Икономисти, инженери, машинни оператори... Бизнесът пак започва да ги търси

През следващите месеци ще има нужда от продавачи, готвачи, сервитьори
3 юни 2018 07:45, Василия Пейчева
155
Икономисти, инженери, машинни оператори... Бизнесът пак започва да ги търси
Снимка: pixabay.com

Завършилите висше образование по икономика или администрация и управление, отново ще се търсят от бизнеса. Това е една от големите изненади в първото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила, проведено у нас преди два месеца. Според него както сега, така и в средносрочна перспектива, работодателите ще търсят средно- и висококвалифициран персонал, пише "Сега".

"Потребности от икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи ще има през следващите 6 месеца, и след 5 години", се казва в проучването.

То е реализирано съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие. В него са участвали 5012 работодатели, попълвали са онлайн въпросници, 89% от които са от частния сектор. Повече от предприятията са малки, с до 10 души персонал.

В последните години "икономиката" бе обявена за не особено перспективна специалност - в нея учат най-много студенти, а реализацията на придобитото от тях висше образование според рейтинга на университетите е едва 39%.

Заради излишъка на икономисти правителството започна постепенно да орязва държавно субсидираните места за това направление, като от 2015 г. до сега намалението е близо 50%. По специалността администрация и управление пък спадът според МОН в броя на студентите е близо 60%. Противно на държавната политика обаче анкетите на работодателите очертават съвсем противоположна тенденция.

Според проучването 1771 работодатели, или 35.3%, нямат незаети работни места. В краткосрочен план обаче, през следващите 6 месеца, нужда от нов персонал ще имат 3057 работодатели, или 61%. "От специалистите с висше образование най-често ще се търсят завършилите икономика, администрация и управление, машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, туризъм", сочат резултатите от изследването на АЗ.

Проучването потвърждава тенденцията за търсене на повече хора с професионално образование, отколкото на висшисти. Общо 2908 работодатели, или 58% от анкетираните, са посочили, че не им достигат специалисти със средно образование и квалификация. Най-търсените са от сферата на стопанското управление и административните дейности, следвани от онези, необходими за индустриалните дейности, архитектурата и строителството. Туризмът, хотелиерството и ресторантьорството са на 4-то място по заявено търсене на средни специалисти.

Конкретните професии, които бизнесът ще търси през следващите 6 месеца, най-често са машинен оператор (1526 лица са заявили интерес към такива специалисти), продавач-консултант (1207), готвач (870), сервитьор-барман (811), строител (781), шивач (644), оператор в производството на облекло, електротехник, заварчик, камериер.

"Търсеният брой кадри по въпросните 10 професии, заедно със заявения по следващите 5 (професии - бел.ред.) - икономист, оперативен счетоводител, машинен техник, строител-монтажник, машинен монтьор и озеленител, формира половината от общия брой търсени лица по предложените в анкетата 77 професии", отбелязват от АЗ.

Оттам отчитат и глад за работници без специална квалификация. Най-често се търсят общи работници, куриери, носачи, работници в преработващата промишленост и помощници при приготвянето на храни.


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марио, Марио таткото е трябвало да ти поръча мозък пане защото при теб се усеща неговата липса.
83
3
 
5
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Тези, които се пънат да оплюват времето преди 1989 година, занят ли ка=олко ниско беше нивото на живот в България през 1944 година? Полезно е да се прочете едно изказване на депутат от управляващата партия в парламента, ако не бъркам перз 1942 година, което дава потресаваща картина на живота на хората в България. После защо никой от хейтърите не се сеща, че България е победена държава след Втората световна война и плаща огромни репарацции. Скокът в стабдарта на живот за тези 45 години е огромен.
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България беше 27 в света по стандарт на живот по даннни на ООН - индекс за човешко развитие (HDI), и тогава Путин не е бил дори роден на направи кибератака на ООН.
81
2
 
3
 
! Отговори
До 82 Марио преди 1 година
Тук не в конкурс за най-голяма лъжа. Сбъркал си форума.
80
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом някой има нужда от някакъв специалист, да си плати за обучението му и да си го плзва със здраве, плащайки му заплата, която да не го накара да отиде в работи в друга държава от ЕС.
79
19
 
2
 
! Отговори
Марио преди 1 година
По времето на соца всички крадяха от държавата, иначе не можеше да се оцелее. Спомням си като дете баща ми венъж открадна от работата 2 лева и реши да ни заведе на сладкарница, а тогава видяхме, че в сладкарниците при соца сервираха само варени говежди копита - това беше при соца.
78
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"При соца когато България фалирала 2 пъти (нали беха 3 пъти бе, кога станаха
само 2 фалита?) имаше индустрия, изнасяхме продукция за милиарди,
Бъглария беше сред 30те най-развити страни в света на 27 място по
стандарт на живот."

