Спасителни хранителни доставки от Крим за Асад

Планира се постоянна транспортна линия Крим - Сирия
22 юни 2018 20:16, Елка Василева
52
Спасителни хранителни доставки от Крим за Асад
Снимка: архив, Reuters

Крим увеличи износа на зърно за Сирия през последната година по споразумение, което дава на черноморския полуостров пазар за свръхпроизводството му на зърнени култури и осигурява на президента Башар Асад надежден източник на пшеница.

Доставките започнаха да се увеличават в средата на миналата година и поне 10 кораба се доставили минимум 170 000 тона зърно на Сирия между юли 2017 г. и май 2018 г. според пристанищни и корабни данни, които Ройтерс видя и които бяха потвърдени от транспортни доставчици.

Неотдавнашното увеличаване на зърнените доставки от Крим помага на правителството на Асад, тъй като постоянното снабдяване с пшеница е ключово за осигуряване на силно субсидиран хляб, на който много сирийци разчитат.

Сирийските добиви на пшеница пострадаха от сраженията в главните зърнопроизводителни райони на страната, принуждавайки лишеното от пари в брой правителство на Асад да разчита на внос.

Храната не е забранена от западните санкции срещу Сирия, но банковите санкции и замразяването на авоари затрудниха бизнеса на някои компании, които търгуват със зърно с правителството на Асад, а то не успя да подаде документи за участие в няколко големи търгове за пшеница.

Крим също е под западни санкции, откакто Русия го анексира от Украйна през 2014 г. и беше изолиран от много западни пазари, което направи Сирия съвършения търговски партньор - особено защото е отворен да приема стоки от Сирия като зехтин в замяна на пшеница.

"Нямаме проблеми с редица държави, сред които и Сирия", каза пред Ройтерс зам.-министър-председателят на Крим Георги Мурадов. "Нашите държави не налагат санкции една на друга, затова, разбира се, са свободни да си сътрудничат".

Русия, вторият по големина в света износител на пшеница, се намеси с военна сила в сирийския конфликт през 2015 г., за да помогне за поврат в хода на събитията в полза на Асад и освен това доставя зърно на правителството в рамките на хуманитарна помощ.

През септември Сирия каза също, че е сключила сделка за закупуване на 3 млн. тона пшеница от Русия за период от 3 години и че търси кредитно финансиране от Москва, но досега руска пшеница не е изнесена, според руски митнически данни.

Причината може да е, че Русия иска да не излага на риск търговията си със зърно, като прави сделки със Сирия, а големите доставки на помощи могат да натоварят бюджета й и да намалят доходите от износ на пшеница, казаха източници от руската зърнена промишленост.

Растящ износ

Земеделският сектор в Крим е получил през последните 3 години около 2,4 млрд. рубли (38 млн. долара) руска държавна помощ и това е довело до по-широко използване на съвременна технология и по-високи добиви, съобщи на Ройтерс руското министерство на земеделието, от което беше поискан коментар за повишаващия се износ на зърно от Крим. "В резултат на значително увеличаване на зърнената реколта Крим имаше възможност да покрие както вътрешните нужди на гражданите на републиката, така и да изнася излишъка от пшеница", каза руското министерство.

За Крим, който е под контрола на Русия, търговията със Сирия с използването на включени в черния списък сирийски кораби и други морски съдове означава, че той може да пласира зърно, което не може да изнесе другаде, поради западните санкции, а в същото време дава на Асад още една снабдителна линия.

Крим произвежда около 1,4 млн. тона зърно годишно, което му оставя около 1 млн. тона за износ, въпреки че сушата може да намали тазгодишната реколта.

Русия, която отпуска на Крим известна финансова помощ, също иска полуостровът да организира собствената си делова дейност, за да намали тежестта върху финансите й, казаха източници от руската промишленост. Един от тях каза, че не е ясно кой финансира сирийските товари и добави, че това дава възможност на Крим да даде тласък на дейността си в черноморските си пристанища, след като международни компании спряха да търгуват, когато бяха наложени санкциите.

Според полуофициалните кримски данни, които Ройтерс видя, Крим е изнесъл 428 500 тона зърно, главно пшеница, през втората половина на 2017 г., много повече от общите доставки за целия период на 2016-17 г., когато е изнесъл 288 000 тона.

Пристанищни и корабни данни показват, че някои от корабите, натоварени с пшеница от Крим, са направили доставки пряко за сирийски пристанища, особено за Тартус, където Русия има военноморска база.

Други доставки са били за Ливан и оттам са заминали за Сирия, казаха транспортни източници, пожелали да не бъдат назовани.

Пристанищните данни за юли-декември 2017 г. показаха, че Ливан е бил най-големият купувач на кримско зърно и е купил 175 000 тона. Сирия е вторият по големина купувач със 75 000 тона, трета е Турция. Засега няма данни за 2018 г. Властите в Ливан и Сирия не отговориха веднага на поискания коментар.

В годините след анексията на Крим от Русия зърнените доставки за Сирия бяха с по няколко кораба, средно с по около 70 000 тона общо за година, според данни за корабни доставки.

Транспортни линии

Друг знак за по-тесни връзки между Крим и Сирия е планираното подписване на 29 юли на споразумение с Тартус за установяване на постоянна транспортна линия, казаха регионалните власти в пристанищния град Севастопол.

"Установена е непрекъсната връзка между пристанищата на Севастопол и Тартус заради зърнените доставки за Сирия", беше цитиран да казва миналия месец зам.-губернаторът на Севастопол Владимир Базаров след посещение в Сирия.

