На зъболекарския стол: Държавата поема 22 лева. Останалото?

Има сериозен недостиг на дентолози у нас, отчитат експерти
Обновена: 11 апр 2018 20:57 | 11 апр 2018 20:44,
7


Голяма част от българите не посещават редовно зъболекар. Здравната каса обаче поема съвсем елементарни процедури. Стоматолозите алармират, че отдавна има редица нерешени проблеми с касата и част от специалистите отказват да работят с държавния монополист.

В деня на св. Атила – покровител на зъболекарите – има ли недостиг на специалисти и как това се отразява на денталния ни статус? Коментари в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR от специалистите Иван Антикаджиев и Анатолий Кънев.

Здравната каса поема само 22 лева от лечението на всеки пациент. За какво стигат те?

"Почти 90% от лечението при стоматолога се заплаща от собствените ни джобове", коментира д-р Анатолий Кънев.

Стоматолозите алармират от години за проблемите в сектора. Притеснителна статистика показва, че голяма част от зъболекарите напускат пределите на България. Тревожните цифри показват, че в 4 области на страната има сериозен недостиг на зъболекари. Четири университета обаче бълват специалисти. Колко квалифицирани са те обаче и как могат да се наложат на пазара?

"За да се утвърди един зъболекар на пазара, трябва да практикува достатъчно дълго. Трябва да се мине през всички етапи на образование. Добиването на практика под ръководството на специалист и до ден днешен е европейска практика. Много колеги отиват в реномирани клиники в чужбина и остават там.", коментира в предаването д-р Иван Антикаджиев.

Според стоматолога у нас няма здравна култура, още по-малко и за дентално здраве.

"В България няма закон за оралното здраве. Образованието при децата по отношение на денталната хигиена е на ниво 0.", алармира д-р Анатолий Кънев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Какъв недостиг на стоматолози. Половината висят по цял ден в кабинетите и чакат някой да се сбърка и да влезе.Трябва да се задължат да поемат гаранция за качество .Наскоро жена ми даде 800 лв на стоматолог и всичко което направи изпада за няколко седмици. Естествено отказа да оправи зъбите безплатно.Явно наистина е необходим закон.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно че се поемат 22лв, поемат се към 70лв за година. Т.е. можеш да си направиш по един кариес на година за 30лв. Което е приемливо за всеки. Всяка година ако си правиш по един зъб и ако спазваш устна хигиена, имаш шанс да имаш здрави зъби. Разбира се, хората обикновено имат по повече от 1 кариес, но важното е да правиш поне нещо. Но е факт, зъболекарите са много скъпо удоволствие и държавата поема твърде малко.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че брат ми стана зъболекар. Иначе досега всички щяхме да сме или без зъби или през един два. Сега имат огромни възможности за лечение, инструмент на световно ниво обаче е скъпо, а хората едва избутват месеца и затова отлагат ли отлагат. Ходи се чак като се появи дискомфорт или болка. Познавам хора на 40г с извадени предни резци и така си стоят
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като видя че 100% от децата в парка са с близалка в устата или ръфат вафли и шоколади- какво да говорим.
2
0
 
9
 
! Отговори
Не държавата преди 6 години
А Здравната каса от нашите пари.
1
0
 
15
 
! Отговори
Христо Игнатов преди 6 години
Темата е наболяла. Автора обаче е неточен и меко казано неподготвен. Що се отнася до св.Атила .Не съм го чувал .. Нашия покровител е св.Антипа.