Аутсорсингът: 50 хиляди българи със заплати над 2 бона

Колцентровете имат най-голям дял в сферата на изнесените услуги
Обновена: 24 апр 2018 09:47 | 24 апр 2018 08:30, Златко Желев
194
Аутсорсингът: 50 хиляди българи със заплати над 2 бона
Снимка: flickr

Ако икономиката на България расте през последите години с по близо 4%, то има една индустрия, при която ръстът е двуцифрен, и това е аутсорсингът.

3 млрд. лева годишно прави индустрията у нас. За 2016 г. тя е създала 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната, а очакванията са до 2020 г. този дял да нарасне до 4,2 на сто, когато аутсорсинг компаниите вече ще правят по 2,5 млрд. евро годишно. Това прогнозират експерти от Българската аутсорсинг асоциация.

Оттам обясниха, че дейностите, които се аутсорсват у нас, са разнообразни - клиентско обслужване, продажби, финанси, маркетинг, управление на човешки ресурси, логистични услуги и др.

Компаниите от сектора се оказват и сред водещите данъкоплатци - 1,5 на сто от платените налози у нас се дължат на тях.

Освен това в сектора работят над 48 000 души, а прогнозите са броят им да мине 60 000 през 2020 г. По този начин аутсорсинг индустрията генерира 6,5% от всички заплати и 5% от всички социални придобивки. Очакванията са тези числа да се удвоят през следващите няколко години. Средната заплата в бранша била 2400 лева месечно.

В сектора оперират 389 компании, като с най-голям дял и водещи по обороти през 2017 г. са предоставящите изнесени бизнес услуги (BPO) - 53%. Фирмите, чиято дейност е в областта на информационните технологии (ITO), формират 47% от тази индустрия.

За сравнение през 2016 г. BPO секторът е бил с 58%, а ITO - 42%. Разликата между двете е малка, тъй като често дейностите се препокриват, а в някои от компаниите едновременно се извършват и двата вида дейности.

Колцентровете представляват 36% (74 фирми) от цялостния BPO сегмент, който наброява общо 208 компании.

"Те все още имат водеща функция, изхождайки от факта, че в основата си са ориентирани към обслужването на клиенти в различни сфери от бизнеса", казва пред "24 часа" Светослав Иванов, изпълнителен директор на асоциацията.

Той обяснява, че в по-голямата част фирмите са регистрирани в България. Немалко от тях представляват дъщерни дружества на компании майки с централни офиси в Европа, САЩ, Индия и Азия.

Противно на очакванията индустрията на изнесените услуги не се развива само в София, но и в други големи градове като Пловдив, Бургас и Варна.

Бурното развитие на индустрията постави България сред лидерите в този вид бизнес. Още през 2015 г. проучване на Cushman & Wakefield постави страната ни в челната тройка по атрактивност в сектора. Като основна причина се посочват високообразованите специалисти и високото ниво на владеене на чужди езици.


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 8 месеца
дирим некой да ми аутсорсне един бидон с останки от кисело зеле, че у стълбището се не живее откак напече.
187
1
 
0
 
! Отговори
телефонистка преди 8 месеца
До Анонимен 185
И как по-точно лъжем хората? Да не би да продавамe услуга, която не съществува ?? Че той клиента ни звъни на нас , не ние на него ...
186
1
 
0
 
! Отговори
телефонистка преди 8 месеца
До Телефонист
И за какво се обясняваш ?? Ха , остави ги да се бъхтят като кучета по 10 часа на ден и да взимат 1/4 от заплатата ти ... завистници са всички !
185
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До телефонистка: И какво друго правите, освен да заблуждавате хората по телефоните - некомпетентно, със заучени фрази, полуанонимно и безнаказано?!! Таргетите ви са колко повече потребители-клиенти сте измамили днес ! Ало-измамници !
184
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аутсорсингът е съвременното пиратство и робство - трябва да се забрани ! Не сме забравили Желязо и колегите му !
183
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Освен другото, парите идващи от западни компании в outsourcing и IT са директни преки инвестиции и нищо материално не се изнася. Да не споменаваме допълнителните разходи за офиси, оборудване, ток, вода, услуги всеки месец. Всеки нещастен русофил трябва да е на 7то небе - не крадат скъпоценните ресурси на България (което знаем е мечтаната цел на ЦРУ, МОСАД, световния капитализъм и извънземните).
182
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още толкова са заетите в ИТ където средната заплата е над 3000 лв.
Тоест, outsourcing + IT генерират около 10% от БВП. Почти колкото туризма - 15%
И това е без застрояване на плажовете, прецакване на планините.
Освен другото, има мегдан и за почти двойно повече работни места.
Нека някой да ми реве за онова чудо Кремиковци, но явно може и без мизерни заводи замърсяващи околната среда да се създава БВП и достойни заплати.
181
2
 
3
 
! Отговори
hi-tech преди 8 месеца
погледнато от 21-ви век, нито танковете щяха да стават за нещо, нито фабриките...
180
7
 
9
 
! Отговори
Телефонист преди 8 месеца
Да драсна и аз няколко реда за наречената от някои хора професия телефонист, която в момента практикувам. Добро и редовно заплащане. Реални осигуровки, 25 дни годишен платен отпуск, социален пакет, ваучери за храна, медицинска застраховка, карта за спорт, приятен офис, готини и млади колеги, безплатни напитки и храна, служебен безплатен фитнес, непрекъснати курсове и семинари за усъвършенстване, ежемесечно фирмени партита. Дам, нека ми е зле. Защо не станах и аз един общак.
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
48 или 50хил., 2000 или 2400? Трети вариант ще има ли?
178
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей така неволно младите хора стават слуги на западните фирми за жълти стотинки............................ама нарязахте танковете и продадохте фабриките за без пари......................ужас!!!
177
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България няма силна армия, силна полиция, индустрия...................само услуги и телефонисти..........................обслужващ персонал на Запада..................роби в собствената си държава.
Радвайте се..................селяни прости!!!
176
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига с тия телефони и ИТ................така не се прави силна държава, ама ядете буклици от западните вериги и после на 50-55 г, умирате от рак!!!
175
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Медерни думи за прости телефонисти с език --- много пари!!!
Така не се прави силна държава!
Добър вечер, селяни прости!!!
174
12
 
5
 
! Отговори
До 172 преди 8 месеца
3000 лв общ доход за семейство не е малко.Достатъчни са добър стандарт на живот.
173
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 172

И кои заводи сме нарязали на скраб ?!
172
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
2 х. Бруто са 1500 лв чисто - 750 €. За сам човек стигат, за семейство - не. Равняват се на 150 лв. Заплата през 1985 г.Голяма гордост, няма що. Нарязахми заводите за скраб , за да станем сервитьори, камериерки, телефонисти, берачи на ягоди и гледачи на старци.
171
3
 
0
 
! Отговори
До 169 преди 8 месеца
И кой ти каза, че няма машинопистки? Служителките дето записват какво се говори в съдебно заседание какви са? Може и да не се наричат машинопистки, но на практика са такива.
170
0
 
6
 
! Отговори
__/\__ преди 8 месеца
До Анонимен 165

Има аутсорсинг и в Германия,Франция,Холандия,Швейцария - при това в много по-големи мащаби отколкото тук .И с по-големи заплати ,но специално за кол центрове не толкова много.Специализация на компаниите ,оптимизация и пазарна икономика.
169
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Технологиите обезсмислят много човешки професии.
След няколко години тези занаяти ще са в историята,Например вече няма машинописки.