----------
Това е все едно след 30 години някой да говори, че Царят ни е оправил държавата за 800 дни и сме били 5-ти в света по стандарт на живот.
Кой заблуждаваш с тия приказки беее, нали съм от това време и помня! Помня и пробития гладен социализъм в България!
77
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15 години след 1944г когато бяха унищожени българския елит се унищожи и моралът на нашия народ, през 1959 година в унищожената България беше произведен и пуснат на пазара първият български телевизир "Опера" изцяло произведен в България, в Южна корея тогава са копали с мотики. Днес след 30 години евроатлантизъм когато евроатлантическа България беше построена и се изграни евроатлантическия морал на българския народ, България произвежда само миячи и пpocтитутки за западна Европа.
76
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При соца когато България фалирала 2 пъти (нали беха 3 пъти бе, кога станаха само 2 фалита?) имаше индустрия, изнасяхме продукция за милиарди, Бъглария беше сред 30те най-развити страни в света на 27 място по стандарт на живот. Това не става с фалити и със заеми, България имаше около 10 милиарда заеми което е нищо за работеща икономика и заемите бяха за закупуване на суровини и технологии от запада с валута а не за плащане на пенсии и строежи на фитнес зали по селата.
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Англия започнаха да излизат обяви от България.........смях!
74
5
 
2
 
! Отговори
при бай Тошо преди 1 година
При тай Тошо бяхме по-добре.
73
5
 
10
 
! Отговори
Богомил преди 1 година
След 1944г, освен унищожението на българския елит се унищожи и моралът на нашия народ. Объркаха се естествените процеси на човешко и икономическо развитие. Замени се мъдростта на народната ни поговорка "Който не работи, не трябва да яде" с несъстоятелния е противоестествен комунистически девиз " от всекиму според способностите, всекиму според потребностите". Рухна ценностната система, крепяла народа през трудните периоди на българщината. Сега градим всичко отначало.
72
7
 
15
 
! Отговори
Партизани-душмани! преди 1 година
През соца било много хубаво... ама за простаците, за тия които не искат да си напрягат мозъците и за тия които искат да получават заплата без значение колко са работили и дали въобще са работили. За тях беше хубаво! Ех, какво ви е хубаво да си оператор производство на поточна линия и да ти е все тая дали днес ще създадеш 80% негодна за употреба стока. Кво ти пука, накрая социалистическата държава дели братски парите и ти дава заплата. Пък ако си с дедо партизанин, може и нещо началник да станеш!
71
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-да ,, работодатели" какво ви спира да си наемете кадри германци, британци, французи, швейцарци бол. В ЕС живеят 380 милиона души в трудоспособна възраст наемете си нужните хора и всичко е точно.
70
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Соца това, соца онова... пък като ги питаш тия дето милеят за соц-а... уважаеми смехурковци, тогава защо фалирахме цели 2 пъти, не могат да ти отговорят. Като ги питаш защо тонове злато заминаха за Русия, пак не могат да ти отговорят.
69
1
 
13
 
! Отговори
СВЪРШИХА , АМИ СЕГА? преди 1 година
Простаците свършиха , сега кого и как да изнудваме да ни работи за без пари ?? Няма кой да вярва вече на бизнеса , достатъчно лъгане ..! Ами така е - няма да работим за червените !
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За 30 години евроатлантизъм с полезен труд платен от Брюксел с който се построиха магистрали и спа центрове"

Тогава бяха годините в които НАВСЯКЪДЕ се развиваше промишленост, просто епохата го изискваше. Това е естествен преход на хората към индустриализация. Хората измислиха каквото измислиха и сега берем плодовете. Да не мислиш, че в Западна Европа тогава не са имали работа инженерите? Пффф, даже са се развивали повече! И са знаели и са работили повече!
Искате работа само в книжката да е!
67
4
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Не е виновна демокрацията, Путин и Русия са виновни за това, че сме зле сега, и още 45 години социализъм и те са виновни, иначе демокрацията си е добре, и българите са виновнио щото са проcти и не могат да прилагат демокрацията.
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При соца имаше икономика и много работа за инженери и икономисти и хората живеехе 10 пъти по-добре от сега. За 30 години евроатлантизъм с полезен труд платен от Брюксел с който се построиха магистрали и спа центрове по селата България днес е на дъното и за това на евроатлантиците им е виновен "СОЦА"
65
0
 
21
 
! Отговори
таню скариди преди 1 година
пак ли започнахте със свободните съчинения тип разкази под шипковия храст,реално никой не търси работници всичко е имитация!!!да търсят реално служители във фирмите където не плащат заплати за работа за без пари или е някой долнопробен работодател на такива обявите им за работа са постоянно в сайтовете за търсене на наивници за без пари....та реално въобще не е така апропо някой да е видял фалирал работодател заради липса на работници????всичко е имитация търсете реално работа и ще видите как е!