашите изпълнители ще имат стимул да творят нещо по-смислено.Дано предложенията им да се вземат под внимание.
16
0
 
1
 
! Отговори
Mammoth преди 16 години
Тези са големи смешници.И какви рапъри са изобщо. Може би ги слушат само децата на 10 год. Да правят тогава песни на английски, поне малките деца да го научат по-лесно.
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
И на танганайски да пропеят пак тая , и тея ако се имат за рапъри-маани бегаййй.
14
0
 
1
 
! Отговори
Kolega преди 16 години
abe tia dedkovci oshte li sa na moda...ami te biaha hit po moe vreme..neznam zashto ne vzemat da se ogledat malko... Viarno e, che v Bulgaria mkuzikant-kushta ne hrani...ama i enginerite sme veche zad volana na TAXI-tata...vsiako neshto s vremeto si... ima novi talanti trqbva da se izqvqt i te...
13
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Да вземеш да се върнеш в първи клас..!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Лелей преди 16 години
Относно музикалните телевизии са прави.Вярно е, че въртят повече английски и румънски песни, от колкото Български. Но като гледам Поп певците са на изчезване, гледат да се издигнат в чужбина, което е безмислено, защото в България вече никой не ги слуша.За това ще печелят повече фолк телевизите...
11
0
 
1
 
! Отговори
евЗЕНи преди 16 години
Свободен пазар е. Ще се слуша музиката, която хората избират да слушат. Иначе ще стане като навремето - петък "Время" и съветски филм (не че беше лошо де :-).Аз слушам Български станции по Интернета и когато се прибирам в България. Не мисля че няма достатъчно Българска музика по тях. Ако се прави по-качествена музика и хората имат желание за нея - ще има търсене. Друг е въпроса, че вкусовете в България наблягат доста на музика, която... Но то винаги е така - не може да се очаква масата да избира най-качественото. То и тук е така. Иначе нямаше да има бози като Britney Spears и лошокачествен рап постоянно в ефира.Та избора който тия двамата правят си е техен. Не виждам никакво основание да го налагат на другите.Иначе погледнете колко от песните на Scorpions, Europe, Modern Talking, Dr. Alba и т.н. изпълнители от 80-90те са на техните езици :-)
10
0
 
1
 
! Отговори
CAXATA преди 16 години
На какъвто и език да пеят, пак ще си останат същите некадърници. Добре, че поне сме свободни да слушаме каквото си искаме :-)
9
0
 
1
 
! Отговори
pipi преди 16 години
Аз съм съгласна с двамата изпълнители.Не се чува БГ музика.Напълно ги подкрепям!!!
8
0
 
1
 
! Отговори
pipi преди 16 години
Аз съм напълно съгласна с двамата изпълнители!Не се чува БГ музика,а трябва.Подкрепям ги!!!
7
0
 
1
 
! Отговори
music преди 16 години
напълно подкрепям тяхнато решение! Не съм съгласна с коментарите,че няма качествена бг музика - напротив драги ИМА!Но няма как да я чуем,защото радиостанциите не я въртят, пускат страшни румънски ***, които в собствената им държава дори не са хитове. За съжаление българина, когато чуе родна песен, първата му реакция е да каже,че не струва! Трябва да подкрепяме бг музиката!
6
0
 
1
 
! Отговори
UnderDark преди 16 години
...предпочитам да чуя мелодична песен на Английски , Френски ,Испански или какъвто и да е друг език ,отколкото некадърно написана или изпята песен на Български.Това че съм Българин ,не значи ,че трябва да търпя какафонии на родния си език.Дори напротив -обижда ме.Хубавата музика няма националност.Нека родните композитори и изпълнители започнат да творят ,а не вземат готови идеи от точно тези изпълнители който които искат по-малко да се чуват в родния ефир /защо ли???/ .Не визирам специално Румънеца и Енчев.
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Друг е въпроса, че от българските изпълнители малцина стават за гледане и слушане, повечето са известни с това че са известни.... или са известни само за семействата си и тесен кръг приятели. В България няма шоу-бизнес, няма естрада, няма музикални агенции, изпълнителите ни ска *** или имат по 2-3 песни и това е. Като махнечм чалгата, май нищо друго не се записва в България, а това е срам, че чалгата доминира, а другите жанрове умират. Кадърните изпълнители са натикани в девета глуха. Трябва да се пее на български, ама хубаво !
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Прави са Румънеца и Енчев, трябва да има някаква разпоредба, която да гарантира че минимум 50% даже от музиката трябва да е българска или на български. Другите държави са наистина загрижени за това. Например в Германия има закон дори и чуждите изпълнители да имат част от репертоара на немски. Почти всички гостуващи изпълнители, на които се предоставя национален ефир - радио и ТВ, пеят и на немски определени песни. Още нещо - аз съм живял в Кипър и в Гърция. В тези две страни почти цялата музика е на гръцки, чат-пат нещо западно има. Където и да погледенш и да послушаш - САМО гръцка музика, навсякъде - радио, телевизия, по магазините. Като влезеш в музикален магазин едва намираш чуждите заглавия по рафтовете, а техните си музики в най-различни жанрове те заобикалят отвсякъде.
3
0
 
1
 
! Отговори
bg@ преди 16 години
Най-добре е изобщо да престанат да пеят!Не им е виновен езика,а те са неспособни да направят нещо поне приятно.Не се слуша бълг. поп защото не става за слушане,какво да говорим за танцуване или запяване.99% са толкова некадър,че никой не иска и да ги знае.Мисля ,че езика е без значение,стига да ти е приятно да слушаш-например хитове на румънски,испански,украински,немски и даже и на български,от по старите.Не мисля че английския ще им помогне,трябва и можене.
2
0
 
1
 
! Отговори
Живко преди 16 години
Ако случайно поп-фолк изпълнителите са почнали да пеят английски, тогава сигурно има някаква истина в това, което твърдят Румънеца и Енчев. За съжаление, обяснението е по-скоро че няма много музика на български защото няма качествена такава. За справка, виж конкурса за Евровизия, който ако не друго, би трябвало и да показва какви нови песни се пишат - ами доста мизерно е положението.Освен това явно някои изпълнители се ориентират да търсят кариера и извън страната, в което не виждам нищо лошо. Не съм против музиката на български, но не бива голия патриотизъм да ни кара да си затваряме очите (или по-скоро ушите) за бездарност, само за да има музика на български в ефира. Да не говорим как преди няколкото години българските изпълнители не пеещи на български бяха откровено бойкотирани от родните радиостанции (добър пример е Gravity Co). Добре че поне за това почнаха да се усещат радиостанциите, иначе съвсем нямаше да има каква българска музика да пускат (различна от поп-фолк, разбира се).
1
0
 
1
 
! Отговори
блонди преди 16 години
И каква стана тя? Румънеца се оказа по-голям българин от много други. :)) Въпреки, че идеята е абсурдна и неприложима.....