Днес е големият ден! Започна извеждането на децата от пещерата в Тайланд

Операцията обаче може да отнеме 3-4 дни
Обновена: 8 юли 2018 07:12 | 8 юли 2018 07:10, Елка Василева
47
Днес е големият ден! Започна извеждането на децата от пещерата в Тайланд
Снимка: архив, Reuters

Операцията по извеждането на 12-те деца и техния треньор по футбол от пещерата в Тайланд, където са блокирани от 23 юни, започна.

"Днес е големият ден. Момчетата са готови да посрещнат всички предизвикателства", каза губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн. Той отговаря за кризисния щаб.

За да извадят 13-те души от пещерата, са пратени 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци, допълва Ройтерс.

Още по темата

Спасителните екипи от 3-4 дни са репетирали изваждането на момчетата. Операцията обаче може да отнеме 3-4 дни. Но може и още днес в 21 ч. местно време (10 ч. източноамериканско време, 17 ч. българско време) да бъде изваден някой, каза ръководителят на спасителните дейности.

Момчетата ще бъдат извеждани поетапно, като всяко едно ще е придружавано от двама водолази.

Единственият начин за извеждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и при въздух, в който кислородът не достига. Момчетата и техният треньор обаче са обучени да се гмуркат, пише БТА.

Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи - нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все още не разбирам, що дириха там и кой беше тоя мозък да ходят там.
35
0
 
10
 
! Отговори
Св. Ястреб Ефенди преди 5 години
Първите 4 от децата са спасени и настанени в болница. Слава богу!! За останалите се планира спасителната операция да започне след около 12 часа.Хайде сполука!! Стискам палци и се моля за спасението на тези деца!!
34
5
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Децата вадете ! Треньорчето в края на дъждовния период,да му дойде акъла на келемето !
33
1
 
15
 
! Отговори
Успех! преди 5 години
Успех, момчета! Ще оцелеете! Смелостта да предизвикате природата и адреналина произтичащ от това, ще ви помогнат в тази върхова ситуация! Учудвам се на броя на задклавиатурните плъхове, които не смеят да слезнат дори до мазето си в панелките, обаче осъждат "смело" тези момчета, че били "безрасъдни" да влязат в тази пещера! Аре, мишкувайте, ***! Само ми обяснете Вие, големите "експерти" по завладяване на Марс... Не можете да изкарате 12 деца от пещера на Земята, тръгнахте Марс да колонизирате?! Брус Уйлис няма да е винаги на ваше разположение!
32
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както са влезли, така ще излязат. Не било тясно като се натъпкали през дупките тези слаботелесни плъхове? Отслабнали са още и по двама ще минават през дупките обратно.
31
0
 
14
 
! Отговори
90909090009 преди 5 години
До чарли 26 ТРенерът им ги завел на екскурзия в пещерата , но не съобразил ,ч е по това време на годината падат много дъждове и пещарата се наводнява . Явно като са влезли , действително е започнала да се наводнява . Намират се на 5 км от входа. Дали са търсили някакъв изход , или като са видели ,ч е лека - полека всичко отива под вода - са се лутали с надежда да се измъкнат , може би ще се изясни като ги изкарат навън
30
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тайланд ми е малко далече за да ги мисля и тях. Проблемите на България ми стигат.
29
0
 
36
 
! Отговори
lelka преди 5 години
Бог да е с тях и да им помогне!
28
0
 
25
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Видях картата на пещерата публикувана в един сайт. Разстоянието е наистина огромно и на места има тесняци с размери 80 на 30см. Представете си как човек с две бутилки минава през такъв тесняк. А две бутилки са задължителни при подводното пещерно гмуркане.
27
0
 
15
 
! Отговори
Yupi преди 5 години
Странно,коментари всякакви и защо нито един запознат с пещерно дело не коментира.61246
26
3
 
11
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Как и защо са влезли там ?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонемен Алкохолик преди 5 години
До Св. Ястреб ЕфендиПлопусна Ану и Яхве
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Източноамериканско време защото е преписано от източноамерикански вестник.
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еееей, супер е, че написахте точно източноамериканското време, много ме интересуваше. Браво!
22
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да излизат и учителчето с ефективна присъда една година на топло! Задето ги е вкарал и е пренецрегнал всички предупреждения
21
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не е шамана да им дава сили от далече чрез медитация аз ще медитирам ще се соул клинсна за да съм здрав. Можеш да използваш пушек да се соул клинснеш с цигарата.
20
0
 
16
 
! Отговори
908989090 преди 5 години
До . 26 доколкото съм чел , не могат да ги локализират от повърхността . Не знаят къде са точно , предполага се ,ч е са на дълбочина около 400 метра . Прокопали са над 100 тунела , ама не са ги засякли . Все пак става дума за подводна пещера , пълна с вода .
19
11
 
24
 
! Отговори
. преди 5 години
Не разбирам, но се учудвам как се хвалят на всякъде, ще летят до Марс, ще превземат светове и накрая една пещера ги матира.Уж подземни тунели, амфибии къртици, а накрая нищо. Толкова ли не може да прокопаят тунел и да си излязат като белите хора? Жалко за всичките им разработки и научни трудове след като един такъв случай стана сензация!
18
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента гледам картата на пещерата- предстои им 11 часа плуване до изхода! Осеяно е със задънени коридори, а в някои участъци може да се промуши само един човек. Ще им трябва чудо!
17
1
 
93
 
! Отговори
Читател преди 5 години
Желая успех от сърце! Моля се всички да излязат невредими и това да остане само лош спомен!