Визионер или злосторник? 200 г. от рождението на Карл Маркс

Личността му продължава да е повод за дебати в Германия
2 май 2018 21:51, Елка Василева
87
Визионер или злосторник? 200 г. от рождението на Карл Маркс
Снимка: архив, Reuters

Двеста години по-късно Карл Маркс си остава поляризираща личност в Германия.

Карл Маркс никога не е бил обект на култ в родния си град Трир. 200-годишнината от рождението на германския философ, която ще бъде отбелязана на 5 май, обаче възобнови дебатите за идеите му и престъпленията, извършени в негово име, пише Франс прес.

Тъй като близо 30 години след падането на Берлинската стена, когато стотици белези от Студената война все още не са изчезнали, Карл Маркс продължава да всява разделение, както в Западна Германия, така и в някога комунистическата източна част на страната.

За някои авторът на "Капиталът" е бил ерудит визионер, който е успял да диагностицира пръв злините, които носи със себе си пазарната икономика. За други той е духовният баща на кървавите диктатури от съветски тип.

За да бъдат проследени сложният живот, творчеството и наследството на съавтора на "Манифестът на Комунистическата партия", град Трир е предвидил около 600 събития.

В събота, 5 май, точния ден на 200-годишнината, се очаква кулминацията на възпоменателните прояви. Тогава ще бъде открита 5,5-метрова статуя на мислителя с емблематичната брада.

Такъв израз на почит обаче предизвиква недоволство сред жертвите на репресиите в бившата Германска демократична република (ГДР), както и фактът, че паметникът бе предоставен от все още официално комунистически Китай. Така че са предвидени и контрадемонстрации.

Теоретик на диктатури

"Карл Маркс положи основите, на които бяха построени комунистическите диктатури до наши дни", критикува Дитер Домбровски, председател на Съюза на групите на жертвите на комунистическата тирания.

"Според нашия сегашен наказателен кодекс, ако някой подстрекава към убийство и ако такова бъде извършено, тогава подбудителят също бива осъждан", отбелязва този бивш затворник на комунистическата диктатура в Източна Германия.

При комунистически режими са били убити повече хора, отколкото по време на нацисткия режим на Адолф Хитлер, подчертава освен това Домбровски, ужасен от това, че "издигат статуя в Германия" на човека, вдъхновил Октомврийската революция от 1917 година.

За представителите на местната власт в Трир Маркс, починал през 1883 г. в Лондон, не може да е виновен за отклоненията на ленинистите, сталинистите или маоистите, които твърдяха, че прилагат на практика неговите идеи през 20-и век.

"Неговите идеи и философия бяха дискредитирани от факта, че източногерманският режим възприемаше Маркс като бог, а идеите му - като Евангелие", отбелязва Райнер Аутс, директор на асоциацията, отговаряща за изложбите, посветени на Маркс по случай тази 200-годишнина.

В ГДР марксизмът, в ленинисткия си вариант, бе догма, неоспорима под заплахата от наказание. Като илюстрация за този култ град Кемниц се е казвал по комунистическо време Карлмарксщат.

За Аутс тази 200-годишнина впрочем трябва да даде възможност да бъде обяснен авторът на прочутия лозунг "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!", без той да бъде "прославян или хулен", тъй като според него мисълта на Маркс намира отклик в съвременния свят.

Отклоненията на капитализма, неговите явни грешки от последните години възобновиха интереса към теориите на Маркс за потисничеството на масите от буржоазията, формулирани по времето на Първата индустриална революция.

Завръщането на Маркс

"В Маркс има нещо, което е преминало проверката на времето. Финансовата и икономическа криза от 2008 г. определено изигра роля за това известни съвременни икономисти да приветстват ролята му на теоретик", обяснява Райнер Аутс.

Успехът на "Капиталът на 21-и век", международен бестселър на френския икономист Тома Пикети, е една такава илюстрация.

Това трайно влияние въпреки знаковия провал на СССР и неговите сателити заслужава да бъде обяснено на широката общественост, според кмета на Трир Волфрам Лайбе.

Близо "30 години след обединението (на Германия) имаме възможност да се върнем към Маркс, с критичен поглед, но без предразсъдъци", надява се той, като междувременно отхвърля думите на онези, които го обвиняват, че иска да привлече с тези чествания китайски туристи и техните пари.

"Карл Маркс формулира важни идеи и те заслужават да помислим отново над тях. Ако, след като посети изложбите, някой поиска да купи книга, за да задълбочи своите познания по някои аспекти от (тези теории), то тогава според мен наистина ще сме успели", подчертава кметът на родния град на Маркс.
 

