Фестивалът "Удсток" стана на 45 години

"Удсток" е символ на протеста на младите срещу предразсъдъците на обществото
15 авг 2014 10:57,
11
Фестивалът "Удсток" стана на 45 години
Снимка: Архив Reuters

Точно преди 45 години, на 15, 16 и 17 август 1969 г., в градчето Бетъл, щата Ню Йорк, беше открит фестивалът "Удсток", предаде ИТАР-ТАСС.

Фестивалът носи името "Удсток", тъй като по план е трябвало да се състои в едноименния град в окръг Ълстър, но местните жители се възпротивяват. Тогава Макс Ясгур предоставя фермата си с площ от 600 акра като резервен вариант.

Предварително са продадени около 50 000 билета, но пристигат близо половин милион души.

"Удсток" е кулминация на протеста на младото поколение срещу догмите и предразсъдъците на обществото и на хипи движението през 60-те години на миналия век.

Концерти изнасят няколко десетки певци и групи, сред които "Блъд, сует енд тиърс", "Крийдънс клиъруотър ривайвъл", "Кросби, Стилс, Неш енд Йънг", "Грейтфул дед", "Дъ Ху", Джими Хендрикс, Джо Кокър, Джанис Джоплин, "Джеферсън еърплейн", Сантана, Рави Шанкар, и др.

През 1970 г. по екраните излиза документален филм за фестивала, режисиран от Майкъл Уодли и редактиран от Мартин Скорсезе, който печели награда "Оскар" за документалистика.

Филмът е определен като културно значим от библиотеката към американския Конгрес и е подбран за съхранение в Националната филмотека.

Фестивали със същото име се провеждат в щата Ню Йорк през 1979, 1989, 1994 и 1999 г. и включват изпълнители от различни музикални жанрове.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
6
 
! Отговори
Ветеран до 9 преди 9 години
Вярно е, но знаехме за Удсток и слушахме песните им на записи.Пражката пролет наскоро преди това беше смазана. Щастлив си, че живееш днес. Онова, което ние по неволя преглъщахме, пролича по площадите през 1989/1990 и 1996/1997.Защо не се получи така, както трябваше ли? Защото някои разчитат на три неща - простотия, страх, наивност. Затова простите, наивните и страхливите ще патят още дълго, и ние покрай тях.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Po onova vreme v BG se e slushal kazachok i stari gradski
6
7
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Има я трънки, наркомани, незнаещи къде се намират
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя символиката не се "придава:, просто си я има. Онези поколения и музиканти промениха доста мисленето на хората, но чудеса не са възможни. От всичко най-трудно се променя човекия материал.
4
3
 
7
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Прекалено голяма символика се придава на тези концерти, протест против туй, против онуй, против предрасъдици, комунизъм, капитализъм. Млади хора, а и от всякакви възрасти се събрали и се веселят, всякакви чешите можеш да срещнеш! Но не, журналята трябва да пречупят всичко през предрасъдъците си!
3
2
 
10
 
! Отговори
В. преди 9 години
Защо имената сте сте мъчили да ги пишете на кирилица. Не успях да разбера какво имате предвид :)
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заблудени хора ходят там и си мислят,че като го посетят въпросното събитие,което било символ на протеста на младите срещу предразсъдъците на обществото-тогава са по-освободени психически от останалите.Просто и те са част от обществото и като такива си имат своите предразсъдъци.Просто не искат да ги признаят и влизат в ролята си на някакви носители на свободата. Като е протест срещу догмите на 60-те какво специално има и защо още го има. защото е станало традиция.А традицията обвързва с предазсък
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бих искал и аз да усетя духът на 60-те но за съжаление съм роден доста по-късно и в България!