Днес е големият ден! Започна извеждането на децата от пещерата в Тайланд

Операцията обаче може да отнеме 3-4 дни
Обновена: 8 юли 2018 07:12 | 8 юли 2018 07:10, Елка Василева
47
Днес е големият ден! Започна извеждането на децата от пещерата в Тайланд
Снимка: архив, Reuters

Операцията по извеждането на 12-те деца и техния треньор по футбол от пещерата в Тайланд, където са блокирани от 23 юни, започна.

"Днес е големият ден. Момчетата са готови да посрещнат всички предизвикателства", каза губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн. Той отговаря за кризисния щаб.

За да извадят 13-те души от пещерата, са пратени 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци, допълва Ройтерс.

Още по темата

Спасителните екипи от 3-4 дни са репетирали изваждането на момчетата. Операцията обаче може да отнеме 3-4 дни. Но може и още днес в 21 ч. местно време (10 ч. източноамериканско време, 17 ч. българско време) да бъде изваден някой, каза ръководителят на спасителните дейности.

Момчетата ще бъдат извеждани поетапно, като всяко едно ще е придружавано от двама водолази.

Единственият начин за извеждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и при въздух, в който кислородът не достига. Момчетата и техният треньор обаче са обучени да се гмуркат, пише БТА.

Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи - нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно.
 

 


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все още не разбирам, що дириха там и кой беше тоя мозък да ходят там.
35
0
 
10
 
! Отговори
Св. Ястреб Ефенди преди 2 години
Първите 4 от децата са спасени и настанени в болница. Слава богу!!
За останалите се планира спасителната операция да започне след около 12 часа.
Хайде сполука!! Стискам палци и се моля за спасението на тези деца!!
34
5
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Децата вадете ! Треньорчето в края на дъждовния период,да му дойде акъла на келемето !
33
1
 
15
 
! Отговори
Успех! преди 2 години
Успех, момчета! Ще оцелеете! Смелостта да предизвикате природата и адреналина произтичащ от това, ще ви помогнат в тази върхова ситуация! Учудвам се на броя на задклавиатурните плъхове, които не смеят да слезнат дори до мазето си в панелките, обаче осъждат "смело" тези момчета, че били "безрасъдни" да влязат в тази пещера! Аре, мишкувайте, нищожества! Само ми обяснете Вие, големите "експерти" по завладяване на Марс... Не можете да изкарате 12 деца от пещера на Земята, тръгнахте Марс да колонизирате?! Брус Уйлис няма да е винаги на ваше разположение!
32
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както са влезли, така ще излязат. Не било тясно като се натъпкали през дупките тези слаботелесни плъхове? Отслабнали са още и по двама ще минават през дупките обратно.
31
0
 
14
 
! Отговори
90909090009 преди 2 години
До чарли 26
ТРенерът им ги завел на екскурзия в пещерата , но не съобразил ,ч е по това време на годината падат много дъждове и пещарата се наводнява . Явно като са влезли , действително е започнала да се наводнява . Намират се на 5 км от входа. Дали са търсили някакъв изход , или като са видели ,ч е лека - полека всичко отива под вода - са се лутали с надежда да се измъкнат , може би ще се изясни като ги изкарат навън
30
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайланд ми е малко далече за да ги мисля и тях. Проблемите на България ми стигат.
29
0
 
36
 
! Отговори
lelka преди 2 години
Бог да е с тях и да им помогне!
28
0
 
25
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Видях картата на пещерата публикувана в един сайт. Разстоянието е наистина огромно и на места има тесняци с размери 80 на 30см. Представете си как човек с две бутилки минава през такъв тесняк. А две бутилки са задължителни при подводното пещерно гмуркане.
27
0
 
15
 
! Отговори
Yupi преди 2 години
Странно,коментари всякакви и защо нито един запознат с пещерно дело не коментира.61246
26
3
 
11
 
! Отговори
чарли преди 2 години
Как и защо са влезли там ?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонемен Алкохолик преди 2 години
До Св. *** Ефенди
Плопусна Ану и Яхве
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Източноамериканско време защото е преписано от източноамерикански вестник.
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еееей, супер е, че написахте точно източноамериканското време, много ме интересуваше. Браво!
22
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да излизат и учителчето с ефективна присъда една година на топло! Задето ги е вкарал и е пренецрегнал всички предупреждения
21
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не е шамана да им дава сили от далече чрез медитация аз ще медитирам ще се соул клинсна за да съм здрав. Можеш да използваш пушек да се соул клинснеш с цигарата.
20
0
 
16
 
! Отговори
908989090 преди 2 години
До . 26
доколкото съм чел , не могат да ги локализират от повърхността . Не знаят къде са точно , предполага се ,ч е са на дълбочина около 400 метра . Прокопали са над 100 тунела , ама не са ги засякли . Все пак става дума за подводна пещера , пълна с вода .
19
11
 
24
 
! Отговори
. преди 2 години
Не разбирам, но се учудвам как се хвалят на всякъде, ще летят до Марс, ще превземат светове и накрая една пещера ги матира.Уж подземни тунели, амфибии къртици, а накрая нищо. Толкова ли не може да прокопаят тунел и да си излязат като белите хора? Жалко за всичките им разработки и научни трудове след като един такъв случай стана сензация!
18
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента гледам картата на пещерата- предстои им 11 часа плуване до изхода! Осеяно е със задънени коридори, а в някои участъци може да се промуши само един човек. Ще им трябва чудо!
17
1
 
93
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Желая успех от сърце! Моля се всички да излязат невредими и това да остане само лош спомен!