/БТА/
 


87
Още по темата: ГерманияКарл Маркс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
прост неук човечец преди 3 години
Аз някога внимателно прочетох Хегел, после Фойербах и после Маркс. Изводът си дойде сам - гениален философ, непоклатим, лесен за изучаване и разбиране, който не вярва - нека направи като мен...
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименмаркс е обикновен ***, графоман
62
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой досега се е успял да оспори теориите на маркс, защото глупостта не може да бъде оспорена. Визионер или злосторник? НЕ! обикновен ***.
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМАРКС Е КОМУНИСТ, НО ПРЕКАЛЕНО НЕКАДЪРЕН И ИМПОТЕНТЕН УМСТВЕНО. ПИСАЧ НА ПСЕВДОИКОНОМИЧЕСКИ ДИАРИИ. С ЕДНА ДУМА - НЕКАДЪРНИК.
60
4
 
1
 
! Отговори
ники преди 3 години
Да го бяха категоризирали в жанра фантастика едно време, не би докарал толкова мъка по света на няколко поколения тоя ми ти Маркс
59
4
 
1
 
! Отговори
seira преди 3 години
К. МАРКС - ТИТАНЪТ НА СЪВРЕМЕННАТА ФИЛОСОФСКА МИСЪЛ!НЕ МОГА ДА НЕ СИ СПОМНЯ ДУМИТЕ НА ЕДИН "ЗАКЛЕТ КОМУНИСТ" (ИДЕАЛИСТ), КОЙТО В ОНЕЗИ "ПРЕКРАСНИ ГОДИНИ" НА ПОБЕДИЛИЯ "УЖ РЕАЛЕН СОЦИАЛИЗЪМ", ПРОТИВОПОСТАВЯЙКИ СЕ НА ЦЯЛАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И ДУХОВНО НАСИЛИЕ ТВЪРДЕШЕ:"АКО К. МАРКС МОЖЕШЕ ОТ НЯКЪДЕ ДА РАЗБЕРЕ КАКВИ ГИ ВЪРШИМ (ОПРАВДАВАЙКИ СЕ С ИДЕИТЕ МУ), СТО ПЪТИ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРТИ В ГРОБА СИ!" (МЪЧА СЕ ДА ВЪЗПРОИЗВЕДА ПО ПАМЕТ ДУМИТЕ МУ, ИЗВАДЕНИ ОТ КОНТЕКСТА НА КОНКРЕТЕН РАЗГОВОР!)
58
6
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 3 години
Така де, не са виновни Ленин, Сталин, Мао и останалите ид.иоти, ами този дето написал някакви си книги, които същите тези ид.иоти, взели като оправдание за садистичните си натури. Маркс е виновен за това че, на Сталин го е тресла параноята и избил милиони. Що да не, така комунизъма само си намира оправдание за всичките извращения, които последователите му са извършили. Аз забравих, че атентата в Св. Неделя където загиват 200 човека, е извършен лично от Маркс. Мразя комунизъма но това е смешно!
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ист ...и на други, недиктатори, дето ни ,,галят ,, с демократични ръкавици ...
56
8
 
4
 
! Отговори
ист преди 3 години
Евреинът е идеен баща на Хитлер, Сталин, Пол Пот,Мао,Ким, Путин и още десетки диктатори.
55
0
 
7
 
! Отговори
Х.ФОРД преди 3 години
Теорията му беше идеална за възпитание и отглеждане на ресурс, наречен ИДЕАЛИСТИ.А както казва един успял и преуспял: идеалист, е човек който помага безвъзмездно на други на забогатеят!!!!!
54
3
 
2
 
! Отговори
професоре преди 3 години
До Фактстаршиии май са ти дошли повечко изпитите по политически науки на времето, хахахахах хахаха, е това е вече за смех!!!!
53
6
 
4
 
! Отговори
пионер преди 3 години
До Анонимен 52 тези които го оспорвах, се озоваваха в лагери. Или си прекалено млад или си прекалено ***, или си прекалено зомбиран от ***- еврейска разработка за светло бъдеще!!! Имай си мнението, но не си го показвай като срамотия на показ.
52
5
 
7
 
! Отговори
БОЛГЪ преди 3 години
...какъв МАРКС ви гони бе, истинското му, рождено име на тоя сифилистик е Мордухай Леви!!!! сещингс!?!?!? Пак познатата схема със съшите ушати, с гърбави носове и малки шапчици на тиквите алчни.
51
2
 
7
 
! Отговори
Скрита истина преди 3 години
Тези които са прочели написаното от Карл Маркс и са го разбрали - това са капиталистите.Тези които са прочели написанито от Карл Маркс и НЕ са го разбрали - това са комунистите.
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ,че теорията му е приета от комунистите не го прави комунист.Това ,че оплюва капиталистическият строй също не го прави.Всъщност той прави един задълбочен анализ на капиталистическият строй,който е в сила и в момента.И точно за това е страшен,защото алчността на капиталиста е станала още по-голяма.Уважавам този човек, но това не ме прави комунист по никакъв начин.Между другото в момента на запад въвеждат и използват същите комунистически приоми отпреди 35 години ама казват ,че са добри
49
1
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 3 години
Капиталът е дебела книга, защото обяснява сложни неща по *** начин.
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой досега не е успял да оспори теориите на Маркс. Единственото, което слага някаква сянка на съмнение са твърденията, че Маркс всъщност е преписал теориите си от други учени преди него, но все пак никоя наука не тръгва от нулата и винаги има някакво натрупване на научни знания, което някой голям ум като Маркс разширява много.
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактДай поне един факт, не ни мъчи да четем толкова дебели книги!Нещо от Маркс, което представлява откритие или предсказание?
46
3
 
10
 
! Отговори
Блестящ преди 3 години
В Капиталът, Маркс описва доста сложни неща по блестящо разбираем начин, разбираем даже и за не особено умните глави, които сега го оплюват без да знаят нищо за него и без да са чели нищо от него.
45
3
 
10
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Много ми е смешно как хора, които не са прочли нищо от Карл Маркс. го коментират. Прочетете първо, после може и да се биете по главите, защо сте ги писали сега тези неща.