Той каза, че заради западните санкции кримските пристанища работят само с между 20 и 30 процента от капацитета си и затова иска да намери повече експортни пазари, а Сирия се нуждае от продукти като метали и строителни материали.

Миналата седмица в Севастопол по време на събитие за насърчаване на римския износ за Сирия на товарен кораб бяха натоварени 3800 тона зърно. Губернаторът на града Дмитрий Овсянников каза пред репортери, че се очаква още товари да заминават за Сирия редовно и да доставят 200 000 тона зърно през следващата година.

"Скоростта на развитие на сътрудничеството ни в тази област в Севастопол е на толкова добро равнище, само защото имаме пристанищен капацитет, а Черноморският флот е базиран в Тартус, така че за нас е по-лесно да организираме тази логистика", каза Овсянников.

Двама служители казаха, че тъй като Сирия не може да плати за зърното, в замяна ще изпраща на Крим зехтин и зеленчуци.

Украйна казва, че доставките от Крим нарушават западните санкции. Тя се оплака на базираната в Лондон Международна морска организация (IMO) и поиска страните членки да извадят от регистрите си замесените кораби.

"Играта на котка и мишка около незаконната корабоплавателна дейност в Крим далеч не е приключила", каза пред Ройтерс Наталия Галибаренко - постоянна представителка на Украйна в организацията.

"Северната част на Черно море буквално е превърната в "сива зона" за международен превоз на стоки", каза тя.

Зам.-премиерът на Крим Мурадов каза, че Крим не признава западните санкции.
 

/БТА/
 


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До джендърите:Крим е бил преди това български,татарски,турски...руски- едва при германката Екатерина Велика.
24
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия,като руска марионетка,също подпомага режима на Асад с храни,лекарства и оръжие.
23
4
 
16
 
! Отговори
До джендърите: преди 2 години
Крим е Руски !
22
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До малко данни, затова ли рускините си продават телата и руснаците ровят кошовете..ха.ха

(ЗА неинформираните да кажа : Русия е на първо място в света по добив на петрол)
21
9
 
4
 
! Отговори
пути има бункер преди 2 години
И Хитлер анексира Австрия и знаем как завърши...ха.ха в бункера като Кадафи,Бин Гладен и Садам ..ха.ха
20
2
 
16
 
! Отговори
малко данни преди 2 години
ЗА неинформираните да кажа : Русия е на първо място в света по добив на петрол
19
2
 
19
 
! Отговори
:):) преди 2 години
ти требе да си много остро парче щом ми разправяш че нямало жито в Русия, сигурно и нефт няма и не е на равно със Саудитите по производство. 800 милиона долара е прихода на Русия от нефт ежедневно.
18
24
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Какво жито в Русия те сега гладуват добре бяха някога когато ние им изнасяхме жито да не гладуват.Ние някога им давахме жито консерви за което получавахме трактори,комбайни и те не гладуваха.Сега никой не им купува тракторите и те гладуват.Техните трактори и комбайни работеха 2-3години и брак в последните 30 години някой да е виждал тяхна техника да върви в България всичко е нарязано.
17
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете история , не случайте стари изперкалии червеняции. Които обясняват щуротии за властта и историята. Както сами виждате идват с преврат и налагат военен режим. После наследствено се прехвърля властта , БЕз да се пита. Всеки знае че в режимите гласуваш "доброволно" иначе отиваш в лагера доживот. Успех на съюзниците и не тази война.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12
Е, че каква щеше да е разликата???? То се видя, че в краварията, даже и ма-га-ре да избереш за президент, все си е 20! А това, че там се задават катаклизми по всички фронтове.............за това нито бай ви дончо е виновен, нито коя и да е друга фигура! Не може ПОСТОЯННО да живееш на кредит.........рано или късно, иде време взетото на заем ДА СЕ ВРЪЩА!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баасистите идват на власт в Сирия на 8 март 1963 г. след военен преврат. Конфликтът достига своя връх, когато през февруари 1966 г. генерал Салех Джадид става президент, с подкрепата на началника на военновъздушните сили Хафез ал-Асад. Много от умерените баасисти са арестувани, включително и Мишел Афлак.2000 г. за президент, както и за главен секретар на партията, е избран Башар ал-Асад. Конституцията е променена с цел сваляне на изисквана възраст за заемане на президентския пост от 40 на 34 г :
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Земеделският сектор в Крим е получил през последните 3 години около 2,4 млрд. рубли
(38 млн. долара) руска държавна помощ и това е довело до по-широко
използване на съвременна технология и по-високи добиви, съобщи на
Ройтерс руското министерство на земеделието, от което беше поискан
коментар за повишаващия се износ на зърно от Крим.
Абе еврофондовете за Бг земеделството са в пъти повече, а увеличение няма...
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешките в "статията" са много, но една от тях, че Русия не е втора, А ВЕЧЕ ПЪРВА ПО ИЗНОС НА ПШЕНИЦА! ха-ха-ха...........чу-ку-н-ду-ри-те от еуропката и краварията им накривиха капата на руснаците с тези санкции! Че то само селското стопанство да е..............
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11

Ако не бяхте се намесили в изборите в САЩ и Халари беше станала президент щяхте да видите вие кон боб яде ли.
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асад не е Кадафи, свикнаха ли западняците???
10
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ му нацепихаа канчето. Остана само въжето.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асад не е диктатор, а е законен президент на Сирия, избран на демократични избори.
8
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Крим вече са сити и дават помощи, а в Украйна са се озъбили от глад.
7
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Законен диктатор няма. Всички са дошли с преврат и кръв и така си заминават. Малко си неук.
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асад е единственият законен президент на Сирия и голям борец срещу терористите!!!