Всеки изпълнител може да се сдобие с код, за да има приходи

БАМП вече е с лиценз за издаването на ISRC
28 апр 2020 11:16, Александър Попов
5
Всеки изпълнител може да се сдобие с код, за да има приходи
Снимка: Pixabay
Вече има лесен и бърз начин всеки български продуцент да се сдобие със собствен идентификационен код (ISRC), без който дигиталното разпространение на музика е невъзможно
 
Българската Асоциация на Музикалните Продуценти получи лиценз да издава така важните идентификационни кодове за всички родни звуко и видео записи.
 
БАМП вече е Национална ISRC агенция и официален доставчик на уникалните ISRC кодове за България. Преди броени дни асоциацията на продуцентите у нас подписа договор с Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), по силата на който придоби статут, който ще улесни монетизацията на цялото българско музикално съдържание в дигитална среда.   
 
Какво всъщност представлява ISRC кодът? 
 
Това е международен стандартен код, чрез който всеки аудио или видео запис „живее“ и бива идентифициран в дигиталните платформи и не само там. На база на този код все по-често записите присъстват и в базите данни на всички дружества за колективно управление на права. 
 
ISRC кодът е паспортът на записите, без който те не биват допускани там, където музикалното съдържание генерира приход за своите създатели и собственици на права.
 
"Новият статут на БАМП като Национална ISRC агенция е стратегическа стъпка напред за цялата музикална гилдия в България. Освен свидетелство за доверието на световния музикален бизнес към нашето сдружение, той е и прагматичен инструмент за по-бърза и ефективна дигитализация на българския музикален каталог. Новият механизъм за издаване на тези кодове цели да подреди отчасти хаотичното кодиране на български записи до момента, да идентифицира всеки продуцент и да създаде яснота кой трябва да получи приходите от ползването на определена музика", отбелязва изпълнителният директор на БАМП Ина Килева и допълни, че регистрацията на ISRC е инвестиция в бъдещето.
 
Повече информация по темата е достъпна в специална секция посветена на ISRC кодирането на уебсайта на БАМП. 

 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Oooo преди 2 месеца
А на бас,че тая глупост Саня Армутлиева я е измислила🐵
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И като имат кодове, кво? Пак ще има музика.
3
0
 
4
 
! Отговори
Стрийма преди 2 месеца
И без това излъчването на българска музика за мен лично би било унижение. А дано вече с кодовете да ме занимавате с глупостите ви, че стриймвам качествена музика.
2
0
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
"без който дигиталното разпространение на музика е невъзможно" - смешници.

Невъзможно през платформите ,през които БАПМ цоца пари ,за които не е работила.

Не че им е лесно на музикантите ама могат да се оправят и без същестествуването на такива вампирски организации.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ааайде почна се!